Samsung Galaxy J5 (2017): V brnění a dvakrát na příjmu [recenze]

  • V redakci jsme otestovali první model z letošní řady Galaxy J5 (2017)
  • Telefon má kovové unibody, AMOLED displej a snímač otisků prstů
  • Potěšitelným bonusem je slot pro dvě SIM karty
Kapitoly článku

1. Design

Samsung Galaxy J5 (2017) je smartphonem klasické konstrukce o rozměrech 146 × 71 × 8 mm s hmotností 160 gramů. Pod ní se podepsal zejména použitý materiál. Unibody šasi je vyrobeno z kovu, přičemž boky plynule přecházejí v zadní stranu, přední část je kryta odolným 2,5D sklem, na kterém jsme po testování nenašli žádný škrábanec. Celek působí kompaktně a jednolitě, i když někomu se testovaná verze může zdát až hodně „nenápadná“ či dokonce „nudná“. Mimo černé je však telefon k dostání i ve stříbrnošedé nebo ve zlaté.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy J5 (2017) nám do redakce dorazil v černé barevné variantě

Samsung přesný druh použitého kovu neuvádí, jakmile vezmete ráno telefon do ruky, bude příjemně chladit, velmi brzy se však zahřeje na „pokojovou“ teplotu. Při delším hraní se kov poměrně rychle zahřeje. V průběhu testování jsme byli rozpačití z odolnosti zadního krytu, protože již při položení na stůl se od spodního krytu ozývaly „škrábavé“ zvuky, záda však při testování k úhoně nakonec (překvapivě) nepřišla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
„Mapy“ při delším držení telefonu v ruce, detail fotoaparátu a konektorů na spodní hraně

Počítejte však s tím, že se na zadním krytu budou dělat „mapy“ z vlhkosti, a to při delším držení telefonu v ruce. Záda však stačí jen očistit hadříkem nebo utřít do trička, a budou vypadat jako nová. A co se týká designových „výlisů“ na zadní straně, jedná se o vývody antén, které byly v loňské generaci vidět jen na bočních hranách.  V horní části nechybí nepatrně zapuštěný 13Mpix fotoaparát s přisvětlovací diodou, který by neměl jít tak jednoduše poškrábat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní kovová strana Samsungu Galaxy J5 (2017), vývody antén jsou umístěny na dvou místech zadního krytu

Na levém boku najdeme již tradičně, tentokrát rozdělené, regulátory, které mají jistý stisk a jsou dobře dostupné ukazovákem. Pod nimi najdeme hned dva šuplíčky, které vytáhnete až s pomocí dodávaného špendlíku. Do užšího vložíte nanoSIM kartu (číslo 1), do druhého umístíte druhou SIM a také paměťovou kartu typu microSD. Nejedná se tedy o hybridní slot ale o dvě samostatné pozice. Mezi dvířka a okolní kov se ale mohou časem dostat nečistoty, které hyzdí boční pohled. K jejich odstranění vám však bude stačit i váš nehet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Regulátory hlasitosti, šuplíky pro SIM karty a microSD, zamykací klávesa a reproduktor

Na pravém boku telefonu je umístěno dobře dostupné zamykací tlačítko, které zvládne spustit a vypnout telefon, přepnout zvukový profil nebo třeba ztišit vyzvánění, soutiskem s domovskou klávesou pak můžete pořídit screenshot obrazovky. Vedle něj se ještě nachází hlavní reproduktor, který hraje dostatečně hlasitě, ovšem v pouzdře nebo v kapse může být jeho výduch poměrně výrazně utlumen. Kvalita audiovýstupu je však spíše průměrná.

Klepněte pro větší obrázek
Detaily ovladačů pod displejem. Senzorická tlačítka nesvítí a nevibrují, v domovské klávese je bonusem snímač otisků prstů

Hlavní ovladače najdete pod displejem. K dispozici je dostatečně velké domovské tlačítko, jehož stisk může být dosti hlasitý, a také dva senzorické ovladače - tlačítko poslední spuštěných aplikací a zpětnoá šipka.

