Samsung Galaxy Core Advance: invaze tlačítek [preview]

Samsung připravil model pro ty, kteří moc neholdují dotykovému displeji, nabídne spoustu hardwarových kláves.

Samsung Galaxy Core Advance je, jak již název napovídá, vylepšeným modelem Galaxy Core, kterého jsme na SamsungManii testovali koncem října. Novinka je tentokrát zaměřena spíše na ty, kteří ocení řadu dostupných hardwarových tlačítek, nebo pro postižené či hůře vidící osoby. Tělo zařízení je vyrobeno z plastu v barvě modré nebo bílé, designově můžete smartphone přidružit někde mezi Galaxy S4 a Galaxy S4 Active. Záda jsou vyrobena z materiálu, který výrobce nazývá „soft feel“. Z produktových fotek vypadají záda stejně jako u Galaxy S4, je však možné v případě Galaxy Core Advance přijde na řadu měkčený plast. Podle tiskové zprávy se má díky materiálu telefon dobře držet v dlani a neklouzat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Core Advance bude nabízen v modré...

Novinka spoléhá na 4,7" TFT displej s WVGA rozlišením, což bude znamenat poměrně hrubou matici bodů. Nacházíme se však ve střední třídě, kde bude uživatel muset alespoň trochu přimhouřit oko. Ne však u tlačítek, těmi je novinka osazena přímo výsostně. U Samsungu se vždy setkáváme se stejným osazenstvem, hardwarovou klávesou Home, dvojicí senzorických kláves, regulátory hlasitosti a zamykacím tlačítek. S malou obměnou se setkáváme u odolných modelů, kde jsou ovládací prvky pod displejem přítomny vždy v tlačítkové variantě, protože vlhkost, se kterou se tak trochu počítá, by efektivní ovládání téměř znemožnila. Galaxy Core Advance je po starším modelu Galaxy Mini vůbec prvním neodolným smartphonem Samsungu s Androidem, který má pod displejem všechny ovladače ve formě hardwarových tlačítek. Samsung uvádí, že je model určen pro ty, kteří nevěří nebo nechtějí spoléhat na dotyková rozhraní a opuštění senzorických kláves je toho důkazem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
... a bílé barevné variantě.

Samsung zašel ještě mnohem dál. Na pravé hraně je totiž mimo zamykací klávesy umístěna hardwarová spoušť fotoaparátu, což u jihokorejského výrobce vidíme vůbec poprvé po několika letech. Na boční hraně pak nechybí ani vyhrazené tlačítko pro rychlé spuštění nahrávání hlasových poznámek. Jak je vidět, Samsung klávesy do těla telefonu umí integrovat, jen tak doposud téměř v žádných případech nečinil. Zvláště spoušť fotoaparátu integrovaná do high-end zařízení podle nás určitě stojí za zvážení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Největší designovou inovací je přítomnost trojice hardwarových kláves pod displejem a dedikované klávesy pro spoušť fotoaparátu a nahrávání zvuku. Na horní hraně je dále umístěn 3,5mm konektor jack, na spodní zase microUSB konektor pro datové přenosy a nabíjení

Android 4.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz pak funkce tlačítek doplňuje o bonusové funkce. Optická čtečka umí nahlas číst text, na který míříte fotoaparátem, funkce „černé záclony“ zase umožňuje na vypnutém displeji vykonávat řadu funkcí tak, že si chráníte soukromí a zároveň šetříte baterie. Jak konkrétně bude funkce fungovat a jaké operace bude podporovat, uvidíme až při testu smartphonu. Hlas by měl být v ovládání stěžejním prvkem, potenciální uživatel se může těšit na vylepšený engine TTS (Text-To-Speech), hlasově půjde ovládat i 5Mpix fotoaparát na zadní straně, aplikace pak bude informovat o počtech tváří na displeji a o směru, ve kterém se osoby nacházejí. U fotoaparátu je novinkou technologie Light Sensing, snímač tedy např. u nevidomých bude umět informovat majitele o intenzitě světla ve směru, na který bude snímač aktuálně namířen. Při focení a natáčení videa jinak pomůže automatické zaostřování a přisvětlovací LED dioda.

TouchWiz a slušná baterie

Zbylá aplikační výbava se nese ve znamení dřívějších modelů. Mezi aplikacemi nechybí hlasový průvodce S Voice, který bohužel stále neumí česky, to stejné platí i o S překladači. Group Play poslouží k bezdrátovému sdílení dokumentů, obrázků, videí a hraní her. Snadný režim domovské obrazovky zvětší prvky na displeji natolik, že by měly být dostatečně čitelné i pro hůře vidící osoby. Samozřejmě nebudou chybět další vychytávky TouchWizu, rychlými zkratkami v horní liště počínaje a SamsungApps jako alternativním zdrojem aplikací a her. Tím primárním bude bezesporu portál Google Play.

Klepněte pro větší obrázek
Základní specifikace Samsungu Galaxy Core Advance

O výkon se postará dvoujádrový 1,2GHz procesor spolu s 1GB paměti RAM, interní paměť má kapacitu 8 GB, počítáme ale, že z ní bude větší část zabrána předinstalovanými soubory, a že tedy bude počáteční kapacita paměti ještě nižší. Nakonec nás to až tak mrzet nemusí, Galaxy Core Advance podporuje microSD karty až do velikosti 64 GB. A to nejdůležitější na závěr, novinka bude mít pod kapotou umístěnu 2000mAh baterie, což by mohlo předurčovat slušnou výdrž na jedno nabití.

Samsung Galaxy Core Advance se na trhu objeví zkraje příštího roku, předpokládaná cena ani dostupnost v ČR zatím nebyla oznámena. Potěšitelnou zprávou je i široké spektrum podpůrného příslušenství, Galaxy Core Advance se tak může stát přechodným můstkem pro starší osoby nebo jako chytrý telefon, který jako jeden z mála myslí i na postižené či hůře vidící osoby.

Pro:

  • funkce pro postižené a hůře vidící osoby
  • spousta hardwarových tlačítek
  • velký displej
  • podpora microSD karet
  • 5Mpix fotoaparát se speciálními funkcemi
  • slušná konektivita - Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, NFC, Wi-Fi, HSPA+

Proti:

  • hrubší rozlišení displeje
  • ve spojitosti s 1GB RAM by se hodil Android 4.4 KitKat
  • S Translator a S Voice si neporadí s češtinou
  • očekáváme vyšší cenu

Samsung Galaxy Core Advance
rozměry a hmotnost: 133 × 71 × 9,7 mm, 145 g
displej: 4,7", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 199 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait 200, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video, autofocus, blesk
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (27) Další článek: Tip na dáreček: Sygic GPS Navigace 1+1 zdarma

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Core, Samsung Galaxy Core Advance, Samsung Galaxy Core Duos, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Invaze, Vyhrazené tlačítko, Sam, GAL, Slušná konektivita, Samsun, Kapacita paměti, Měkčený plast, Core, Slušná baterie, Optická čtečka, Galaxy c,