Samsung Galaxy Note 10.1 (2014): tabletová evoluce [recenze]

Inovovaný desetipalcový Note 10.1 urazil kus cesty. K vylepšenému hardwaru přidává funkcionalitu Samsungu Galaxy Note 3.

Před rokem Samsung představil první desetipalcový Note, tedy tablet, který může být mimo jiné ovládán i dotykovým perem S Pen. S ním se pojily i zajímavé funkce, zejména v souvislosti s interakcí tlačítka na samotném stylusu. Zjednodušeně můžeme říci, že první Note 10.1 přivedl funkce Notu II do většího těla. Po roce Samsung připravil na veletrhu IFA v Berlíně nástupce, kterého nazval Note 10.1 2014 Edition a i on se inspiruje u současně nejvybavenějšího Galaxy Note 3. Funkcionalita je podobná, přidat k ní můžete kvalitní a jemný displej, osmijádrový procesor, 3 GB RAM a slušnou výdrž na baterii. V redakčním testu se blíže podíváme na 32GB Wi-Fi variantu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie bílé a černé barevné varianty Samsungu Galaxy Note 10.1 2014 Edition 

Klíčové vlastnosti:

  • desetipalcový Super Clear LCD s rozlišením 2560 × 1600 pix
  • osmijádrový procesor Exynos o taktu 1,9 GHz, 3 GB RAM
  • 8Mpix fotoaparát s autofocusem a LED přisvětlením
  • Android 4.3 s grafickou nadstavbou TouchWiz
  • pokročilá integrace pera S Pen, bezdotykový příkaz
  • speciální nabídka aplikací pro kreslení perem a psaní poznámek
  • pero S Pen je na boku lehce přístupné
  • vylepšená interaktivita mezi Multidisplej aplikacemi
  • kvalitní hudební výstup ve sluchátkách

Hlavní nedostatky:

  • dlouhá doba „oživení tabletu“ při stisknutí odemykacího tlačítka (2-3 vteřiny)
  • Hardwarové ovládací prvky pod displejem jsou v režimu na výšku špatně přístupné
  • hodil by se USB 3.0 konektor (jako u Note 3) a HDMI
  • pomalejší nabíjení ze sítě, nemožnost nabíjení z PC
  • datové přenosy v režimu Telefon, pomalé vytváření složek
  • za 14 dní testování jeden samovolný restart
  • zpočátku si budete plést zamykací tlačítko s klávesou snížení hlasitosti
  • vysoká cena - 16 500 Kč (Wi-Fi), 19 500 Kč (3G/LTE)

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi
rozměry a hmotnost: 243 × 171 × 7,9 mm, 535 g
displej: 10,1", kapacitní TFT LCD, 2 560 × 1 600, 299 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: USB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 8 220 mAh
procesor: Samsung Exynos 5410 (8× Cortex-A15, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition je nejnovější tabletové monstrum Samsungu. Při porovnání s loňským modelem je patrné, že se výrobci podařilo uvnitř ušetřit spoustu místa. Novinka je tak menší, užší a váží méně. Po stránce materiálového zpracování se na čelní ploše jedná o lesklý plast, boky přístroje obíhá rýhovaný plast imitující kov. U stejného prvku u Notu 3 se nám zdálo, že výrobce použil měkký plast, ve kterém by mohly být časem vidět malé vrypy a škrábance, tento dojem u velkého Notu nemáme. Na zadním nevyměnitelném krytu Samsung použil imitaci kůže, eliminoval tak mikroškrábance na zadní straně, zařízení navíc vypadá netradičně a dobře se drží v dlaních. Při zpocených rukou však záda lehce prokluzují, u tabletu to však až tak zásadně nevadí, protože jej budete téměř výhradně držet pevně v obou dlaních. Výhradu však máme k bílé variantě, na jejichž zádech ve strukturovaném povrchu snadno ulpívají nečistoty a prach. Černá verze by na tom měla být daleko lépe.

Na čelní stranu Samsung integroval Super Clear LCD panel s rozlišením 2560 × 1600 pixelů, je to vítaná změna oproti dřívějším modelům. Ocenit musíme ostrost displeje a samotných zobrazených textů, má i velmi dobré pozorovací úhly a syté barvy. Možná až moc, režim displeje však můžete upravit v nastavení, připraveno je i speciální nastavení jasu a sytosti barev v režimu čtení. Jas displeje můžeme nechat na automatiku, případně ji ještě posunout o pět úrovní nahoru či dolů. Při manuálně nastaveném maximálním jasu displej až nepříjemně svítí, díky tomu je na sluníčku poměrně dobře čitelný. Nad displejem pak mimo loga výrobce najdeme čidlo okolního světla a kamerku pro videohovory v IP sítích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition je oproti loňskému modelu menší a kompaktnější tablet

Pod displejem nalezneme základní ovládací prvky, které běžně vídáme u smartphonů. Samsung pod displej integroval hardwarové ovládací prvky - klávesu Home a senzorickou zpětnou šipku a kontextové tlačítko. Tento blok jsme u předchůdce vídali v softwarové podobě v levé spodní části displeje, umístění na střed pod displej má za následek to, že na prvky budete přehmatávat pravou rukou, která jinak v pravé části drží tablet. Klávesa Home navíc u našeho testovaného kusu nebyla moc kvalitní, dobrý stisk měla jen pravá polovina tlačítka, levá byla zatuhlá a stisknutí často neregistrovala.