Nedostatky jsou ale nasnadě. Senzorické snímače nejsou podsvětleny, takže v noci můžete mít problém s jejich lokalizací, a také nevibrují. A to i přesto, že telefon při vyzvánění vibruje dostatečně výrazně. Do domovského tlačítka se dostal prvek, který ve střední třídě často nevídáme, a to snímač otisků prstů. Jedná se o druhou generaci snímače, která rychle vyhodnocuje dotyk již při přiložení prstu. Pro odemknutí telefonu tedy domovskou klávesu nemusíte vůbec stisknout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přidáváme otisky prstu. Díky funkci SmartLock bude telefon odemknutý, pokud blízko něj telefon zjistí „schválenou“ nositelnost

Nad displejem je mimo reproduktoru a loga výrobce umístěno i čidlo pro regulaci jasu a také snímač přiblížení k displeji. Poměrně nadstandardní funkcí je 13Mpix selfie kamerka, která má k dispozici přisvětlovací blesk. A právě ten můžete použít jako náhradu chybějící informační diody, jinak „korunové“ položky. Spokojení jsme byli např. s aplikací Flash Alerts 2. Informační diodu sice plně nenahradí, ale je to lepší, než nemít vůbec nic. Citelně však chybí opětovné upozornění na nepřečtenou SMS.

Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem je umístěna i 13Mpix pro selfie s přisvětlením, které můžete použít jako „nouzovou“ informační diodu

V základní modré krabici najdete mimo telefonu i napájecí adaptér, microUSB kabel, základní pecková sluchátka, špendlík pro vytažení šuplíků a také uživatelské příručky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Chcete být upozorněni přední blikající diodou? Můžeme doporučit aplikaci Flash Alerts 2

Kovové šasi působí u černé varianty trochu „nudně“, u dalších barev však vkusně kontrastujte k (vypnutému) displeji. Zpracování telefonu je velmi dobré, body v hodnocení však srážíme za „obvyklé“ nedostatky - ovladače pod displejem nevibrují, a nad displejem stále chybí notifikační dioda. Skoro jakoby se jednalo o nějakou zázračnou funkci, která může být jen u modelů řady Galaxy S a Galaxy Note...

2. Displej

Samsung u Galaxy J5 (2017) použil 5,2" Super AMOLED displej s HD rozlišením, které v rámci střední třídy asi moc nepřekvapí. Full HD je k dispozici až u dražšího Galaxy J7 (2017), na druhou stranu nám rozlišení displeje při běžném používání plně dostačovalo. Pokud však máte přímé porovnání, můžete si občas všimnout ne úplně ostrých textů, není to ale nic výrazného. Řada her stejně běží maximálně v HD rozlišení a při běžném používání telefonu vás vizuálně nic neruší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Použitý displej je opět typu Super AMOLED, a můžete mu nastavit několik zobrazovacích režimů

Protože se jedná o displej typu Super AMOLED, můžeme opět pochválit absolutní podání černé a také syté odstíny barev. Ty se však nemusí líbit každému, takže lze v Nastavení - Zobrazení můžete displejový režim upravit. V základu aktivní Adaptivní obrazovka posouvá obraz k sytějším a „oku líbivějším“ odstínům, k němuž je kontrastem Základní režim, jenž utlumí intenzitu barev a bílou posune směrem k šedé. Režim Fotografie AMOLED zvýší kontrast a zvýrazní podání zelené, Kino AMOLED je pak barvami zhruba někde uprostřed.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení zobrazení, režimy displeje a individuální úprava barev

