Samsung Galaxy Express 2: na rychlá data podruhé [recenze]

Samsung představil dva modely Express ve stejném roce, bude mít dvojka zaděláno na úspěch?
Kapitoly článku

Samsung představil model Galaxy Express v lednu loňského roku. Jeho cíl byl zřejmý, přinést podporu LTE i do nižších a cenově přístupnějších kategorií. Do zařízení se 4,5" WVGA Super AMOLED displejem zabudoval 1,2GHz dvoujádro, 1GB RAM, Android 4.1 s grafickou nadstavbou TouchWiz a 5Mpix fotoaparát. Koncem loňského roku se nám na redakční stůl dostal vylepšený model Galaxy Express 2. Rychle představený nástupce však svědčí zejména o tom, že „jednička“ nebyla po hardwarové stránce tolik přitažlivá a tak se poměrně rychle dočkala vylepšeného nástupce. Změny jsou víceméně všechny k lepšímu, určitým krokem zpátky může být pro někoho nasazení PLS LCD displeje namísto dřívějšího Super AMOLED panelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Express 2

V prvních minutách testování...

Okamžitě po vybalení krabice nabíráme dojmu, že Samsung pokračuje ve svém tradičním designu, ale ten má nově poměrně hrubší rysy a větší tloušťku. Telefon skutečně působí masivnějším dojmem, zejména díky širokému stříbrnému rámečku po bocích. Po prvních krůčcích se systémem hledáme nějakou výraznou vlastnost, která by telefon charakterizovala. Bohužel, Samsung rozmělněním portfolia drobné rozdíly mezi jednotlivými modely stírá, takže to vypadá, že před sebou máme běžný Android vyšší střední třídy s podporou LTE.

Možná právě toto bude námi hledaná stěžejní vlastnost, protože LTE je jinak doménou těch nejvybavenějších přístrojů, což, soudě podle prvních náznaků, o Galaxy Express 2 nemůžeme soudit. Na druhou stranu nás překvapila svižnost systému a volná kapacita RAM, příjemným bonusem je i kvalita zobrazovacího panelu. To je určitě slušná pozvánka na dlouhodobější testování, budeme zvědavi, jak v něm smartphone obstojí. 

Samsung Galaxy Express 2
rozměry a hmotnost: 132 × 66 × 9,8 mm, 134 g
displej: 4,5", kapacitní TFT LCD, 540 × 960, 245 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 100 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (2× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
31 %
vybavenost
cena: pouze Vodafone

Základní parametry vylepšeny

Samsung Galaxy Express je dalším smartphonem, na kterém se podepsala loňská designová linie smartphonů Samsungu. Chytrý telefon se drží klasické koncepce výrobce a nijak nevybočuje ze zajetých standardů. Za zmínku určitého netradičního přístupu stojí snad jen tloušťka zařízení, normálně by nám určitě nijak nevadila, v kontextu high-end smartphonů jsme ale již trochu zhýčkaní a ony dva milimetry je již trochu znát. Samotný matný proužek obíhající po bocích je dosti široký a celou situaci ještě opticky zhoršuje, tloušťka v reálu je však optimističtější, než se může na první pohled zdát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní strana Samsungu Galaxy Express 2 se nese ve znamení povedeného 4,5" LCD displeje

Hlavní ovládací prvky jsou přítomny pod displejem, tím ústředním je hardwarové tlačítko Home s jistým stiskem, po jehož stranách jsou utopena senzorická tlačítka. Bohužel jim chybí vibrační odezva, takže občas nemáte tu jistotu, že jste je doopravdy stiskli. Naštěstí jsou podsvětlená, takže v šeru nebo úplné tmě vidíte, kde se dotykové plochy víceméně přesně nacházejí. Senzorickým ovladačům můžete nastavit aby svítily několik sekund, pořád, a nebo aby pro změnu nesvítily vůbec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhledově se novinka od jiných Samsungů příliš neliší. Základním ovládacím prvkům pod displejem vévodí hardwarová klávesa Home, na spodní hraně nechybí mikrofon ani microUSB konektor

Nad ovladači je vyčleněn prostor pro 4,5" LCD panel s rozlišením 540 × 960 pixelů. Poměrně dobrou jemnost následují i dobré pozorovací úhly, při pohledu z boků dochází jen k jemné korekci sytosti zobrazených barev. Na jednu stranu je škoda, že výrobce nezůstal u Super AMOLEDu, na druhou stranu je displej povedený a pro potřeby Galaxy Express 2 plně postačí. Trochu nás však mrzí absence automatické regulace jasu, kdy se budete muset spolehnout jen na vlastní nastavení. Čidla okolního osvětlení vídáme i u méně vybavenějších smartphonů, takže jeho nezařazení do výbavy testovaného modelu příliš nechápeme. Alespoň, že jas můžete rychle nastavovat z horní výsuvné lišty. Čím větší jas, tím vypadají barvy sytější, ale současně musíte počítat s větší spotřebou energie.

Posunuté zamykací tlačítko

Ovládací prvky pokračují i po stranách, na levém boku jsou umístěny regulátory hlasitosti, na pravém zase zamykací tlačítko. To je oproti dřívějším konvencím přesunuto více ke středu pravé hrany, což je poměrně netradiční řešení a určitě si na něj budete nějakou dobu zvykat. Na druhou stranu je zamykací klávesa, kterou též zapnete a vypnete telefon, lépe přístupná, abyste ji stiskli, nemusíte k ní palec moc natahovat. Konektorová výbava je na dnešní dobu standardní, sluchátkový konektor na horní hraně doplňuje microUSB na spodní sloužící k nabíjení a datovým přenosům mezi telefonem a počítačem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem je mimo čidla přiblížení a reproduktoru přítomna i kamerka pro videohovory, levá strana disponuje regulátory hlasitosti, zatímco pravá zamykacím tlačítkem

Zadní skořápka je vyrobena s flexibilního bílého plastu a na svém místě sedí až nepříjemně pevně. Nepříjemně proto, že se při jejím sundávání budete obávat, abyste ji nezlobili. Kryt je však pevný a pružný a rozhodně vaše snahy o otevření přestojí bez úhony. Na zadním krytu najdeme výřezy pro 5Mpix fotoaparát, reproduktor a přisvětlovací LED diodu. Čočka fotoaparátu je mírně vyvýšena nad okolní povrch, takže zařízení na stole při dotyku není zcela stabilní, díky tomu však není utlumen hlavní reproduktor, ve kterém se budou ozývat tóny vyzvánění a melodie oznámení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zádech nalezneme 5Mpix fotoaparát, hlavní reproduktor a přisvětlovací LED diodu. Významným designovým prvkem je matný stříbrný rámeček táhnoucí se po obvodu zařízení

Na zadním krytu i displeji lze vidět otisky a mastnotu prstů, nejmarkantnější to je na námi testované světlé barevné variantě, u které lze navíc vidět i drobné nečistoty. U prodejní modré verze by ale situace měla být o něco lepší. Celkově je konstrukce na velmi dobré úrovni, nikde nic nevrže a použité materiály působí na omak příjemně. Velikostně má zařízení poměrně blízko ke Galaxy S III, takže se v oblasti pouzder můžete poohlížet i na ty, do kterých se vejde předloňská vlajková loď.

V základním balení spolu s telefonem najdete špuntová sluchátka, datový kabel, nabíječku a uživatelskou příručku, žádné překvapení se nekoná.
 

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Express, Samsung Galaxy Express 2, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4-A, Vybavené zařízení, Základní soubor, Tradiční design, Uživatelská základna, Omezení výkonu,