Samsung dotáhl 7nm EUV proces. Začíná výroba čipsetů pro Galaxy S10

Samsung před pár dny dotáhl vývoj vylepšeného 7nm výrobního procesu obohaceného o EUV (Extreme Ultraviolet) litografii. A získává tak oproti konkurenci významný náskok. Bude totiž jediným výrobcem, který přešel na 7nm proces druhé generace. Konkurenční TSMC bude sice vyrábět čipset pro Apple, Huawei a další, ovšem pomocí 7nm technologie první generace.

Výhody druhé generace s EUV litografií popsal Samsung na svém blogu. Nové řešení ve zkratce zjednodušilo výrobu, která navíc probíhá efektivněji a také ve větších kvantitách. Z toho vyplývá i nižší výrobní cena polovodičů. A pokrok by měl být vidět na všech frontách. Oproti 10nm čipsetu používaném u Galaxy Note 9 či u iPhonu X, má mít budoucí 7nm čipset o 40 % menší rozměry, a dále být o 20 procent rychlejší nebo o polovinu méně „zřavější“.

A protože jsou dnešní high-end smartphony již dost výkonné na to, co je pro Android k dispozici, vypadá to, že honba za stále vyššími takty čipsetů konečně skončí. Vsadili bychom si na to, že se Samsung bude zabývat zlepšením energetické efektivity a tak upřednostní nižší spotřebu čipsetu. Prvním klientem 7nm procesu druhé generace od Samsungu bude Qualcomm se svým 5G modemem, a poté přijdou na řadu čipsety Exynos. A kde jinde se nový 7nm proces ukáže lépe, než u připravovaného Galaxy S10?

Futuristické představy Samsungu o 5G městu budoucnosti:

Zdroj Samsung News

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (18) Další článek: Barevné přechody teď frčí. Samsungu unikly snímky krytů pro J4+, J6+ a A7

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S10, Generace, Extreme Ultraviolet, Galaxy s, Futuristická představa, Čipset, GAL, Malý rozměr, Nové řešení, Vysoký takt, Samsung Galaxy s, Pro +, Samsung News, První klient,