Samsung Drive Link: bezpečné ovládání telefonu v autě

Samsung představil aplikaci pro řidiče. Bezpečnost při provádění všeho potřebného je na prvním místě.

Samsung pro model Galaxy S III představil novou aplikaci Drive Link, která má za cíl co nejjednodušší ovládání telefonu při jízdě autem. Vývojáři se soustředili na tři základní činnosti, které provozují řidiči za jízdy nejčastěji - na navigaci, přehrávání hudby a vyřizování hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik vzhledů základní obrazovky. Nepodařilo se nám z AccuWeather.com získat aktuální informace o počasí, pokud se vám to podaří, bude mít obrazovka i odpovídající podkres.

Uživatelské rozhraní aplikace je přehledné a čisté, ovládací prvky jsou velké a dobře dostupné. Po spuštění aplikace je vám nabídnuto propojení s Facebookem nebo Twitterem, to se hodí zejména pro získání adres (ať již z profilů na Facebooku nebo z příspěvků či soukromých zpráv), které následně mohou být použity pro potřeby navigace. Hlavní obrazovka ve své horní části ukazujeme aktuální teplotu dle AccuWeather.com (nám se však ani pod otevřenou oblohou nepodařilo získat počasí pro dané místo), aktuální čas a datum. Prostřední část displeje je věnována stavovým informacím, o kterých telefon informuje a navíc je i nahlas předčítá (vestavěná syntéza hlasu si obstojně poradí i s češtinou). Aplikace vám tak řekne o událostech na aktuální den či připomene obnovení přehrávání hudby nebo navigace, pokud jste je v nedávné době ukončili. Obrázek s kalendářem vás navede přímo do aplikace S Plánovač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Před spuštěním aplikace je třeba odsouhlasit varování, v aktuálním plánu se zobrazuje itineář na aktuální den.

Šipkou ve spodní části displeje se dostanete na hlavní akční plochu, ve které narazíte na Hudbu, Umístění a Telefon. V rámci hudby si můžete nechat zobrazit seznam skladeb, interpretů, alb nebo všechny skladby najednou. Ty nejlepší mohou být hned po ruce pod položkou Oblíbené. V rámci přehrávače je možné nastavovat pouze hlasitost a přecházet mezi skladbami. Ovládací prvky jsou velké a dobře se do nich strefuje. Pro rychlé zastavení hudby stačí prstem ťuknout na obrázek alba. Je trochu škoda, že není k dispozici ekvalizér. Na druhou stranu, pokud posloucháte hudbu současně s aktivní navigací, vždy se na krátkou dobu utiší, jakmile přijímáte hlasové navigační povely.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Akční plocha nabízí hudbu, lokalizační a telefonní služby. Pod ikonami najdete poslední použité položky, u hudby se spustí poslední skladba, u navigace započne výpočet trasy k poslednímu cílovému místu a u telefonu začne hovor na poslední volané číslo. Aplikace je zatím v rané fázi, do budoucna by tak mohly přibýt další moduly.

Pod položkou Umístění najdeme navigaci na poslední či oblíbené souřadnice. Cílové souřadnice se aplikace může pokusit vyčíst z kontaktů nebo zpráv z Facebooku a Twitteru, případně i z událostí z kalendáře. Vyhledat můžete i body dle názvu nejblíže vaší pozici. Jako defaultní je použita realtimová navigace od Googlu, aplikace by měla ale spolupracovat i s dalšími navigačními softwary, které jsou ohodnoceny jako bezpečné z pohledu řízení. Vybranou navigační aplikaci si pak můžete vybrat v nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač má jen základní volby, ekvalizér chybí. V podnabídkách jsou vždy maximálně zobrazeny tři položky, mezi obrazovkami se přepínáte šipkami na boku. Hvězdička je přiřadí mezi oblíbené.

Pod položkou Telefon zase najdeme protokoly hovorů a složku s oblíbenými kontakty. Před voláním čísla můžete daný kontakt vyhledat nebo číslo manuálně vytočit na číselníku. Případné přepnutí do reproduktoru nebo do Bluetooth sluchátek je ale už na vás, i tak je to otázka jednoho až dvou kliknutí. Najdeme zde i položku Zprávy, ve které se zobrazují všechny doručené textovky. Po jejich otevření jsou vám předčítány syntetizátorem hlasu. Na zprávu můžete rychle odpovědět jedním ze tří „příhodných“ komentářů - projíždím přes oblast XY (dle pozice GPS), jsem zaneprázdněn nebo jsem uvíznul v dopravní zácpě. Pokud vám témata nevyhovují, můžete vytvořit vlastní zprávu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Můžete si vyhledat nejbližší body zájmu dle názvu, případně rovnou spustit navigaci do cílové oblasti.

Mezi zkratky pak lze umístit oblíbenou hudbu, lokace nebo kontakty. Při zobrazení akční plochy navíc víte o vaší pozici a síle signálu GSM, aktuálním času a zbývající kapacitě baterie. Aplikace  dále disponuje řešením MirrorLink, což je nový průmyslový standard (zavedený asociací Car Connectivity Consortium) pro připojení k rádiu nebo celému audiosystému. Mezi podporovanými výrobci nechybí GM, Toyota, Honda, Volkswagen, Daimler a Hyundai. Po pořádek si uveďme podporované multimediální jednotky - Alpine ICS-X8, JVC KW-NSX1, Sony XAV-701BT, XAV-741 a XAV-601BT. Podpory dalších jednotek bychpm se měli dočkat zanedlouho.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Integrovaný dialer a hledání kontaktů. Textovou zprávu vám přečte syntéza hlasu, pro odpověď můžete využít tři předpřipravené textovky nebo lze napsat svou vlastní odpověď.

Na závěr je třeba dodat, že aplikace primárně vychází ze standardů JAMA (Japanese Automotive Manufacturers Association), které jsou považovány za jedny z nejpřísnějších na světě. Aplikace Drive Link je v současné době zdarma dostupná pro Galaxy S III, v blízké budoucnosti budou mezi podporované přístroje zařazeny i další Samsungy s Androidem 4.0. Aplikace je dostupná ke stažení na portálu SamsungApps.

Diskuze (2) Další článek: Miliarda je Applu málo, chce zakázat prodej osmi Samsungů

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsun, Daimler, Alpine, Ovládání telefonů, Prostřední část, Telefon, Car Connect, Link, Drive, Auto, Sam, Ovládání telefonu, Ovládání,