Samsung Galaxy J3 (2017): vstupní lístek do světa Dual SIMů [recenze]

  • V redakci jsme otestovali neméně vybavené letošní „jéčko“ od Samsungu
  • Odpustit mu musíte chybějící čtečku otisků a „pouze“ LCD displej
  • Nenáročný uživatel bude přesto spokojen
Kapitoly článku

1. Design

Samsung Galaxy J3 (2017) je na dnešní poměry „přerostlých“ smartphonů výrazně kompaktnějším chytrým telefonem s rozměry 143 × 70 × 8,2 mm. Již prvním rozbalením vám telefon padne do ruky „jako dělaný“. Telefon tomu vděčí zakulaceným rohům i 2,5D sklu kryjící displej. Pohodlné držení na výšku i na šířku displeje je tak jedním z výrazných plusů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy J3 (2017) jsme v redakci otestovali v černé barevné variantě

J3 (2017) je vyroben z kovu, tělo je unibody, takže nepočítejte s vyměnitelnou baterií. A to ani při pohledu na zadní část, které zdánlivě chybí jen prostor k zapření nehtu pro odloupnutí zadní skořápky. Nic takového se ale nekoná. K celistvosti telefonu napomáhá i to, že boky plynule přecházejí v zadní část telefonu, pohmatu tedy nenarazíte na žádné „rušivé“ přechody. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - zamykací tlačítko a reproduktor, ovladače pod displejem, regulátory hlasitosti a šuplík pro vložení nanoSIM a microSD

V redakci jsme otestovali konzervativní černou, ovšem, stejně jako u zbylých „jéček“, máte na výběr ještě atraktivnější odstíny zlaté a modré. Konkrétně u černé verze Samsung umně schoval vývody antén, takže je ani při detailním pohledu z blízka nikde neuvidíte. Na příjem signálu to však žádný vliv nemělo. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky zaobleným rohům a 2,5D skla na displeji padne telefon velmi dobře do dlaně

Pokud jste již viděli nebo používali zbylá letošní jéčka, asi vás nepřekvapí přesun hlavního reproduktoru na pravý bok poblíž zamykací klávesy. Reproduktor zahraje hlasitě, ovšem plechově a s nedostatečnou basovou složkou. Při hraní na šířku displeje si jej však alespoň nezacpete ukazovákem. Regulátory hlasitosti zůstávají tradičně vlevo, a zvládnou mj. i pořizovat fotografie. Trojice bočních ovladačů je výrazně vystouplá, má hlasitý stisk a dobrou ovladatelnost.

Klepněte pro větší obrázek
Vystouplá domovská klávesa je velmi dobře ovladatelná

Hlasité cvaknutí doprovází i stisk domovské klávesy pod displejem, která bohužel přišla o čtečku otisků prstů, takže vás pouze umí vrátit na domovskou obrazovku, příp. vás podržením přepne do Chytrých karet od Googlu. Po stranách umístěné senzorické klávesy postrádají vibrační odezvu a dokonce i podsvětlení, takže je v noci bude problém lokalizovat. V oblasti nad displejem je umístěn reproduktor, 5Mpix kamerka pro selfie a přisvětlovací dioda. Postrádat tak bude stavovou diodou a bohužel i snímač okolního osvětlení...

Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem chybí čidlo okolního jasu, navíc je zde zase přední osvětlovací dioda

Celokovové zádi dominuje nepatrně utopený 13Mpix fotoaparát s přisvětlovací diodou, levý bok nabídne dva šuplíky. Do prvního vkládáte nanoSIM kartu, do druhého pak microSD a druhou SIM ve velikosti nano. K nabíjení slouží poměrně nečekaně microUSB konektor na spodní hraně, u ostatních modelových řad přitom Samsung již předešel na USB-C. Vedle najdeme jediný mikrofon telefonu a 3,5mm jack. Zapojit do něj budete muset svoje sluchátka, protože v základním balení žádná nenajdete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail fotoaparátu na zadní straně a konektorové výbavy na hraně spodní

Základní krabice mimo telefonu zahrnuje USB kabel, adaptér do sítě, špendlík na vytažení bočních šuplíků a rychlého uživatelského průvodce.