Jinými slovy, opakují se barevné režimy naposledy použité u Galaxy S8. Od tohoto modelu si testovaný smartphone převzal i filtr modrého světla. Ten můžete nastavit ručně nebo automaticky vždy v zadaný čas, a samotný filtr utlumí odstíny barev až směrem k výrazné žluté. To se hodí zejména tehdy, pokud pracujete ve tmě na minimální jas. Ovšem i zde bychom ocenili ještě nižší hodnotu minimálního jasu. Displej totiž stále dost svítí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Filtr modrého světla a úprava velikosti písma a použitého fontu

Diametrálně odlišná situace je na sluníčku, pokud máte aktivní automatiku, zvýší se jas displeje na maximum, takže vše na displeji bez problémů přečtete. Bohužel se jedná o novou verzi automatiky, kterou ručně neupravíte, protože se ukazatel v horní liště vždy vrátí na maximum. Stiskem dvou tlačítek ve výsuvné liště se však můžete přepnout na čistě ruční ovládání a jas displeje poupravit podle svého.

Displej sice mohl mít vyšší rozlišení, pokud však vedle sebe nemáte smartphone s Full HD displejem k přímému porovnání, rozdíly nepoznáte. Výtku máme i k automatickému jasu, který nelze venku ručně doupravit. I minimální jas displeje v noci by mohl být trochu nižší. Útlum displeje filtrem modrého světla ještě úplně nestačí. 

3. Hardware

Samsung Galaxy J5 (2017) je postaven na 14nm osmijádrovém Exynosu 7870 o taktu 1,59 GHz. V pohotovostním stavu běží čtyři jádra Cortex-A53 na 546 MHz, v případě potřeby se na jádra na pozadí přetaktují, resp. se k nim přidá zbylá čtveřice. Operační paměť je v případě dvousimkového modelu 2GB a pro potřeby smartphonu plně postačuje. Při spuštění některých systémových aplikací jsme si však všimli agresivního Garbage Collectoru. Např. při spuštění fotoaparátu a návratu zpět bude předešlá aplikace ve 4 z 5ti případů ukončena.

Výsledky benchmarku Antutu 6.2.7:

  • 3D: 5 412
  • UX: 16 822
  • CPU: 17 000
  • RAM: 6292
  • Celkem: 45 526

Součástí čipsetu je grafický čip Mali-T830, který si poradil se všemi testovacími hrami bez problémů. Svou „vinu“ na tom má zejména HD rozlišení displeje, protože si grafický adaptér zvládne poradit i s Full HD displeji. Při hraní náročnějších titulů však počítejte s tím, že se záda telefonu poměrně rychle zahřejí. Každopádně čipset s RAM plní svou roli velmi dobře, až na občasné krátkodobé zpomalení zařízení (cca 2× denně s na dvě vteřiny), nemáme moc co vytknout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Benchmark Antutu a informace o čipsetu (CPU-Z)

Konektivita telefonu je poměrně bohatá. K internetu se lokálně připojíte přes Wi-Fi, přičemž hesla si může telefon převzít z vašeho Gmail účtu, pokud jste u něj umožnili zálohování hesel. K mobilním datům v terénu následně slouží LTE Cat.6, z telefonu jde vytvořit i mobilní hotspot. Dvakrát v průběhu testování však telefon v terénu „spadl“ jen na EDGE (Vodafone) a LTE se obnovilo až po restartu zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konektivita zahrnuje i Wi-Fi Direct, LTE a NFC

K počítači se stále připojujete jen v pomalejším režimu MTP. Další lokální konektivitu zajišťuje Bluetooth, Wi-Fi Direct (pro přenášení větších souborů) či NFC. V Nastavení se sice dočtete o položce „NFC a Platba“, ovšem mobilní platby Samsung Pay jihokorejci v ČR ještě oficiálně nespustili. Přes NFC tak budete spíše načítat různé NFC tagy a štítky. O lokalizaci se stará vestavěná GPS, doporučujeme však nastavit vysokou přesnost (pomocí WI-Fi, mobilních dat a Bluetooth). V terénu pak bude vaše poloha přesně vyhledána do několika vteřin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce SIM karet a individuální pojmenování a označení každé z karet

