Samsung Galaxy A3: kovový blok do dlaně [recenze]

Galaxy A3 je nejlevnější celokovový Samsung. Oproti Galaxy A5 sice ušetříte tři tisíce, musíte ale slevit z hardwarových nároků.
Kapitoly článku

Čtyři jádra, menší RAM

Samsung u níže postaveného Galaxy A3 použil stejný procesor jako případě Galaxy A5. Jedná se o 64bit čtyřjádrový Snapdragon 410 o taktu 1,2GHz, jeho výhod ale začne využívat až Android Lollipop, který přinese 64bitové instrukce. Aktualizace by se měla podle posledních zpráv objevit v průběhu letošního roku. Použitý procesor má adaptivní škálování, v pohotovosti často běží jen jedno jádro Cortex-A53 taktované na 800 MHz, v případě potřeby mohou běžet všechny čtyři jádra najednou na plný výkon. Použitý grafický čip Adreno 306 je taktován na 400 MHz.

Benchmark Galaxy A3 Galaxy A5 Galaxy Alpha Galaxy S5 (5.0)
Antutu 22 057 21 012 51 816 44 503
Quadrant 12 151 11 997 24 021 26 637
Linpack 103,116 / 234,912 110,017 / 257,114 370,944 / 484,674 311,648 / 469,824
CF bench 19 808 19 767 49 101 45 623
GFX bench 1080p, Manhattan, off-screen 112,5 frames 111,9 frames 841,6 frames 724,3 frames
Vellamo Browser 2 058 2 008 2 785 3 207
Vellamo Multicore 1 132 1 237 1 712 1 694
Vellamo Metal 879 980 1 570 1 478
3D Mark Ice Storm 5 361 5 249 MAX MAX
3D Martin Extreme 2 644 2 640 8 176 MAX
3D Mark Unlimited 4 525 4 375 7 848 19 486
Pi benchmark (100K) 30 s 31,89 s 17,85 s 13,87 s

Hlavním hardwarovým rozdílem oproti Galaxy A5 je menší kapacita RAM. Z tabulkové 1,5GB operační paměti (v rámci u nás prodávané LTE verze) se vyklubalo 1,38 GB, po najetí telefonu je pak v RAM volných zhruba 600 MB. Čísla nesedí ani u interní paměti, což je však nešvar všech mobilních výrobců, kteří udávají kapacitu paměťového čipu, ovšem již nikoliv kapacitu volné paměti při prvním spuštění. U Galaxy A3 je pro uživatele připraveno něco přes 11 GB volného místa, můžete jej však doplnit vloženou microSD kartou. Tu však použijete zejména k ukládání dokumentů či pro hudební soubory nebo fotografie, protože případné přesuny aplikací a her na paměťovou kartu jsou neefektivní. 

Klepněte pro větší obrázek
Stav aplikace RAM při průměrném využívání telefonu

Co se týká herního výkonu, telefon si poradil s Asphalt 8, Celtic Heroes i s mobilním „WoW“ Order & Chaos Online a s dalšími 3D tituly. Při hraní si však dejte pozor na držení telefonu, pokud hrajete obouruč na šířku displeje, můžete se stát, že si levou rukou budete dusit výstup z reproduktoru. Největším problémem však není grafický výkon ale paměť, protože hry stahují doplňkové balíčky obb výhradně do interního úložiště. Stále tak pokračuje nešvar nastolený Googlem u Androidu KitKat, který zhoršil přístup aplikací třetích stran na paměťovou kartu. Některé aplikace si s tím sice dokázaly poradit, např. ES File Explorer, valná většina však na kartu zapisovat neumí, vybrat zde můžeme např. Total Commander.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Asphalt 8 a Order & Chaos Online, obě hry běžely na Galaxy A3 bez problémů

V nitru telefonu je integrován nevyměnitelný 1 900mAh akumulátor, výdrž se při průměrném využívání pohybovala okolo tří až čtyř dní, což zahrnovalo necelé dvě hodiny hovorů, neustálé připojení k internetu, synchronizaci příchozích e-mailů a běžné využívání zařízení. Galaxy A3 zhruba kopíruje hodnoty, které jsme pozorovali u Galaxy A5, zejména i díky stejnému čipsetu. Displej je však menší a má hrubší matici, což zase vyrovnává i menší akumulátor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Statistiky baterie a možnost aktivace dvou úsporných režimů

Galaxy A3 se nabíjí ze sítě zhruba 2 hodiny, z počítače budete nabíjet řádově déle. V případě potřeby lze aktivovat úsporný režim, který omezí výkon procesoru a displeje, případně Ultra úsporný režim, u kterého se prostředí přebarví do černobíla, ovšem stále v tomto režimu postrádáme e-mailového klienta., takže je stále určen jako spíše nouzové řešení.