Kompaktní model v ruce příjemně chladí, na displeji a zadním kovovém krytu jsou však často patrné otisky prstů. Někomu může vadit netradiční umístění reproduktoru, nám však spíše vadila chybějící vibrační odezva ovladačů pod displejem, protože telefon jinak zvládne vibrovat poměrně výrazně. LED dioda je u Samsungu vyhrazena jen pro ty nejdražší modely, jako částečnou náhradu můžete použit přední blesk v kombinaci s aplikací Flash Alerts 2.

2. Displej

Samsung v případě J3 (2017) vsadil na pětipalcový zobrazovač, u kterého se muselo šetřit. Výsledkem je LCD In-Cell displej s HD rozlišení, a to i přesto, že zbývající letošní „ječka“ jsou vybaveny Super AMOLED panely. Musíte si tedy zvyknout na ne tolik výrazné odstíny barev, a také na nepatrně horší čitelnost displeje na přímém slunci. 

Klepněte pro větší obrázek
Nastavení zobrazení, automatický jas bohužel chybí

Škoda také ztráty automatického jasu displeje. Samsung nad displejem odebral čidlo, takže musíte jas displeje korigovat manuálně. Nejrychleji to jde z horní lišty, je však třeba jezdce nechat zobrazit hned pod zástupci, ať lištu zbytečně nevysouváte nadvakrát. Náhradou automatického jasu je režim Venku, který na patnáct minut aktivuje nejvyšší jas displeje. Čitelnost se zvýší poměrně výrazně, ovšem počítejte i s výraznějším vybíjením baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displejové režimu a úpravy velikosti ikon, textu a výběr fontu

V Nastavení telefonu najdete displejové režimy, jakoby měl telefon AMOLED displej. Po vybalení z krabice je k dispozici Adaptivní obrazovka, která upravuje jas panelu podle spuštěné aplikace. Zbylé tři režimy se liší v kontrastu, ovšem celkově posouvají barevné tóny znatelně směrem ke žluté. V systému si můžete dále vybrat použitý systémový font, nastavit zvětšení rolovacích nabídek nebo upravit velikost písma.

Klepněte pro větší obrázek
Úprava jasu v horní liště

HD rozlišení bylo u telefonu dostačující, grafika byla zobrazena bez pixelizace, takže z tohoto úhlu pohledu není co vytknout. Hry dostupné pro Android jsou navíc maximálně v HD rozlišení, a spíše, než s grafikou, má telefon u některých z nich problémy s plynulými animacemi. To je však záležitostí použitého čipsetu, nikoliv displeje.

I přesto, že se nejedná se o AMOLED, nabídne LCD displej velmi dobré pozorovací úhly a poměrně slušnou čitelnost na přímém slunci. Postrádáme však automatickou regulaci jasu displeje, což by se celou práci s telefonem značně zjednodušilo. Pokud si jas na noc neztlumíte, displej vás v noci dokáže nepříjemně ozářit. Na letošním nejlevnějším „jéčku“ od Samsungu se šetřilo, a displej je toho živoucím důkazem.

3. Hardware

Samsung Galaxy J3 (2017) je postaven na 14nm čtyřjádrovém Exynosu 7570 o taktu 1,59 GHz. V pohotovostním stavu běží čtyři jádra Cortex-A53 na 546 MHz, v případě potřeby se jádra na pozadí přetaktují.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Antutu Battery test, CPU-Z, Antutu a skenování chyby BlueBorne

Operační paměť je v případě dvousimkového modelu 2GB a pro potřeby smartphonu plně postačuje. Při běžném používání telefonu je čipset občas dýchavičný, takže se při načítání některých systémových aplikací trochu načekáte. Smartphone však zvládá slušně hospodařit se systémovými zdroji, za což vděčí agresivnímu Garbage Collectoru.

Výsledky benchmarku Antutu 6.2.7:

  • 3D: 2 798
  • UX: 14 094
  • CPU: 13 572
  • RAM: 4 639
  • Celkem: 35 103

Telefon je osazen grafickým adaptérem Mali-T720, který se u některých náročných her dost zapotí. Je to patrné zejména ze zahřívání zadního krytu, a to již po pár minutách hraní graficky náročných her. Hry mají slušnou plynulost, povšimli jsme si však zubatějších textur s minimem vyhlazování. Dobrou hratelnost měl závodní Asphalt Nitro i karetní Hearthstone, který je znám svou vyloženě špatnou mobilní optimalizací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Asphalt Nitro a Hearthstone - až na zubaté textury a občas zpomalené animace byla hratelnost bez problémů

Konektivita telefonu je opět poměrně bohatá. K internetu se lokálně připojíte přes Wi-Fi, přičemž hesla si může telefon převzít z vašeho Gmail účtu, pokud jste u něj umožnili zálohování hesel. K mobilním datům v terénu následně slouží LTE Cat.4, z telefonu jde vytvořit i mobilní hotspot. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Herní nabídka Game Tools, připojení k počítače a další možnosti konektivity

K počítači se stále připojujete jen v pomalejším režimu MTP. Další lokální konektivitu zajišťuje Wi-Fi Direct (pro přenášení větších souborů) či NFC. V Nastavení se sice dočtete o položce „NFC a Platba“, ovšem mobilní platby Samsung Pay jihokorejci v ČR ještě oficiálně nespustili. Přes NFC tak budete spíše načítat různé NFC tagy a štítky. Díky srpnové aktualizaci zabezpečení je navíc telefon imunní vůči hrozbě BlueBorne.

O lokalizaci se stará vestavěná GPS, doporučujeme však nastavit vysokou přesnost (pomocí WI-Fi, mobilních dat a Bluetooth). V terénu pak bude vaše poloha přesně vyhledána do několika vteřin. K navigaci můžete v základu použít Google Mapy, stačí si jen oblast okolo vás v domácích podmínkách postahovat do offline režimu přes Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce SIM karet a individuální pojmenování a označení každé z karet

Největším přínosem v oblasti konektivity je podpora dvou SIM karet. Hlavní SIM karta má samostatný šuplík, druhou SIM vkládáte do druhého šuplíku spolu s microSD kartou. Pro SIM karty je připraven Správce karet, v němž můžete každou SIM přejmenovat, nastavit ji ikonu (jde vidět v horní liště) a také nastavit preferovanou kartu pro odchozí volání, SMS a mobilní data. Nastavení však není napevno, z číselníku můžete číslo vytočit i ze druhé SIM, stejně jako z editoru odeslat zprávu. Alternativně se vás telefon může na SIM dotázat hned při vytočení čísla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zvlášť si můžete vybrat, která SIM bude využívat mobilní data. Pro každou kartu můžete mít nastaveno i jiné zvonění

Výchozí SIM kartu si můžete změnit i v horní liště, a to opět pro volání, SMS zprávy a mobilní data. Každá ze SIM karet může mít své vlastní vyzváněcí tóny a oznámení notifikace, a také samostatnou tapetu. Pokud však budete používat dvě SIM karty, připravte se na rychlejší vybíjení baterie.

Klepněte pro větší obrázek
Změna chování SIM karet je dostupná i v horní liště

V „jé trojce“ je napevno integrován 2 400mAh akumulátor, se kterým vydržel telefon na příjmu při běžném používání okolo dvou dní. Při vyšší zátěži počítejte s ještě nižší výdrží. Na té se samozřejmě velkou měrou podepisuje i to, jak moc telefon využíváte. Půlhodina hraní s displejem na maximální jas dokáže „ukousnout“ i více než 20 procent baterie. Dalším velkým žroutem je navigace nebo samotný displej s vyššími úrovněmi jasu.

Antutu battery test:

  • Celkové skóre: 8 699
    (Spíše podpůrměrné skóre ukazuje na energeticky méně efektivnější čipset a „neúsporný“ LCD displej s ruční úpravou jasu. Pokud jej zapomenete snížit, může to mít na výdrž telefonu obrovský vliv)

Interní paměť je 16GB, ovšem část z ní je zabrána systémovou ROM. Po vybalení z krabice vám tak zbývá zhruba 8,6 GB volného prostoru. Můžete ale počítat s podporou microSD karet, telefon si bez problémů poradil s 64GB paměťovkou. Nově instalované aplikace a hry primárně směřují do interní paměti, odkud je můžete poměrně snadno přesunout na paměťovou kartu. Položku Hledejte přes Nastavení - Aplikace - <název vaší aplikace> - Úložiště.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon má 16GB úložiště, ovšem po prvním spuštění máte k dispozici pouze 8,6 GB. Samsung vám po prvním spuštění nadělí 100GB cloud na OneDrivu. Samsung Cloud slouží pro základní zálohy aplikací od Samsungu

Čtyřjádrový čipset se stará o poměrně plynulý běh prostředí, ovšem občas si při načítání aplikací všimnete zbytečných prodlev a prostojů. Společně s LCD displejem je třeba se pozastavit i nad výdrží telefonu, která, zvláště při vyšších úrovních jasu nastavených dlouhodobě, jde velmi rychle dolů. Dvě SIM karty jsou bonusem, nakonec nevadí ani poloviční interní paměť, protože si aplikace a hry snadno přesunete na SD kartu.

4. Software

Samsung v Galaxy J3 (2017) použil Android 7.0 s grafickou nadstavbou Samsung Experience 8.1 známou z modelů řady Galaxy S8. Potažením prstu nahoru si tak zobrazíte seznam všech aplikací, při snímání obrazovky nově funguje i soutisk zamykací klávesy a tlačítka pro ztlumení zvuků. K rychlému spuštění fotoaparát slouží dvojklik na domovskou klávesu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lockscreen, domovská obrazovka, horní lišta v jednom a ve dvakrát vysunutém stavu. V nabídce nechybí ani režim pro zobrazení dvou aplikací najednou

V prostředí můžete použít vámi vybraná schémata, která změní i vzhled systémových aplikací. Nezávisle na schématu můžete stahovat pozadí či balíky ikon pro nainstalované aplikace. V horní liště opět najdete užitečné rychlé přístupy, které si můžete přeskupit, jak potřebujete. V liště se přímo nabízí upravovat jas displeje, je však třeba natavit zobrazování jezdce „nahoře“, abyste lištu nemuseli vysouvat nadvakrát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obchod s motivy, úprava mřížky displeje, tlačítko pro aplikace lze zviditelnit, nepřeberné množství widgetů a hlavní nabídka

Na notifikace může odpovídat přímo v liště, screenshot jde hned odeslat, na zprávu lze hned z lišty přímo odpovědět, případně můžete rychle zavolat na zmeškané číslo. A pokud se vám akce neukáže, stačí po notifikačním pruhu přejet shora dolů. Kvůli použitému LCD displeji chybí Always On režim, který by vám na zamknuté obrazovce ukázal zmeškané události. Chtě nechtě tedy budete muset čas od času rozsvítit telefon, abyste se podívali na případné zmeškané události.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do Zabezpečené složky si můžete schovat citlivé soubory nebo osobní aplikace

Zabezpečená složka slouží jako soukromý prostor, který můžete chránit heslem, PIN kódem nebo vzorem. Do zabezpečené složky můžete instalovat aplikace pro soukromé použití nebo do ní přesouvat aplikace z „veřejné“ části. A co se týká aplikací s účty, např. Skype může být v telefonu dvakrát. Jeden v soukromé a jeden ve veřejné části, a u každého z nich může být použitý jiný účet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Údržba zařízení se stará o baterii, paměť, RAM a bezpečnost zařízení

Mezi předinstalovanými aplikacemi najdeme několik překvapení. Tím prvním je integrované FM rádio, které však zahraje pouze s připojenými sluchátky. Dalším překvapením je rezignace na hudební a video přehrávače. V základu máte pouze Hudbu Play, přehrávače od Samsungu je třeba dostahovat z Galaxy Apps. Aplikace jsou součástí nabídky Galaxy Essentials spolu s dětským režimem, Gear Managerem (připojí chytré hodinky) nebo třeba s hudebním skladatelem Soundcamp.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
FM rádio zahraje pouze s připojenými sluchátky, blokovací režim v noci utlumí neočekávané hovory, zdrojem dalších aplikací je GalaxyApps a Google Play

A pokud jste aktivní jedinci, oceníte aplikaci Samsung Health, která vám bude měřit aktivity a zaznamenávat počet kroků. Mezi aplikacemi dále najdeme jednoduchý hlasový záznamník, přehledný správce souborů, kalendář s událostmi a upozorněními nebo také internetový prohlížeč Samsung Internet. Ten zvládne blokovat reklamy, pokud mu stáhnete patřičný „blokátor“, nebo přečíst QR kódy. Tedy nic, co bychom z dřívějška neznali.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč, Samsung Members, Samsung Health, záznamník a jednoduchá kalkulačka, jejíž součástí je i metr...

Nechybí samozřejmě ani „povinná výbava“ od Googlu, kalkulačka, jednoduché poznámky či aplikace PowerPoint, Word a Excel od Microsoftu, které se ukazují jako nejlepší editory MS Office na Androidu. V těchto aplikacích můžete vytvářet nové kancelářské soubory i bez přihlášení k účtu Microsoftu. Aplikace pro volání a psaní zpráv nedoznaly žádných výrazných změn. V seznamu kontaktů můžete i nadále využívat přejetí po kontaktech doleva a doprava, čímž rychle zavoláte, resp. napíšete textovku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
„Povinná“ výbava od Googlu a Microsoftu

Maximální hlasitost ve sluchátku byla dostatečná, při vyzvánění si však nastavte výraznější vibrace. Pokud budete mít telefon v kapse nebo pouzdře, samotné vyzvánění bude dost nevýrazné. Při psaní zpráv počítejte s větším počtem překlepů, zvláště tehdy, máte-li větší palce. Klávesnice má sice vyhrazený číselný řádek, neumí však na dotyk zavibrovat. Naštěstí si můžete další (a lepší) klávesnice stáhnout z Google Play. Při psaní na šířku překlepů výrazně ubylo, palci jsme pohodlně obsáhli celou plochu klávesnice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klávesnice na výšku a na šířku displeje. Pro pohodlnější psaní s vibrační odezvou se raději podívejte po jiné klávesnici

Do střední třídy se nově dostává i aplikace Samsung Members, přes kterou můžete položit dotaz na podporu Samsungu, přečíst si tipy a triky k telefonu nebo diagnostikovat jednotlivé hardwarové součásti vašeho smarpthonu.

Vzhled prostředí si můžete upravit schématy k obrazu svému. Co se týká základní nabídky aplikací, musíme si postěžovat na prodlevu při otevírání a používání aplikací. Při vytvoření nové zprávy jsme na tabulku pro psaní čekali často i tři vteřiny, fotoaparát sice rychle spustíte, ovšem pak čekáte několik vteřin na jeho inicializaci... Telefon je tedy vhodný zejména nenáročným uživatelům, které nějaká ta vteřinka čekání navíc nerozhodí. 

5. Fotoaparát

Samsung u telefonu vsadil na 13Mpix snímač S5K3L2 vlastní výroby se světelností F1.9. Maximální rozlišení fotografií je 4 128 × 3 096 pix a to v poměru stran 4:3. Videa jsou natáčena maximálně v rozlišení 1 920 × 1 080 pix s 30 fps. Fotoaplikace se podobá té, která je použita u „es osmiček“, je však funkčně výrazně hubenější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozhraní fotoaparátu a dostupné fotorežimy. Žádné další si do smartphonu nestáhnete

Spouště jsou umístěny vpravo, jako spoušť ale můžete použít i boční regulátory hlasitosti. Potažením prstu do stran se zpřístupní několik fotoefektů a fotografických režimů, z nichž stojí za zmínku HDR a režim Pro, v rámci něhož můžete navíc ručně nastavit měřící režim, vyvážení bílé, ISO a upravit expozici (+/-).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení fotoaparátu si můžete aktivovat i plovoucí spoušť na displeji

Použitý čip zvládá automaticky a kontinuálně zaostřovat, ovšem moc se mu to nedaří. Při focení si tak často budete pomáhat ručním ostřením. Ovšem ani tehdy si nemůžete být jistí, že telefon zaostřil přesně tam, kam potřebujete. Ukazuje se to zejména na focení blízkých objektů proti „nekonečnu“, poměrně překvapivě je problémem efektivně zaostřit i v případě makrosnímků. Za šera se do fotek vkládá velký šum a výrazné rozostření, přisvětlovací diodu používejte jen pro focení z blízka a pouze v „nouzových“ situacích.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zásadním problémem snímače je horší ostření na objekty v popředí, a to i tehdy pokud snímači ručně ukážete, kam na fotce ostřit. Fotografii detailu tak musíte často pořizovat, pro jistotu, hned na několikrát
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Makrosnímky, ovšem každá z vybraných fotek je vybraná ze tří snímků pořízených krátce po sobě. Zbylé fotky nebyly správně zaostřené
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotky pořízené při zatažené obloze
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie s pouličním osvětlením
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání noční fotky bez blesku a s přisvětlením
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Selfie kamerka má fixní fokus, takže při focení sebe sama musíte mít telefon dále od sebe v „ideální“ vzdálenosti

Podobnou kvalitu čekejte i od natáčených Full HD videí. U nich si navíc dejte pozor na to, abyste prstem neutlumili jediný mikrofon na spodní straně. Jinak budou vaše natočená videa poměrně výrazným způsobem utlumena. Fotoaparát se tedy ukázal spíše jako funkce „do počtu“. Kvalitní snímky od něj můžete očekávat jen v ideálních světelných podmínkách.

Ukázková videa:

Hodnocení: 68 %

Samsung Galaxy J3 (2017) bude určen zejména pro nenáročné uživatele, kteří s telefonem chtějí volat (dvě SIM karty jsou příjemným bonusem), psát zprávy a občas využít nějakou doinstalovanou aplikaci. Trnem v oku zkušenějších uživatelů budou zpomalené reakce systému, popř. horší kvalita fotografií. Na druhou stranu je telefon kompaktní, dobře se vejde do dlaně a nebude vás díky svým rozumným rozměrům tlačit v kapse.

Samsung Galaxy J3 (2017) se na českém trhu prodává v černé, zlaté a modré barevné variantě za 4 990 Kč. Částku bychom si dokázali představit o něco nižší, na druhou stranu se přímo nabízí připlatit za vybavenější Dual SIM Galaxy J5 (2017). Za tisícovku navíc dostanete výkonnější čipset, Super AMOLED displej, čtečku otisků prstů, větší baterii, 13Mpix kamerku pro selfie a to hlavní - výrazně svižnější prostředí.

Plusy:

  • pohledný design, celokovová konstrukce
  • čtyřjádrový čipset a 2GB RAM
  • telefon se díky zaobleným rohům dobře drží v ruce
  • slot pro dvě SIM karty
  • Android 7.0 Nougat s novou verzí nadstavby Samsung Experience
  • přisvětlovací dioda pro selfie kamerku
  • integrované FM rádio

Minusy:

  • Chybí informační LED dioda
  • Postrádáme vibrační odezvu tlačítek a klávesnice
  • baterie s nižší kapacitou 2 400 mAh
  • místy pomalejší reakce prostředí, některé hry mají občas „zubaté“ textury
  • z udávané 16GB paměti je volná cca polovina
  • dokázali bychom si představit nižší prodejní cenu
  • v základní krabici chybí i obyčejné „pecky“

Verdikt:

Smartphone střední třídy má zajímavé barevné kombinace a základní hardware, který postačí nenáročným uživatelům. Mezi největší přínosy patří podpora dvou SIM karet a FM rádio.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy J3 (2017), VST,