Samsung Galaxy Alpha: korejský iPhone [recenze]

Zatímco se nové iPhony zakulacují, Samsung zostřuje hrany. Korejci se nijak netají tím, že chtějí Alphou šlapat na paty iPhonu. Daří se to?

Samsungu se delší dobu vytýkalo, že nabízí pouze plastové modely, zatímco konkurence, iPhone a smartphony od HTC, mají delší dobu kovové modely. Dočkali jsme se až v půlce srpna, kdy Samsung představil model Galaxy Alpha. Smartphone s kovovým šasi novinářskou obec zaujal, zejména proto, že Alpha narušuje trend poslední doby, smartphone se totiž svým předchůdcům až tolik nepodobá. Model si však rozhodně nedělá žádné skromné cíle, zcela jasně míří na iPhony od Applu. Vrásky na čele nám ale dělá poptávaná cena a baterie s tabulkově nízkou kapacitou. Jak se tedy vlastně povedl korejský „iPhone“?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie všech barevných variant. Bílou jsme si ukázali již dříve, modrá se na našem trhu neobjeví

Samsung Galaxy Alpha
G850F
rozměry a hmotnost: 132 × 66 × 6,7 mm, 115 g
displej: 4,7", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 2 GB, baterie: 1 860 mAh
procesor: Samsung Exynos 5430 (8× Cortex-A15, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
40 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Galaxy Alpha rozhodně znamená čerstvý vítr do portfolia smartphonů Samsungu. Již první dotyk telefonu značí, že je něco jinak. Telefon má ostře řezané rysy a lehce zbroušené hrany, díky čemuž drží v ruce jako přibitý. Chladící boky znamenají to, že máme čest s kovem, byť na produktových fotografiích vypadají boční rámy široce, telefon není tlustší, než tablet Galaxy Tab S.

Cenová relace Alphy je nasazena těsně pod Galaxy S5, pokud právě z něj máte úmysl přecházet kvůli velikosti, bude Alpha to pravé, protože se jedná o výrazně kompaktnější telefon. Na zádi byl zachován ohebný plastový matný kry. Na první pohled se zdá, že se jedná o plast menší kvality, při půlhodinovém držení se však ukázalo, že je na dotyk příjemný, neklouže a nepotí se na něm ruce. Pod krytem jsou umístěny dva nejdiskutabilnější prvky. Baterie s kapacitou 1 860mAh a nanoSIM, jedná se tak o první Samsung s takto miniaturní SIM kartou. A co víc, postrádáme i slot pro paměťové karty. Systémově je to starý, resp. nový, známý TouchWiz, vizuálně líbivé prostředí však mnoho nového či přepracovaného aplikačního obsahu nenabídne.

Vzor pro budoucí modely

Samsung Galaxy Alpha je smartphone o rozměrech 132 × 66 × 7 mm a s příjemnou hmotností 115 gramů. Nejvýraznějším rysem je tenký kovový rámeček který obíhá po všech hranách telefonu. Je hladký, příjemný naomak, zvláště v parných dnech pak příjemně chladí. Hrany telefonu jsou až na vystouplá tlačítka úplně rovné, takže se vám občas podaří telefon postavit na rovný povrch boční hranou. Rohy jsou navíc zvýrazněny, což telefonu trochu dodává na mohutnosti. Do ruky ale Alpha padne tak akorát, v dlani ji zapřete o zbroušené hrany, nemusíte se bát že by vám telefon vypadl z ruky. Zpracování bočního rámu je na velmi dobré úrovni, je však škoda, že s designovou obměnou Samsung nepřišel již u Galaxy S5, který zůstal u plastového zpracování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Alpha a základní obhlídka - čelní strana a boky. Při troše trpělivosti se vám podaří Alphu postavit na stůl bokem, hodí se to např. při sledování videa

Kov u Alphy navozuje dojem luxusu a pevnosti, ovšem již po pár dnech přijde nevyhnutelné - mikroškrábance. Ty ani tak netýkají matných hlavních částí, jako spíše zbroušených lesklých plošek. Alphu jsme nosili u pouzdra za pasem téměř neustále, za dva dny jsme však na horní hraně objevili mikroškrábanec, který se vzal kdoví odkud. Radíme tedy detailně nesledovat stav bočních hran, protože miniaturní škrábance jsou jen otázkou času. V pohodlnosti ovládání jednoruč se jedná o zřejmě nejpovedenější Samsung poslední doby. Palcem obsloužíte pohodlně většinu displeje, ukazovák dosáhne na pokovené regulátory hlasitosti na levém boku, zatímco palec na zamykací tlačítko vpravo. Telefon je na své rozměry příjemně lehký, po čtrnáctidenním používáním nám přijde plastový Galaxy S5 jako hodně těžký smartphone.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na plastová záda se snímačem srdečního tepu a fotoaparátem. V kovovém šasi jsou vsazeny regulátory hlasitosti, microUSB konektor, reproduktor a 3,5mm jack

Klávesy jsou zpočátku méně poddajné, mají tuhý stisk, ovšem doprovází je poměrně výrazné cvaknutí. Na horní i spodní hraně byly do kovového rámečku zaintegrovány čtyři body přerušení. Na první pohled plastové předěly však slouží k jedinému účelu, jedná se o vývody antén. Celokovovým šasi by jinak GSM signál procházel velmi špatně. Na horní hraně je vyfrézována zdířka pro 3,5mm konektor jack a najde se zde i sekundární mikrofon. Hlavní mikrofon je umístěn na spodní hraně, zde má prostřední pozici zabranou microUSB konektor k nabíjení a datovým přenosům. Vpravo od něj se nachází hlavní reproduktor. Umístění je vhodné z pozice vyzvánění, reproduktor hraje poměrně hlasitě, čistě, a není nijak utlumen. Při maximální hlasitosti ale již u některé hudby rezonuje, při hraní her na šířku displeje jej zřejmě často ucpete vaším prstem.

