Samsung Galaxy Note 10.1: umělec s perem [recenze]

Vyzkoušeli jsme nejvybavenější tablet od Samsungu. Slušný hardware doplňuje jedinečný stylus zabudovaný v těle tabletu.

Aplikace a jejich zdroje

Aplikace Kontakty slouží u Wi-Fi verze Notu 10.1 jen ke sdružování informací, z tabletu si totiž nezavoláme. U 3G verze je naopak k dispozici i aplikace Zprávy, přes kterou lze odesílat textové i multimediální zprávy. My jsme však omezeni jen na e-maily. Pro správné rozchození tabletu je třeba mít aktivní, nebo si vytvořit nový, e-mailový účet od Googlu. Pro něj je vyhrazena vlastní e-mailová aplikace, která podporuje push-synchronizaci e-mailů. Doručené e-maily se na displeji telefonu objeví hned poté, co jsou ve schránce zaregistrovány jako přijaté. Pro e-maily třetích stran je k dispozici aplikace E-mail, do které můžete naintegrovat řadu e-mailových účtů. Stačí napsat uživatelské jméno a heslo a tablet se pokusí vyhledat nastavení sám, pokud se mu nepoštěstí, budete mu muset pomoci. Mezi podporovanými e-maily nechybí ani firemní Exchange.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klient Gmailu a e-mailový účet podporující Exchange. Klient Google+ a ChatOn, v případě Wi-Fi verze jej musíte registrovat na jiné telefonní číslo.

Na komunikační rovině navazují na e-maily klienti Google Talk a Pokec. V tabletu je přítomen i klient komunitního webu Google+. Mezi aplikacemi narazíme i na aplikaci ChatOn, internetového kecálka, který umožňuje textovou komunikaci s vašimi přáteli přes internet. Psát můžete jednotlivým kontaktům nebo všem najednou. Navíc máte i vizuální indikaci o tom, zdali již vaše zpráva byla přečtena nebo ne. Ve správci souborů můžete procházet mezi složkami v telefonu, kopírovat, přesouvat a mazat soubory. Po přihlášení můžete mít v tabletu přístup i na váš Dropbox.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce souborů a klient Dropboxu, webový prohlížeč a pokročilá nastavení.

Internetový prohlížeč je u tabletů Samsungu delší dobu neměnný, líbí se nám rychlé přidávání nových panelů i široké možnosti nastavení. Vybrat si např. můžete defaultní vyhledávač (Google, Seznam, Atlas, Bing, Centrum) nebo změnit velikost textu. Mapové podklady Google Maps jsou stahovány z internetu za běhu, využít můžete i Google navigování s hlasovými povely v češtině. Z organizačních funkcí můžeme zmínit přehledný kalendář S Plánovač, který nabízí řadu náhledů i přidávání událostí s upozorněními. Tablet dále disponuje opakovanými budíky nebo kalkulačkou s některými matematickými funkcemi. Světový čas zobrazí aktuální stav na hodinách ve vybraných místech světa, vyhledávání nabízí integrované hledání ve dvou sloupcích. V první je nápověda slov pro web, ve druhém se filtrují výsledky z telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google Mapy, přehledný kalendář S Plánovač, integrované vyhledávání a kalkulačka.

Aplikace Polars Office slouží k snadné tvorbě, úpravě a prohlížení dokumentů Office (tj. Excel, PowerPoint, Word), navíc dokáže zobrazit i *.pdf soubory. Zdrojem aplikací je Google Play a SamsungApps. Na portálu Samsungu můžete čas od času najít i speciální akce, při kterých jsou vybrané aplikace distribuovány se slevou nebo úplně zdarma. Aplikace S Suggest pak vybírá to nej z obou portálů. Titulům můžete přidávat palce, které pak mohou být vodítkem ostatním uživatelům. Za sebe mi ale aplikace přijde moc nepřehledná na to, abych z ní měl čerpat nějaké náměty na nové aplikace.
 

Multimédia

Tablet má slušné ambice stát se prostředníkem mezi vámi a multimediálním obsahem ve vaší domácnosti. Začněme u aplikace Smart Remote, která slouží k ovládání televize, set-top boxu, hudebního přehrávače a podobné elektroniky. Stačí si jen vybrat výrobce z nabídky, vyzkoušet na vypnutí a zapnutí zařízení a pokud vše klaplo, uložit zařízení pro budoucí použití. Mezi podporovanými výrobci najdeme opravdu nepřeberné množství značek, na domácí televizi Thomson ale vývojáři nemysleli. Jaká to škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Smart Remote pro dálkové ovládání televize, set-top boxu a hudebního přehrávače. AllShare Play vidí zařízení v síti i Windows Media Player v počítači, k dispozici je i připojení na cloud Sugar Sync.

Aplikace AllShare Play pak slouží k lokálnímu sdílení multimediálních souborů přes Wi-Fi s DLNA. Do tohoto procesu můžete zapojit televizi, počítač (resp. zapnutou aplikaci Windows Media Player s aktivními datovými proudy nebo aplikaci AllShare, která lze stáhnout z aplikace Kies), tablet i smartphone Samsung. V případě nekompatibilní televize nebo staršího modelu bez Wi-Fi je k ní možné přikoupit krabičku AllShare cast, která se postará o přenos dat do televize. Mimo lokálního sdílení (např. data z Galaxy Camera v televizi, hudba z tabletu hrající v mobilu, apod.) je k dispozici i připojení k webové službě Sugar Sync. Cloud s 5GB kapacitou můžete naplnit dokumenty, hudbou a obrázky a můžete jej použít po přihlášení u všech vašich zařízení pro přehrávání multimediálního obsahu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač může přehrát soubory i ze vzdálených uložišť v místní Wi-Fi síti. K dispozici je i řada nastavení ekvalizéru.

Propojení s jinými zařízeními je patrné i v hudebním přehrávači. V případě dostupnosti se v něm objeví i položka Nedaleká zařízení, přes DLNA si můžete z externího zařízení (např. domácí multimediální PC) přehrávat hudbu v tabletu. Musím však doplnit, že AllShare a vzdálené přehrávání hudby nefunguje na všech Wi-Fi routerech. K dispozici mám dva, zařízení TP Link se při pokusu o procházení druhého zařízení přes Wi-Fi restartuje, u druhého routeru zase vše funguje tak, jak má. Hudební přehrávač jinak nabízí řadu třídících kategorií pro skladby, mj. i Hudební ráj, kde můžete poslouchat hudbu podle toho, jaký zvolíte čtverec nejvíce odpovídající aktuální náladě. Přehrávač si navíc poradí i s playlisty a k dispozici je i patnáct nastavení ekvalizéru. Kvalita reprodukce je velmi dobrá, ať již v hlasitých reproduktorech nebo ve sluchátkách. V základu čekejte standardní špunty, které hrají poměrně slušně. Audiofilové, zvláště při poslechu bezztrátových *.flac souborů, ale jistě sáhnou po dražších a kvalitnějších drátových sluchátkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Music Hub, Game Hub, SamsungApps a Google Play.

Music Hub je místem pro poslech úryvků skladeb v nejvyšších patrech žebříčků a novinek, které můžete rovnou zakoupit. Game Hub je pouze rozcestníkem pro herní tituly na SamsungApps, veskrze moc nepomůže, protože některé tituly se ani na portálu Samsungu nenachází a odkaz tak vede do prázdna. V tabletu narazíme i na jednu hru, ve které kuličce stylusem kreslíte cestu a šťoucháte ji až k cílové hvězdě. Samsung Wooky je aplikace pro čtení elektronických knih, ty můžete nakoupit na vyhrazeném obchodu nebo importovat z interní paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galerie a nastavení prezentace snímků, maximální interval mezi přechody je 5 sekund. Fotoaparát a možnosti nastavení.

Fotografie si můžete prohlížet v integrované galerii podle složek, ve kterých se obrázky nacházejí. V tabletu je k dispozici režim pro úpravu automatické prezentace. Můžete si zvolit efekt, rychlost přepínání snímků (maximum je pět vteřin) i hudební podkres, resp. empétrojku z interní paměti, kterou chcete přehrávat na pozadí. Přimluvili bychom se za přehlednější vyhledávání, všechny skladby máte zobrazeny v jednotném sáhodlouhém seznamu a najít určitou skladbu tak může být nadlidský výkon. Snímky se pak prezentují od nejnovějšího k nejstaršímu, toto bohužel nejde nikterak změnit.

Integrovaný fotoaparát má rozlišení 5Mpix a dokáže automaticky zaostřovat, takže jím můžete kvalitně fotit i detaily nebo texty. Uživatelské rozhraní je stejné jako u smartphonů Samsung, jen proporcionálně zvětšené. Na pravé liště najdete přepínače mezi focením a videem a spoušť fotoaparátu. Levý bok je vyhrazen šestici zástupců. Vstup do nastavení je fixní, zbývající zástupce si můžete upravit tak, aby jste po ruce měli vámi nejčastěji používané fotografické funkce. Z řady fotografického nastavení můžeme vypíchnout efekty, nastavení vyvážení bílé, měření, ISO nebo režimy fotografování. K dispozici je detekce úsměvu, panorama a skica. Režim sdílení snímků je skvělý pro focení skupinových fotografií s vašimi přáteli. Před focením spustíte Wi-Fi Direct a spojíte se se zařízeními vašich přátel. Snímky se po vyfocení autoamticky odesílají a na cílových zařízeních se ukládají do vyhrazené složky. Sdílet lze snímky i dle rozpoznání obličeje. Pokud máte u kontaktů v seznamu uloženou fotografii, tablet osobu podle snímku rozpozná a nabídne možnost sdílení snímku hned po jeho vyfocení.

