Samsung Galaxy Note 10.1: umělec s perem [recenze]

Vyzkoušeli jsme nejvybavenější tablet od Samsungu. Slušný hardware doplňuje jedinečný stylus zabudovaný v těle tabletu.

Operační systém a úpravy Samsungu

Samsung Galaxy Note 10.1 je nejvýše postaveným tabletem v portfoliu Samsungu a tomu i logicky odpovídá výbava. Pod kapotou můžeme čekat čtyřájdrový 1,4GHz procesor rodiny Exynos, o jehož vývoj se postaral sám Samsung. Na základní desce dále najdeme grafický adaptér ARM Mali-400 a 2GB operační paměti RAM. Část z operační paměti připadne právě na grafiku, takže je systémově adresovatelných „jen“ 1,78 GB. Po startu Androidu 4.0.4 s grafickou nadstavbou TouchWiz je zabráno 530 MB, zbývající prostor je určen jen pro vámi spuštěné aplikace. Může se vám to vzhledem k celkové velikosti paměti zdát málo, je však pravdou, že grafické rozhraní TouchWiz je poměrně náročné na paměťové prostředky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna z podploch, hlavní nabídka, spuštěný správce úloh, výběr widgetů.

V levém dolním rohu narazíme na čtveřici softwarových ovládacích kláves. Zpětná šipka vás vezme o úroveň výše, klávesa Home vás přepne na pohotovostní obrazovku, kontextová klávesa zase zobrazí seznam posledních spuštěných aplikací. Z něj také můžete spustit správce úloh a postupně nebo hromadně ukončit běžící aplikace. Čtvrtou kláveskou je multifunkční tlačítko, které se v základu chová jako screenovací klávesa. Přijde vhod nám novinářům i pro práci s všemožným obsahem. Alternativně ji můžeme přeměnit na spouštěč vyhledávání, hlavního menu nebo fotoaparátu.

Šipkou ve středu spodní lišty otevřete zástupce miniaplikací, které můžete zobrazit na jakékoliv obrazovce ve formě plovoucích oken. Zástupců je celkem osm a ve své minimalistické podobě vám zpřístupní úplnou nebo alespoň minimální funkčnost. Křížkem v pravém rohu je zavřete, šipkou naopak roztáhnete přes celý displej. Miniaplikace na displeji zůstávají až do té doby, dokud je neukončíte. Nemá na ně vliv stisknutí zpětné šipky, můžete je posouvat po displeji a klidně je můžete zobrazit všechny najednou. Animace při procházení systému jsou ale pak již trochu trhané.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předpřipravené miniaplikace a jejich vícero zobrazení na ploše. Po vysunutí stylusu se objeví boční nabídka, screenovacímu tlačítku můžete přiřadit alternativní funkci.

Kliknutím na čas v pravém dolním rohu displeje otevřete stavové okno se všemi potřebnými informaci. Navíc se zde objevuje jezdec pro rychlou úpravu jasu displeje a zkratky pro rychlé zapnutí a vypnutí vybraných funkcí. V jednu chvíli je jich zobrazeno jen pět, pro další je třeba odslidovat do boku. V pohotovostním stavu můžete mít aktivních až sedm podploch, na které lze libovolně umisťovat widgety, zkratky a zástupce na aplikace. Widgetů je velká spousta, naleznete je ve druhé kartě hlavní nabídky, do které se dostanete přes tlačítko v pravém horním rohu. Aplikace můžete mít zobrazeny podle názvu, případně si je můžete manuálně rozházet na několik stránek nebo organizovat do vlastních složek. V systému funguje pinch zoom gesto, kterým si mj. můžete nechat na jednom displeji v informačním přehledu zobrazit všechny plochy i části hlavního menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stavové okno a seznam posledních spuštěných aplikací. Dvojicí prstů můžete na jeden displej dostat všechny podplochy i části hlavního menu.

Zamykací obrazovka zobrazuje aktuální datum a čas, ve spodní části pak naleznete zástupce, kterými můžete odemknout displeji a dostanete se hned do jejich odpovídající nabídky. Zmeškané události se zobrazují v pravém dolním rohu, stavové okno lze otevřít i v zamknutém stavu. Systémově lze nastavit dobu nečinnosti, po které má zhasnout displej. Nechat to můžete i na automatice (funkce Smart Stay), která kontroluje, zdali se po uplynutí nastaveného intervalu díváte na displej nebo ne. Tato indikace je znázorněna okem ve stavovém řádku a funguje celkem obstojně. Vyhodnocování nedělají problém ani nasazené brýle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lockscreen, nastavování displeje, změna režimu zobrazování a výběr velikosti písma.

V tabletu můžete vybírat mezi několika fonty, mimo předpřipravených můžete dálší stáhnout z Google Play. Líbí se nám i pět úrovní nastavení velikosti písma, které se používají zéjména u systémových aplikací. Texty na ploše a v menu ale i přes jakékoliv nastavení zůstávají se stejnou velikostí fontu. Co se týče stability, nenarazili jsme při používání tabletu na jediný problém. Ovládání tabletu je rychlé, animace při procházení jsou plynulé. Několikrát jsem si ale musel počkat na načtení nabídek neúměrně dlouho, to by měl vyřešit Project Butter obsažený v nejnovější verzi Androidu Jelly Bean. Dočkat bychom se jej měli v následujících dvou měsících.

Témata článku: Samsung, , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Maximální interval, Ostrý přechod, Geometrický tvar,