Super AMOLED a odpověď na výdrž baterie

Samsung do smartphonu intergroval 4,7" Super AMOLED panel s rozlišením 1 280 × 720 pix. Rozlišení sice může tabulkově znamenat velký nedostatek, nijak nás však neomezovalo při práci ani při hraní her. Při běžném používání jsme nezaznamenali žádné chyby v kvalitě, problémy nebyly ani při zobrazení menších textů, jemnost 312ppi je na takto velký panel, zdá se, dostatečná. Displej opět disponuje několika režimy, adaptivní obrazovka nabídne syté odstíny barev, najdeme zde i speciální režimy pro videa a fotografie. Pokud chcete uvolnit očím, stačí spustit základní režim, který odstíny barev trochu otupí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kov ještě jednou, tentokrát v detailech 

Displej má velmi dobré pozorovací úhly a široké rozpětí jasu, na maximum září, při minimu již není moc blízko k úplně zhaslému displeji. I u Galaxy Alpha vsadil výrobce na vylepšenou automatiku, na přímém slunci nebo přímém umělém osvětlení se jeho jas dočasně zvedne na jinak nepřístupné maximum, takže nemáte problém komfortně přečíst celý obsah na displeji. Domovská klávesa pod displejem je u prodejní verze poněkud tužší, u prototypu byl stisk klávesy trochu jemnější. Na tlačítku je integrován senzor otisku prstů, vedle umístěné senzorické ovladače jsou podsvětleny a mají vibrační odezvu. Základní ovládání je tedy bezproblémové. Musíme dodat, že samotný snímač otisků je součástí i displejové části, pokud začnete dotyk prstu na vytečkované pozici na displeji, bude otisk úspěšně vyhodnocen. Snímání je stejně rychlé jako u S5, ale zdá se o něco přesnější. Nad displejem pak nechybí informační dioda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čitelnost displeje Galaxy Alpha na přímém sluníčku je velmi dobrá, musíte ale ponechat jas na automatiku

Záda smartphonu rozhodně nevsází na první dojem. Po vybalení z krabice budete tipovat, že se jedná o obyčejný plast, první zkušenosti vás ale uvedou z omylu. Plastová skořápka je naomak velmi příjemná, byť má od imitace kůže daleko, svou úlohu však plní - telefon z ruky neklouže. Na svém místě drží pevně, sundáte ji zřejmě jen díky její velké ohybnosti. Na krytu najdeme 12Mpix ISOCELL fotoaparát vyrobený Samsungem s rychlým automatickým ostřením, LED přisvětlením, a senzor srdečního tepu, který pracuje o něco rychleji, než u Galaxy S5. Pod krytem na nás čekají tři nepříjemná překvapení. Pokud přecházíte ze smartphonu s microSIM, budete muset u operátora dojednat výměnu za nanoSIM. Toto je jasný důsledek toho, že Samsung Alphu cílí primárně na uživatele iPhonu. Pro stávající Android uživatele je však nepochopitelná absence slotu pro microSD karty. Spokojit se tak budete muset s 32GB pamětí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Alpha je tak akorát do dlaně

Třetím otazníkem je baterie. Podlouhlý váleček má kapacitu 1 860mAh, což je na dnešní poměry trochu málo. Testování ukázalo, že předpoklady jsou správné, rekordní výdrž nečekejte. Při průměrném používání jsme se dostali na dva dny výdrže, zátěž zahrnovala neustálé připojení k internetu se synchronizací e-mailů, zhruba 20 odeslaných zpráv, několikahodinové brouzdání na internetu, připojení přes Bluetooth k hodinkám Gear 2, dvouhodinové hraní her a jednu a půl hodinu volání. Při větší zátěži vydržela Alpha jeden náročný pracovní den, přenocování s 15% baterií jsme neriskovali a po ranním odpojení z nabíječky jsme telefon opět zapojili do sítě. Běžná ztráta baterie přes noc s nastaveným budíkem a blokovacím režimem činí 8 procent baterie, půl hodiny navigování však ukousne i 10 procent. Připravte se tedy na to, že budete baterii Alphy úzkostlivě hlídat, resp. budete čekat na pravou chvíli k aktivaci úsporných režimů. Doba nabíjení z nuly na sto činí hodinu a třičtvrtě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod tenkou zadní skořápku, obsah základního balení

Zpracování smartphonu je na velmi dobré úrovni, tělo drží jako jednolitý kus a ani v násilném tlaku se prohnutí těla nedostavuje. V základním balení najdeme mimo telefonu a baterie i adaptér do sítě, USB kabel, základní špuntová sluchátka a uživatelskou příručku. 

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 8.4, Samsung Galaxy Tab S 8.4 16GB LTE, AQI,