Samsung Galaxy Mega 5.8 a 6.3: obří tabletofony

Samsung rozšiřuje portfolio tabletofonů, dvoujádrové Androidy mají velké displeje a funkce nejnovějších modelů.

Samsung ve svém portfoliu doposud disponoval tabletofony (tj. zařízeními na pomezí smartphonu a tabletu) pouze v modelové rodině Galaxy Note. Přerostlá zařízení s obrovským displejem mají výhodu ve spojení se stylusem a jeho interakci s dotykovou vrstvou Wacom. Stylus slouží k zadávání textu, kreslení i ovládání zařízení. Již před pár dny jsme vás však informovali, že Samsung pro své tabletofony chystá zbrusu novou modelovou řadu, a že modely Note už nebudou mezi přístroji Samsungu stát osamoceně. Včera byla oficiálně představena nová modelová řada Mega, kterou od začátku definuje hned dvojice smartphonů - Mega 5.8 a Mega 6.3. Tato zařízení ukazují, že tabletofon může být stejně dobrým pomocníkem i bez stylusu.

Samsung Galaxy Mega 5.8: Dual SIM tabletofon

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Největší výhodou Samsungu Galaxy Mega 5.8 je jeho výbava vzhledem k podpoře dvou SIM karet. Dual SIM telefony se s každými generacemi modelů stávají vybavenější, ne každému ale bude sedět 5,8" displej.

Jak jste možná již správně odhadli, Samsung nové modely řady Mega označuje číselným označením, které odpovídá úhlopříčce displeje. Samsung Galaxy Mega 5.8 je tedy zařízení s 5,8" TFT displejem, jenž má rozlišení 960 x 540 pixelů. Po stránce designu a materiálového zpracování se tabletofon blíží Samsungu Galaxy S4, zejména pak zaujme vroubkování předního a zadního krytu. Pod displejem je umístěna obligátní trojice ovládacích kláves Androidu, zatímco nad displejem najdeme ozdobnou mřížku reproduktoru, 2Mpix kamerku pro videohovory a čidla pro regulaci jasu a přiblížení. Drobný popisek Duos pak značí, že máme tu čest s Dual SIM zařízením. U nich v portfoliu Samsung vždy platilo, že jsme nemohli čekat žádné přehrnané hardwarové specifikace, Galaxy Mega však disponuje slušnými tabulkovými parametry. V útrobách najdeme dvoujádrový 1,4GHz procesor a vhod přijde i 1,5GB operační paměť RAM. Zadní kryt disponuje 8Mpix fotoaparátem, pod zadní skořápkou pak najdeme 2600mAh baterii. Celkové rozměry zařízení jsou 162,6 x 82,4 x 9 mm, hmotnost zařízení zakotvila na hodnotě 182 gramů.

Klepněte pro větší obrázek 
Specifikace Samsungu Galaxy Mega 5.8 v infografice.

V základu můžeme čekat Android 4.2 Jelly Bean s grafickou nadstavbou TouchWiz UX, která systém přebarví do podoby velmi blízké letošní vlajkové lodi, Samsungu Galaxy S4. Od něj se dá také čekat největší porce inspirace, od systémových gest, přes Air View (nahlížení prstem do e-mailů, na fotografie nebo v rámci vytáčení kontaktů), aplikace S Plánovač, S kalendář, až po zobrazení dvojice aplikací najednou - Multidisplej. Mezi aplikacemi nebude chybět titul Skupinová hra (hraní a sdílení obsahu přes Wi-Fi), Samsung Link (streamování multimédií), S překladač, ani komunikátor ChatOn.

Mezi aplikacemi můžeme čekat i vylepšenou aplikaci Fotoaparát, která nově disponuje režimy, které byly představeny u Samsungu Galaxy S4. Řeč je o zvukové fotografii (hudba nahraná před, během či po pořízení snímku), scéně Drama Shot (spojení několika rychlých fotek pohybujícího se objektu) apod. Aplikace S Travel (Trip Advisor) poskytuje informace pro turisty, Story Album zase poslouží pro vytváření vlastních fotoalb z nafocených snímků. S Voice 2.0 je pokročilý hlasový organizátor, česky však zatím neumí, takže nás jeho zařazení do nabídky nechává chladnými. Mimoto je v základu samozřejmě k dispozici celá plejáda aplikací od Googlu.

V rámci konektivity je připraveno Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi Direct či Bluetooth 4.0. Lokálně se kabelem připojíte pomocí USB 2.0, k mobilnímu internetu pak pomocí HSPA+ (21/5,76 Mbit/s). K prostorové lokalizaci umí zařízení použít signál GPS i Glonass. Interní paměť má kapacitu 8 GB a je dále rozšiřitelná paměťovými kartami microSDHC až do kapacity 64 GB.

Samsung Galaxy Mega 5.8 Duos
I9150
rozměry a hmotnost: 163 × 82 × 9,0 mm, 182 g
displej: 5,8", kapacitní TFT LCD, 540 × 960, 190 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: USB, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Broadcom BCM28155 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 40nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Mega 6.3: Větší a vybavenější

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Mega 6.3 v černé barevné variantě, všimněte si struktury plastového krytu. Větší model je navíc o 1 mm tenčí, než jeho menší varianta.

Galaxy Mega 6.3 se může spolehnout na 6,3 PLS displej s rozlišením 1280 x 720 pix, takt dvoujádrového procesoru oproti menší variantě narostl na 1,7GHz. Kapacita operační paměti zůstává nezměněna, v rámci konektivity přibylo NFC, gigabitová Wi-Fi ac, a z microUSB konektoru se stal MHL port. Některé varianty Mega 6.3 dokonce dostanou podporu LTE. Rozměry Samsungu Galaxy Mega 6.3 činí 167,6 x 88 x 8 mm, váha se zastavila těsně před hranicí 200 gramů. Baterie pod zadním krytem je typu Li-ion a má kapacitu 3200mAh. Interní paměť s kapacitou 8 či 16 GB bude opět doplněna slotem pro microSD karty. Po stránce softwaru je pak zařízení plně shodné s výše uvedeným modelem Mega 5.8. Navíc dostane aplikaci Samsung WatchON, díky integrovanému infraportu půjde zařízením ovládat domácí elektroniku.

Samsung Galaxy Mega 6.3 16GB
I9200
rozměry a hmotnost: 168 × 88 × 8,0 mm, 199 g
displej: 6,3", kapacitní TFT LCD, 1 280 × 720, 233 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 3 200 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (2× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Klepněte pro větší obrázek 
Specifikace Samsungu Galaxy Mega 6.3 v infografice. 

Obě zařízení definující novou modelovou řadu Galaxy mega se v Evropě začnou prodávat od začátku května. Oficiální dostupnost a cena na našem území zatím oznámena nebyla, budeme si muset počkat na oficiální informace z české pobočky Samsungu.

Diskuze (39) Další článek: O2 boduje, žádná jiná pobočka nemá „flat“ tak levně!

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mega 5.8, Samsung Galaxy Mega 5.8 Duos, Samsung Galaxy Mega 6.3, Samsung Galaxy Mega 6.3 16GB, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, GAL, Tabulkové parametry, Galaxy m, Sam, Tab, Mega, Trip Advisor, Obrovský displej, Samsun,