Samotnou kvalitu fotek bych řadil k lepšímu průměru. Barevnost řádově odpovídá reálným podmínkám, snímač má však trochu problém s ostrými přechody mezi světlem a stínem. I za ideálního slunečního osvětlení se na snímcích místy objevují lehce rozostřená místa. S poklesem osvětlení uměrně v interiérech narůstá šum. U focení detailů a textů za slušného osvětlení nemáme žádné výhrady.

Ukázkové snímky z fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Videa je možné maximálně v rozlišení 720p. K dispozici je řada efektů, vyvážení bílé i časovač. Pro focení i natáčení videa platí, že jej může doprovázet kontinuální přísvit LED diody, ne však v případě nízké kapacity baterie. Natočená videa mají také občas porblémy s přechody mezi světlem a stínem, pro sdílení zažitků z dovolené ale bohatě postačí.

Ukázkové video:

Manipulace s tabletem v případě focení a natáčení videa je velmi náročná, stačí sebemenší pohyb a snímek je rozmazaný, případně ve videu je vidět jasné rozhýbání snímané scény. Focení tedy bereme jako doplňkovou funkci, navíc, zkuste si s tabletem fotit nenápadně - vždy přitáhnete nechtěnou pozornost publika.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Videa s v náhledech i v přehledu kapitol přehrávají. Tablet si poradil i s českými titulky, musíte jim však změnit kódování na UTF-8. Pokud nesedí, můžete je manuálně přečasovat.

Přehrávač videí najdeme přímo v hlavní nabídce, poradí si mj. i s *mp4 a *.avi soubory. Nejsou mu cizí ani titulky ve formátu *.srt, před nahráním do tabletu jim musíte změnit kódování na UTF-8, jinak se české znaky s diakritikou nebudou zobrazovat korektně. V náhledech se vám videa animují, takže vidíte, co se v nich ve zkratce nachází. Přímo z aplikace můžete přehrávat videa i vzdáleně, např. z počítače. Přímo v přehrávači můžete prohlížet kapitoly videa, sdílet video, upravit jej v intergrovaném editoru nebo manuálně přečasovat titulky. Pokud chcete spolu s videem pracovat, můžete si jej nechat zobrazit v plovoucím rámečku, který vždy bude překrývat ostatní obsah na displeji. Tento rámeček si navíc můžete zvětšit tak, jak potřebujete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pop Up Play v podání Galaxy Note 10.1, video může překrývat cokoliv a můžeme mu pinch zoomem měnit velikost. Vestavěný editor videa a aplikace YouTube.

V hlavní nabídce dále narazíme na aplikaci YouTube, která spouští videa ze stejnojmenného portálu. Ve vestavěném videoeditoru pak můžete z dodaných zvuků, obrázků a videa vytvořit vlastní videosnímek v jedné z několika šablon, s různými efekty a přechody mezi snímky. Maximální rozlišení exportovaného videa je pak 1280 x 720 bodů.

Závěr

Samsung Galaxy Note 10.1 můžeme brát jako velmi slušný multimediální tablet. Je silný co se týče přehrávání, nahrávání a streamování multimediálního obsahu, druhou silnou vlastností je stylus. Dokud jej nepoužijete, tak jej ani nepotřebujete. Pokud jej však vyzkoušíte, zjistíte, že po něm po velmi krátkém čase již budete sahat automaticky. Hodí se zvláště pro psaní poznámek, textů i při brouzdání v internetovém prohlížeči.

Dokázali bychom si však u tabletu představit i jemnější displej, případně standardní USB konektor pro připojení periferií. Galaxy Note 10.1 se může stát výrazným konkurentem často skloňovaného iPadu poslední generace. Než přímé srovnání obou modelů to ale spíše vypadá na alternativu. Samsung se v určité míře snaží nabídnout to, co u Applu nenajdete. Srovnání se také dočkají obě platformy, ale zde již přicházejí na řadu osobní preference. Stylus je v konečném důsledku příkladnou exkluzivitou, která může tabletu dodat plusové body. A co je podstatné, není jen na parádu.

  • Zapůjčil: Obchod-Samsung.cz
  • Cena: 11 990 Kč (Wi-Fi), 14 490 Kč (3G + Wi-Fi)

Témata článku: Samsung, , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Project Butter, Dotyková tužka, E-mailový účet,