LTE i NFC

Konektivita testovaného modelu je poměrně bohatá, v rámci střední třídy nechybí nic podstatného. K mobilnímu internetu se připojíte přes Wi-Fi s kvalitním příjmem signálu, či přes mobilní data. Zde je maximem LTE Cat. 4.  V českých sítích je však problém s tím, že je LTE prioritním režimem, když jsme se pohybovali na území se slabým pokrytím LTE, telefon několikrát při vytáčení přestal vytáčet, protože při inicializaci hovoru docházelo k přepínání do nižších specifikací sítě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
NFC, Wi-Fi Direct a možné spojení s nositelným příslušenstvím Samsungu

Lokální bezdrátová konektivita je zastoupena Bluetooth 4.0, přes který se můžete spojit s nositelným příslušenstvím Samsungu, např. s náramkem Gear Fi nebo s jakýmikoliv hodinkami řady Gear. Wi-Fi Direct je zase vhodný pro přenášení větších souborů, přenos může být iniciován dotykem dvou telefonů s aktivní funkcí S Beam. NFC dále použijete na přenosy jednoduchých dat či na načítání NFC štítků, které si můžete vytvořit pomocí aplikace Tectiles z Google Play. Z telefonu můžete přímo bezdrátově tisknout (pokud si nainstalujete patřičné tiskové služby) či sdílet obraz na Samsung Smart TV přes Screen Mirroring.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud budete chtít mít dvě kopírovací úlohy najednou, přednost dostane první, zatímco druhá úloha čeká

Kabelové spojení s počítačem telefon připojuje v režimu MTP, plnohodnotné Mass Storage se u Samsungu již řadu generací nepoužívá. Kopírování souborů tak může běžet pouze jedno naráz, načítání náhledů fotek z telefonu je pak značně zpomalené.

KitKat, TouchWiz a nová schémata

Telefonní prostředí nedoznalo žádných drastických změn. Na Androidu KitKat je naroubován TouchWiz poslední generace, který s sebou přináší jen jednu větší novinku - podporu schémat. Ty změní obrázek na pozadí, lockscreenu i sestavu ikon předinstalovaných aplikací. Zatím je připraveno pouze pět schémat a s uživatelskou tvorbou se prozatím nepočítá. Zamíchat tím má až nový TouchWiz v podání Galaxy S6. V horní výsuvné liště najdeme zástupce rychlého spouštění i jezdce k úpravě jasu, kdykoliv je třeba. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lockscreen s notifikacemi, pohotovostní stav, editační mód, výběr widgetů, odinstalace aplikací a horní výsuvné lišta

Podploch v pohotovostním režimu můžete mít celkem sedm, připočíst k tomu můžete i jednu obrazovku Flipboardu. U nás však není k užitku, protože neholduje českým informačním zdrojům. Na plochy umístíte zástupce aplikací nebo widgety. Hlavní nabídka je pravolevě průchozí, aplikace lze řadit ručně nebo podle abecedy, složky se běžně zařazují mezi aplikace, přes kontextovou nabídku můžete nepotřebné tituly rychle odinstalovat. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, aplikace ve složkách, schémata, nastavení a dostupné režimy

V nastavení si můžete do horních pozic vynést nejpoužívanějších devět položek, zbytek je řazen podle příslušnosti k různobarevným ikonám. Z vybavenějších modelů je přítomen Soukromý režim, který ochrání soukromá data vámi nastaveným heslem, blokovací režim vám zaručí ničím nerušené spaní. Systémově je podporováno i několik gest, použitelné je snad jen inteligentní upozornění, které se vibracemi při zvednutí telefonu alespoň zčásti snaží nahradit chybějící informační diodu.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Galaxy a, Běžné využívání, Jádro Cortex,