U senzorických kláves je možné nastavit podsvětlení nebo jej úplně vypnout. Ve dne nebude třeba, protože lze na světleném pozadí bezpečně vidět tmavé logotypy kláves. Svým umístěním na spodní hranu dal výrobce jasně najevo, v jaké pozici chce, abyste tablet používali. Musíme mu dát zapravdu, příležitostí k otočení tabletu na výšku budete mít pramálo. Snad jen ve vybraných hrách a aplikacích napsaných pouze na výšku displeje, nepraktické pak bude ovládání tabletu klávesami na levém či pravém boku (záleží, jak si tablet otočíte). Pokud však používáte pero, můžete jej použít i na ovládání senzorických kláves, které registrují jeho dotyk. V krajním případě můžete hrotem S Pen stisknout i klávesu Home. Není to nic proti ničemu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - kamerka pro videovolání a čidlo osvětlení nad displejem, 3,5mm jack a základní ovládací prvky

Samotné dotykové pero S Pen je nyní více po ruce, jeho slot je umístěn v horní části pravé hrany. O kousek níže je umístěn reproduktor, který má svůj ekvivalent i na levém boku. Nejnovější Note 10.1 si zachoval již dříve oceňovanou kvalitní zvukovou složku, ke které je k dispozici i řada systémového nastavení. Na pravém boku je umístěna záslepka slotu pro microSD karty, testovaný tablet si poradí i s 64 GB kartami. Ty pak doplní interní paměť, která se v případě námi testované 32GB verze smrskla na uživatelsky přístupných 25 GB.

Levý bok v horní části disponuje nechráněným 3,5mm konektorem jack pro poslech zvukového výstupu ve sluchátkách. Horní hrana je osazena zamykacím tlačítkem a regulátory hlasitosti, na náš vkus jsou prvky až moc umístěny ke kraji, takže zpočátku budete místo zamykání často mačkat klávesu pro snížení hlasitosti. Samotné odemykání nás ale nepříjemně překvapilo, po stisknutí odemykací klávesy si totiž počkáte dvě až tři vteřiny na rozsvícení TFT panelu, což je poměrně nepříjemné a zpomalí vás to v práci. Pevně doufáme, že toto nesmyslné čekání vyřeší brzký firmwarový update. V centrální části zaujímá prostor i infraport, který s podpůrnou aplikací poslouží k ovládání domácí elektroniky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na bocích tabletu najdeme stereoreproduktory, stylus se vytahuje z pravé strany a je hned po ruce. Zadní strana imituje kůži, zrovna bílá varianta je však magnetem na prach a nečistoty

Spodní hrana je poměrně strohá, najdeme zde jen microUSB konektor k nabíjení a datovým přenosům. Je otázkou, proč Samsung nepoužil konektor microUSB 3.0, který debutoval u Galaxy Note 3, místa je zde skutečně dost a dost. Konektor by měl i své praktické využití, protože se tablet ze sítě nabíjí hodně pomalu (5 hodin) a ze standardního USB v počítači jej také nenabijete. Škoda také absence dalších portů, zejména chybí microHDMI, kterým disponují i některé „no name“ tablety z nižších cenových relací. Vedle konektoru dále nechybí mikrofon, to kdybyste přeci jen z tabletu volali v rámci VoIP softwaru. Standardně v sítích GSM si totiž nezavoláte, byť u 3G/LTE verze do tabletu můžete vložit SIM kartu. Ta je však určena pouze pro datové přenosy.

Pod nevyměnitelnými zády se nachází 8220mAh baterie, se kterou tablet vydržel v průměru dva dny. Výdrž se odvíjí čistě od toho, co od tabletu požadujete. Pokud budete hrát náročné 3D hry, můžeme po ranním nabití dávat tablet okolo šesté hodiny odpolední opět na nabíječku. Pokud ale jen občas vyřizujete e-maily a brouzdáte na webu, tablet vydrží i tři dny na jedno nabití. Oceňujeme to, že se zařízení při nepoužívání téměř nevybíjí, můžete je tedy zapomenout v šuplíku, po týdnu přijít a tablet bude mít ještě slušnou porci baterie. Při intenzivním grafickém vytížení se záda tabletu prohřejí zhruba za půl hodiny, není to ale nic dramatického a od dalšího používání do neodrazuje. Displej při zatížení topí jen minimálně, rozhodně vás při dotycích nepálí prsty jako u některých noname tabletů, kdy výkon nekoresponduje s dílenským zpracováním.

Na zadní straně nesmíme opomenout 8Mpix fotoaparát ve vyvýšeném prvku společně s přisvětlovací LED diodou. Konstrukční zpracování je na velmi dobré úrovni, ani v krutu se ze zařízení neozývají žádné nepříjemné zvuky. V základním balení spolu s tabletem nalezneme adaptér do sítě, USB kabel, špuntová sluchátka a uživatelské manuály - tedy veskrze standardní, ničím nepřekvapující, výbavu.

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPad Air, Apple iPad Air 128GB 4G, Apple iPad Air 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 16GB 4G, Apple iPad Air 2, Apple iPad Air 2 128GB LTE, Apple iPad Air 2 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 2 16GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB Wi-Fi, Apple iPad Air 32GB 4G, Apple iPad Air 32GB Wi-Fi, Apple iPad Air 64GB 4G, Apple iPad Air 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE,