Samsung Galaxy Grand 2: velký dualSIM podruhé

Samsung připravil nástupce loňského modelu Galaxy Grand, vylepšen byl procesor, baterie, displej i operační paměť.

Samsung představil nástupce loňského modelu Galaxy Grand, který se k nám oficiální cestou nedostal. O co jsme přišli? Jednalo se o dvousimkový model s pětipalcovým TFT panelem s WVGA rozlišením, dovujádrovým 1,2GHz procesorem, 1GB operační pamětí, který se do prodeje dostal s Androidem 4.1.2 Jelly Bean. Ještě dnes jej můžete pořídit z dovozové distribuce v Dual SIM verzi mezi šesti a sedmi tisíci korunami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z čelní strany vypadá Galaxy Grand 2 jako Galaxy S4, zezadu jako Galaxy Note 3

Novinka vylepšuje většinu věcí, které jsme předchůdci zazlívali. V pravé řadě se jedná o použité materiály, Galaxy Grand 2 je stále vyroben z plastu, na čelní straně si můžeme všimnout vzorovaného povrchu, který Samsung poprvé použil u Galaxy S4. Záda se zase inspirovala u Galaxy Note 3, jedná se o imitaci kůže, kterou, zdá se, výrobce nově začne používat i vícero svých modelů. Úhlopříčka displeje se vměstnala mezi oba výše zmíněné modely, TFT panel s úhlopříčkou 5,25" v poměru stran 16:9 dostal do vínku rozlišení 1280 × 720 pixelů. To je pro srovnání stejné jako u loňského Galaxy Note II, jen je zobrazeno na menší úhlopříčce (Note II má 5,5" displej), z čehož bude pramenit větší jemnost zobrazovacího panelu. I přesto, že se zvětšil displej, zmenšily se hrany okolo něj, takže je v zařízeních v leckterých rozměrech ještě o něco menší než předchůdce, samotné rozměry činí 147 × 75 × 9 mm, hmotnost je stanovena na 163 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
I přes zvětšení displeje nedošlo k žádnému zvětšování šasi, ba naopak. Šířka a tloušťka je oproti předchůdci menší, zařízení jen nepatrně narostlo do výšky

Pod displejem je připravena standardní plejáda ovládacích prvků Androidu, to samé můžeme tvrdit i o umístění regulátorů hlasitosti a zamykacího tlačítka po stranách. Záda disponuje 8Mpix fotoaparátem s automatickým ostřením, z jedné strany k němu přiléhá přisvětlovací LED dioda, z druhé hlavní reproduktor. MicroUSB na spodní hraně slouží k nabíjení nebo datovým přenosům, horní hrana by měla disponovat sluchátkovým konektorem, i když to z tiskových snímků není patrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na bocích není nic zajímavého, najdeme zde zamykací tlačítko a regulátory hlasitosti

Pod kapotu Samsung připravil čtyřjádrový procesor o taktu 1,2 GHz a 1,5GB operační RAM. Interní paměť má kapacitu 8 GB, výrobce však v tiskových materiálech informuje, že část paměti zabere předinstalovaný obsah. Baterie o kapacitě 2600mAh má telefon nepřetržitě uživit po dobu 10 hodin přehrávání hudby nebo 17 hodin nepřetržitého volání, laboratorní hodnoty budou v reálu určitě o něco nižší. Samsung do Galaxy Grand 2 integroval Android ve verzi 4.3 Jelly Bean s grafickou nadstavbou TouchWiz a obvyklou porcí dodatečných aplikací. S fotoaparátem se pojí řada fotografických režimů (např. Zvuk a Foto) i aplikace Fotopříběh, ve které je možné vytvářet alba a nechat je na dálku vytisknout.

S Překladač dokáže překládat text a nahraný has mezi podporovanými jazyky, S Cestování (TripAdvisor) zase nabídne návrhy a doporučení na váš příští výlet. O sdílení multimédií mezi blízkými zařízeními se postarají aplikace Samsung Link a Group Play, centrem pro nákup multimediálního obsahu bude Samsung Hub. V nabídce aplikací nebude chybět komunikátor ChatOn nebo S Health monitorující energetický příjem a výdej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Technické specifikace Samsungu Galaxy Grand 2

Samsung Galaxy Grand 2 se bude moci připojit k internetu přes Wi-Fi nebo 3G sítě s nadstavbou HSPA+. Ve výbavě samozřejmě nechybí Bluetooth ani kombinovaný přijímač GPS a Glonass. Výbava senzorů čítá regulátor jasu, senzor přiblížení, kompas a akcelerometr, který umožní rotaci displeje nabok. Galaxy Grand 2 bude po vzoru předchůdce k dispozici i v Dual SIM variantě, na trh se dostane v bílé, černé a růžové. Otázkou zůstává, zdali se s nejnovějším přírustkem řady Galaxy dočkáme i na našem trhu, napovědět by měly následující dny a týdny.

Samsung Galaxy Grand 2 Duos
G7102
rozměry a hmotnost: 147 × 75 × 8,9 mm, 163 g
displej: 5,3", kapacitní TFT LCD, 720 × 1 280, 280 PPI
sítě: GSM
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
28 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zdroj: Samsungtomorrow

Oživeno 26.11. 15:30:

Podle aktuální zprávy česká pobočka v tuto chvíli nemá v plánu Galaxy Grand 2 uvést na český trh, s tímto smartphonem se tak u nás setkáte pouze z případného zahraničního dovozu.

Diskuze (17) Další článek: Plus4U: jednoduše nejvýhodnější tarify na trhu

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Grand, Samsung Galaxy Grand 2, Samsung Galaxy Grand 2 Duos, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Health Monitor, Samsun, Grand, GAL, Sam, Velký,