Největším přínosem v oblasti konektivity je podpora dvou SIM karet. Hlavní SIM karta má samostatný šuplík, druhou SIM vkládáte do druhého šuplíku spolu s microSD kartou. Pro SIM karty je připraven Správce karet, v němž můžete každou SIM přejmenovat, nastavit ji ikonu (jde vidět v horní liště) a také nastavit preferovanou kartu pro odchozí volání, SMS a mobilní data. První dvě zmiňované ale nejsou úplně napevno, z číselníku můžete číslo vytočit i ze druhé SIM, stejně jako z editoru odeslat zprávu. Alternativně se vás telefon může na SIM dotázat hned při vytočení čísla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zvlášť si můžete vybrat, která SIM bude využívat mobilní data. Pro každou kartu můžete mít nastaveno i jiné zvonění

SIM karty fungují v režimu Dual SIM Standby. V jednu chvíli jsou k dispozici obě čísla, pokud však na jednom probíhá hovor, druhé se tváří jako „dočasně nedostupné“. V telefonu jde nastavit režim pro dvě aktivní SIM karty, takže hovor na nedostupnou SIM telefon přesměruje na kartu, přes kterou aktuálně hovoříte, a do sluchátka se vám ozve notifikace souběžného volání. Toto nastavení však bez problémů funguje jen u dvou SIM od stejného operátora. V opačném případě nám funkce aktivovat nešla.

Klepněte pro větší obrázek
Změna chování SIM karet je dostupná i v horní liště

Výchozí SIM kartu si můžete změnit i v horní liště, a to opět pro volání, SMS zprávy a mobilní data. Každá ze SIM karet může mít své vlastní vyzváněcí tóny a oznámení notifikace, a také samostatnou tapetu. Pokud však budete používat dvě SIM karty, připravte se na rychlejší vybíjení baterie.

Antutu battery test:

  • Celkové skóre: 17 586
    (Mírně nadprůměrné skóre dokazuje, že byl úspornější hardware doplněn baterií se slušnou kapacitou)

V „jé pětce“ je napevno integrován 3 000mAh akumulátor, se kterým vydržel telefon na příjmu okolo dvou až tří dní. Vyšší doba výdrže vděčí zejména víkendovému provozu, při velké zátěži jsou maximem dva dny, spíše jště o něco méně. Na výdrži se samozřejmě velkou měrou podepisuje to, jak telefon využíváte. Půlhodina hraní s displejem na maximální jas dokáže „ukousnout“ i 20 procent baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Údržba zařízení a detekce aplikací, které neúměrně zatěžují baterii či zpomalují telefon

Interní paměť je 16GB, ovšem část z ní je zabrána systémovou ROM. Po vybalení z krabice vám tak zbývá necelých 8 GB volného prostoru. Můžete ale počítat s podporou microSD karet, telefon si bez problémů poradil s 64GB microSD kartou. Nově instalované aplikace a hry primárně směřují do interní paměti, odkud je můžete poměrně snadno přesunout na paměťovou kartu. Položku Hledejte přes Nastavení - Aplikace - <název vaší aplikace> - Úložiště.

Na střední třídu máme před sebou poměrně výkonný hardware, který funguje bez větších zádrhelů. Bonusem je podpora dvou SIM karet, které sice objevují i u Galaxy S8+, v podání testovaného modelu však máte Dual SIM funkce dostupné za daleko menší cenu. I proto je třeba při nákupu telefonu počítat s dodatečnou investicí do microSD karty, vnitřní úložiště totiž rychle zaplníte.

4. Software

Samsung v Galaxy J5 (2017) použil zatím „to nejnovější“ čím disponuje, tedy Android 7.0 s grafickou nadstavbou Samsung Experience 8.1. Tj. stejnou, jakou najdeme u modelů řady Galaxy S8. Potažením prstu nahoru si tak zobrazíte seznam všech aplikací, při snímání obrazovky nově funguje i soutisk zamykací klávesy a tlačítka pro ztlumení zvuků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lockscreen, domovská obrazovka, editační režim a obchod se schématy a ikonami. Vše je dostupné zdarma

V prostředí můžete použít vámi vybraná schémata, která změní i vzhled systémových aplikací. Nezávisle na schématu můžete stahovat pozadí či balíky ikon pro nainstalované aplikace. V horní liště opět najdete užitečné rychlé přístupy, které si můžete přeskupit, jak potřebujete. V liště lze upravovat i jas displeje, je však třeba natavit zobrazování jezdce „nahoře“, abyste lištu nemuseli vysouvat nadvakrát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Notifikační lišta, dostupné widgety, nabídka aplikací a „povinná“ výbava od Samsungu a Googlu

Na notifikace může odpovídat přímo v liště, screenshot jde hned odeslat, na zprávu lze hned z lišty přímo odpovědět, případně můžete rychle zavolat na zmeškané číslo. A pokud se vám akce neukáže, stačí po notifikačním pruhu přejet shora dolů. Z pohledu notifikací při srovnání s S8 chybí jen Always On režim, přesto si jej můžete doinstalovat z Google Play, např. v podání aplikace Always On AMOLED - BETA.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Poslední spuštění aplikace, Multidisplej (2 aplikace na displeji najednou) a herní režimy Game Tools a Game Launcher

Co naopak zůstává, je Zabezpečená složka, tj. soukromý prostor, který můžete chránit heslem, PIN kódem nebo vzorem. Do zabezpečené složky můžete instalovat aplikace pro soukromé použití nebo do ní přesouvat aplikace z „veřejné“ části. A co se týká aplikací s účty, např. Skype může být v telefonu dvakrát. Jeden v soukromé a jeden ve veřejné části, a u každého z nich může být použitý jiný účet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikací Always On AMOLED - BETA si můžete částečně nahradit chybějící Always On režim

Mezi předinstalovanými aplikacemi najdeme několik překvapení. Tím prvním je integrované FM rádio, které však zahraje pouze s připojenými sluchátky. A ta bohužel nejsou dvakrát použitelná, jedná se o dost velké pecky, které hrají průměrně a až nepříjemně tlačily v uších. Dalším překvapením je rezignace na hudební a video přehrávače. V základu máte pouze Hudbu Play, přehrávače od Samsungu je třeba dostahovat z Galaxy Apps.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zabezpečená složka bude váš soukromý prostor. I ikonu zabezpečené složky můžete dokonce schovat, takže nikdo nepojme žádné podezření

Aplikace jsou součástí nabídky Galaxy Essentials spolu s dětským režimem, Gear Managerem (připojí chytré hodinky) nebo třeba s hudebním skladatelem Soundcamp. A pokud jste aktivní jedinci, oceníte aplikaci Samsung Health, která vám bude měřit aktivity a zaznamenávat počet kroků. Mezi aplikacemi dále najdeme jednoduchý hlasový záznamník, přehledný správce souborů,  kalendář s událostmi a upozorněními nebo také internetový prohlížeč Samsung Internet. Ten zvládne blokovat reklamy, pokud mu stáhnete patřičný „blokátor“, nebo přečíst QR kódy. Tedy nic, co bychom z dřívějška neznali.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
FM rádio zahraje jen se sluchátky, internetový prohlížeč umí blokovat reklamy, bonusový obsah hledejte na Galaxy Apps

Nechybí samozřejmě ani „povinná výbava“ od Googlu, kalkulačka, jednoduché poznámky či aplikace PowerPoint, Word a Excel od Microsoftu, které se ukazují jako nejlepší editory MS Office na Androidu. V těchto aplikacích můžete vytvářet nové kancelářské soubory i bez přihlášení k účtu Microsoftu. Aplikace pro volání a psaní zpráv nedoznaly žádných výrazných změn. V seznamu kontaktů můžete i nadále využít přejetí po kontaktech doleva a doprava, čímž rychle zavoláte, resp. napíšete textovku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Největší písmo, nejmenší písmo, psaní SMS na výšku a na šířku displeje

Maximální hlasitost ve sluchátku byla dostatečná, při vyzvánění si však nastavte výraznější vibrace. Pokud budete mít telefon v pouzdře, samotné vyzvánění bude dost nevýrazné. Při psaní zpráv počítejte s větším počtem překlepů, zvláště tehdy, máte-li větší palce. Klávesnice má sice vyhrazený číselný řádek, neumí však na dotyk zavibrovat. Naštěstí si můžete další (a lepší) klávesnice stáhnout z Google Play. Při psaní na šířku překlepů ubylo, palci jsme pohodlně obsáhli celou plochu klávesnice. Jak moc často se vám ale bude chtít telefon přetáčet?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pomocí aplikace Samsung Members můžete diagnostikovat případné HW problémy telefonu

Do střední třídy se nově dostává i aplikace Samsung Members, přes kterou můžete položit dotaz na podporu Samsungu, přečíst si tipy a triky k telefonu nebo diagnostikovat jednotlivé hardwarové součásti vašeho smarpthonu.

Co se týká základní nabídky aplikací, prostředí běhá svižně a bez větších prodlev. Optimalizace systému je tak velmi dobře patrná. Občas se nám stalo, že se launcher na pár vteřin zasekl a znovu obnovil, nebylo to však žádné výrazné zpoždění. Aplikační výbava je poměrně slušná, na druhou stranu se některé aplikační „stálice“ pomalu přesouvají k dobrovolnému stažení na Galaxy Apps.

5. Fotoaparát

Hlavní fotoaparát Galaxy J5 (2017) má rozlišení 13 Mpix, konkrétně se jedná o snímač Sony IMX258 se světelností F1.7 . Maximální rozlišení fotografií je 4 128 × 3 096, video je natáčeno maximálně ve Full HD s 30 FPS. Fotoaplikace se podobá „es osmičkám“, jen doplňkové nastavení je o něco „hubenější“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Fotoaparát a dostupné fotoefekty

Spouště jsou umístěny vpravo, jako spoušť ale můžete použít i boční regulátory hlasitosti. K dispozici máte několik fotoefektů a fotografických režimů, z nichž stojí za zmínku HDR a režim Pro, v rámci něhož můžete navíc ručně nastavit vyvážení bílé, ISO a upravit expozici (+/-).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupné fotorežimy a přídavky režimu Pro

Co se týká kvality snímků, papírově vypadala lepší, než je ve skutečnosti. Na sluníčku často pořídíte velmi povedené a probarvené snímky s reálnými odstíny, ovšem někdy si se scénou automatika vůbec neví rady. To často platí i při focení za horšího osvětlení či při focení scény, která je z poloviny na slunci a z poloviny ve stínu. Při focení také poměrně často pořídíte ne úplně ostré snímky, takže je třeba scénu (raději) vyfotit hned několikrát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené za slunečného počasí
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snímky pořízené za horšího osvětlení
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekAutomatika má často problém s adekvátním vyvážení bílé
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na jednu stranu fotoaparát vyfotí tento „povedený“ snímek a pak se mu podaří skutečně povedené makro? Fotoaparát u J5 (2017) je často hodně nevyvážený
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka digitálního přiblížení
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bez blesku (vlevo) a s bleskem

Selfie kamerka (F1.9) má stejné rozlišení jako hlavní fotoaparát, jedná se však o snímač SLSI_S5K3M3, který si Samsung vyrobil sám. Kamerka má fixní fokus a při focení s bleskem vám přísvitem pomáhá i samotný displej. Kvalitativně si selfíčka do alba nedáte, na sociální sítě, kde stejně probíhá obrazová komprese, však budou stačit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Selfie při zataženém počasí, při slunečném počasí a v úplné tmě s bleskem

Ukázková videa:

Pro videa platí to stejné jako pro fotografie, navíc je třeba zmínit i zvukovou složku. telefon má jen jeden mikrofon na spodní hraně, který při natáčení velmi často „přicpete“. A pokud si nedáte pozor, bude u videa zvuk chybět úplně nebo se bude ozývat „jako z hrnce“.

