Samsung Galaxy A8: To nej ze špičkové S8 a rozmazaná selfíčka k tomu

  • V Las Vegas jsme si mohli poprvé osahat nový Samsung Galaxy A8 (2018)
  • Střední třída dostává vycentrovanou čtečku otisků prstů a duální selfie kamerku
  • Novinka se bude nabízet v černé, šedé a ve zlaté

Samsung měl nová „áčka“ představit na veletrhu CES v Las Vegas, nakonec „otevřel stavidla“ o pár dní dříve. Na americkém veletrhu však na svém stánku novinky nevystavuje, a to z prostého důvodu. Modely řady Galaxy A (2018) se totiž na americký trh nedostanou. Přesto jsme měli možnost si novinku vyzkoušet, a podělíme se s vámi o naše první dojmy.

Náš první pohled na Samsung Galaxy A8 (2018):

Samsung Galaxy A8 vzhledově nezapře spolčený původ s Galaxy S8. Telefon je osazen 5,6" Super AMOLED displejem, který je v rozích zakulacen. Výrobce o něm hovoří jako o Infinity displeji, boční hrany jsou však poměrně výrazné. Může za to zřejmě použitý rovný displej, u zakřivených bočních hran by se rámeček snadněji zamaskoval. Rozlišení Full HD+ je naprosto dostatečné, v rámci úsporného režimu může být ještě dodatečně sníženo.

Samsung Galaxy A8 (2018)
A530
rozměry a hmotnost: 149 × 70 × 8,4 mm, 172 g
displej: 5,6", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 2 220, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|75 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 32 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 7885 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 16MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
53 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Telefon dobře padne do ruky, pohodlně se přenáší i ovládá v jedné dlani, přechod mezi zadním 3D sklem a kovovým bočním rámeček byl trochu „ostrý“, ale to však může být i vlastnost konkrétního prezentačního kusu. Po krajích čekejte známé konektory a tlačítka, nedostalo se jen na vyhrazenou klávesu Bixby. Zástupce Samsungu nedokázal podat pádný argument, proč bylo tlačítko vypuštěno, na druhou stranu, pokud Bixby používat chtít nechcete (zatím stejně neumí česky), máte o starost méně.

 

16Mpx selfie kamerka má fixní focus, ostřit zvládá až 8Mpx snímač. Výsledkem tak mohou být selfíčka s rozostřeným pozadím.

 

Nad displejem najdeme duální kamerku pro selfie, jejíž výstupem jsou fotografie s maximálním rozlišením 16 Mpx. U Fotoaparátu tak čekejte režim Živého zaostření, v rámci kterého si můžete při focení selfie pohrát s hloubkou ostrosti. Buď může být zaostřena celá scéna nebo jen váš obličej a pozadí rozmazáno. S hloubkou ostrosti si můžete pohrát i dodatečně, dvojnásobné přiblížení selfie kamerka nenabízí. Asi by pro to moc nebyl pádný důvod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A8 (2018) jsme si mohli vyzkoušet ve zlaté, černé a stříbrné variantě

Hlavní fotoaparát na zadní skleněné části má rozlišení 16 Mpx se světelností F1.7, pod ním najdeme nepatrně zapuštěnou čtečku otisků prstů. Samsung snímač vycentroval přímo pod fotoaparát a za to sklidí plusové body. Telefon je stále poměrně kompaktní (149 × 71 × 8,4 mm), takže na čtečku bez problémů dosáhnete ukazovákem. Telefon lze otiskem odemknout i při zhasnutém displeji, pro odemykání pomocí obličeje je třeba už displej rozsvítit, např. zamykací klávesou. V obou případech je telefon velmi rychle odemčen.

Ukázková selfie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozdíly mezi zaostřenou a rozostřenou selfie. Hloubku ostrosti lze upravit i dodatečně

Prostředí je opět podobné loňským „es osmičkám“. V prostředí tak čekejte Android 7.1.1 Nougat a grafickou nadstavbu Samsung Experience 8.5. Systémovým ovladačům ve spodní liště sice můžete upravit světlé odstíny podbarvení, ovšem domovského tlačítka s „Force Touch“ jsme se u telefonu nedočkali. Oproti „es osmičkám“ jsme si v telefonu nevšimli žádných výraznějších odlišností, přibylo snad jen FM rádio.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Detaily - čtečk otisků prstů, softwarové ovladače a duální selfie kamerka

Telefon je postaven na osmijádrovém Exynos 7885 střední třídy na 4GB RAM, rekordy v Antutu trhat nebude, ale příslib vysokého výkonu tu skutečně je. Interní paměť je 32 GB, na Blízkém Východě a v Brazílii bude v telefonu 64GB paměť. Rozhodnutí prý vychází ze zpětné vazby zákazníků, pokud nás tedy někdo slyší, jsme pro zvýšení interní paměti budoucích evropských modelů všemi deseti. MicroSD kartu zasouváte do telefonu v šuplíčku spolu se SIM1. V samostatném šuplíku můžete do telefonu vložit i druhou SIM kartu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nevyměnitelná baterie má kapacitu 3 000 mAh a můžete jí přes konektor USB-C nabíjet zrychleně pomocí technologie Fast Charging. Bezdrátové nabíjení se nekoná. Samsung Galaxy A8 (2018), jakožto zástupce vyšší střední třídy, se v ČR začne prodávat ve druhé polovině ledna za 12 999 Kč. Mezi barvami bude na výběr černá, zlatá a šedá. Jeho přímým konkurentem budou nedávno představené Sony XA2 a XA2 Ultra.

Diskuze (10) Další článek: Počítačové novinky z CES 2018

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A8 (2018), Ukázková fotografie, Samostatný šuplík, Fast Charging, Celá scéna, Zaostření,