Samsung Galaxy Note 10.1 podruhé jako čtyřjádro

Aby Galaxy Note 10.1 dával v korejském portfoliu smysl, Samsung jej vybavil čtyřjádrem a obří porcí RAM. Rázem je z něj nevýkonnější tablet.

Samsung dnes podruhé představil svůj nový tablet s podporou psaní pomocí dotykového pera S Pen. Galaxy Note 10.1 jsme měli možnost vyzkoušet před půl rokem na veletrhu v Barceloně, Samsung se však rozhodl, že před uvedením na trh ještě pozmění některé hardwarové specifikace. Předně jde o navýšení výkonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto jsme si Galaxy Note 10.1 vyfotili v únoru na veletrhu v Barceloně. Po stránce designu se zařízení nezměnilo

Samsung na jaře zahájil výrobu vlastního čipsetu Exynos 4 Quad se čtyřjádrovým procesorem (interní firemní značení 4412), a tak je logické, že jím bude chtít osadit všedchna svá nová elitní zařízení. Se stejným čipsetem pracuje například vlajková loď Galaxy S III. Tablet Galaxy Note 10.1 byl původně představen jako dvoujádro s třímegapixelovým fotoaparátem. Specifikace se nyní, měsíc před zahájením prodeje v ČR, oficiálně mění na čtyřjádro s 2 GB operační paměti, fotoaparát povýšil na 5 Mpx.

Výhody dotykového pera

V rámci funkční výbavy nabízí Galaxy Note 10.1 side-by-side multitasking prostřednictvím rozděleného displeje pro dvě současně běžící aplikace. Aplikace pro dotykové pero S Pen umožňují využít různé druhy S Note šablon a dalších užitečných nástrojů (Shape Match a Formula Match), aplikaci Learning Hub pro přístup k užitečným školícím programům a v neposlední řadě prémiovou aplikaci společnosti Adobe Photoshop Touch, kterou bude mít majitel tabletu zdarma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 10.1 na tiskových snímcích

Při psaní poznámek či kreslení s aplikací S Pen si současně na druhé polovině obrazovky můžete prohlížet webové stránky nebo video. Navíc je možné vyfotit snímek, vložit ho na jednu část obrazovky a na druhé si k němu napsat poznámky. Samotný S Pen je stylus o délce 6,5 mm a je přímou součástí zařízení. Jakmile jej vyjmete, automaticky se spustí předdefinovaná aplikace, jako je S Note, S Planner, Crayon physics, Adobe Photoshop Touch nebo Polaris Office. Dotekem lze spustit S Note widget na obrazovce, který můžete libovolně přemisťovat po obrazovce tak, aby nerušil vaši práci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K dispozici bude černé a bílé provedení tabletu

S Note je nástroj pro vytváření poznámek či náčrtků k dalšímu digitálnímu obsahu přístroje, a to v předem předpřipravených šablonách. Aplikace Shape Match a Formula Match zdokonalí a zpřesní vámi načrtnuté geometrické tvary a také spočítá ručně psané matematické úlohy. S Note obsahuje také vlastní vyhledávač, s nímž získáte potřebné informace, které snadno přenesete do S Note bez nutnosti přepínání obrazovky.

Jako učební pomůcka

Dalšími funkcemi se Galaxy Note 10.1 inspiroval u smartphonu Galaxy S III. Jde například o funkci Smart Stay, která pomocí přední 2Mpx kamerky sleduje oči uživatele, aby se displej nepřepnul do úsporného režimu v nevhodný okamžik. Dále díky Pop Up Play mohou uživatelé poslouchat hudbu, nebo na obrazovce sledovat video, zatímco současně pracují s jinou aplikací. Aplikace AllShare Play umožní okamžité sdílení obsahu s dalšími přístroji Samsung - HD televizory, tablety, laptopy a další elektronická zařízení v síti. Díky AllShare Group Cast je možné v reálném čase v jedné síti sdílet a spolupracovat na dokumentech, prezentacích, nebo obrázcích bez nutnosti stahování samostatných složek.

Samsung prezentuje Galaxy Note 10.1 také jako zařízení pro vzdělávání. Studenti si mohou zapisovat poznámky ve vyučování přímo do aplikace eTextbook, nebo třeba vyhledávat na internetu a současně psát esej. Využívat mohou i službu Learning Hub, optimalizovanou pro Samsung Galaxy Note 10.1, díky které získají přístup do různých elektronických kurzů pro studenty všech věkových kategorií. V nabídce jsou například elektronické učebnice, videolekce, interaktivní koučing apod. Vše lze sdílet na několika různých zařízeních Samsung. Navíc máte k dispozici systém learning management, kam si můžete zaznamenávat svůj studijní plán a potřebné pomůcky. Každý student si zvolí tempo podle svých potřeb a možností. Learning Hub bude možné stáhnout prostřednictvím obchodu Samsung Apps do konce roku.

Klepněte pro větší obrázek 

Využití Galaxy Note 10.1 tedy bude díky přiloženému dotykovému peru a speciálním aplikacím ještě o něco širší než u běžných tabletů. Přitom všechny multimediální funkce i konektivita zůstávají zachovány. Na českém trhu se bude Galaxy Note 10.1 prodávat ve dvou provedeních: pouze s Wi-Fi, nebo s Wi-Fi a současně s modulem 3G HSPA+ pro datové přenosy od operátora. Funkci běžného GSM telefonování výrobce nezmiňuje. Zařízení bude v prodeji od září 2012, cenu zatím neznáme.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB 3G
P5100
rozměry a hmotnost: 257 × 175 × 9,7 mm, 588 g
displej: 10,1", kapacitní PLS LCD, 1 280 × 800, 149 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: none, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 7 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 4210 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 3MPx, video (1 280 × 720)
21 %
vybavenost
cena: už se neprodává



 

Diskuze (20) Další článek: Rok 2017: Soumrak GSM. U nás se zatím „bát“ nemusíme

Témata článku: Samsung, , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 2 (10.1), Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 32GB Wi-Fi,