Hodnocení: 74 %

Samsung Galaxy J5 (2017) se ukázal jako slušný, a dobře vypadající, model střední třídy, který má čím zaujmout. Prostředí se podobá „es osmičkám“, hardware je dostačující, byť HD rozlišení může být pro někoho limitujícím faktorem. Mezi silné stránky patří Super AMOLED displej, snímač otisků prstů a podpora dvou SIM karet, známé nedostatky střední třídy od Samsungu však i nadále zůstávají. Ovladače pod displejem a klávesnice nevibrují, LED dioda chybí a hodil by se Always On displej.

Na telefon jsme přešli po modelu Galaxy S8+, a mimo menších rozměrů a občasného zpomalení prostředí nám nic výrazné nechybělo. Tedy mimo fotoaparátu, který u Galaxy J5 (2017) ukázal dvě tváře, takže se na něj nemůžete až tak úplně spolehnout. Pokud však hledáte slušně vybavený smartphone s dvěma SIM, po kterém chcete aby jednoduše fungoval a jeho displej byl dobře čitelný na slunci, našli jsme zřejmě  vhodného kandidáta. Je nám však záhadou, proč se Samsung „vrací zpět“ k microUSB konektoru...

Samsung Galaxy J5 (2017) se na českém trhu prodává v černé, modrostříbrné a zlaté barevné variantě za 6 990 Kč. Na českém trhu se však souběžně prodávají Single SIM i Dual SIM varianty, takže si při výběru důkladně pročtěte specifikace telefonu. Pokud se chcete uskromnit a ušetřit 1 500 Kč, v průběhu prázdnin se na trh dostane i menší Galaxy J3 (2017). A pokud byste recenzovaný model chtěli ve větším podání, s Full HD displejem a větší RAM, je třeba připlatit 2 tisíce. Zdali má cenu připlácet, si povíme již brzy v další redakční recenzi.

Plusy:

  • celokovové unibody tělo, telefon se dobře drží v ruce
  • rychle reagující snímač otisků prstů v domovském tlačítku
  • AMOLED displej dobře čitelný i na přímém slunci
  • přisvětlovací dioda pro 13Mpix selfie kamerku
  • podpora dvou SIM karet
  • oddělení běžného prostředí a soukromí (Zabezpečená složka)
  • dobře odladěné prostředí ve stylu Samsungu Galaxy S8
  • k dostání v zajímavých barvách (zlatá a modrostříbrná)

Minusy:

  • chybí informační LED dioda
  • hodil by se Always On režim, musíte si tak pomoci neoficiálními aplikacemi
  • postrádáme vibrační odezvu ovladačů a klávesnice
  • občas pomalejší reakce prostředí při spouštění aplikací
  • v průběhu testování bylo třeba několik restartů pro obnovení LTE konektivity
  • z 16GB úložiště máte dostupnou cca polovinu
  • horší zvuková kvalita pořízených videí

Verdikt:

Slušně vybavený smartphone střední třídy, který vás bude chtít získat osmijádrem, dvěma SIM kartami, snímačem otisků a AMOLED displejem. Až na rezervy při focení, nepatrně vyšší cenu a na pár drobností, nemáme moc co vytknout.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A5 (2017), Zabezpečená složka, Čidlo, Integrované fm, Domovská obrazovka, Odchozí volání, Slunečné počasí, Boční pohled, Jistý stisk, Boční regulátor, Always-on režim, Režim displeje, Nejnižší řada, Battery test,