Samsung DeX udělá z mobilu počítač. Funguje skvěle! [vyzkoušeno]

  • Paradoxně největší novinkou z Londýna je krabička DeX
  • Prostředí S8 promění na „Android počítač“
  • Samsung na DeX spolupracoval s Microsoftem. Výsledek je skvělý!

Samsung DeX Station je stojánek, do kterého vložíte Galaxy S8 a rázem můžete mobil používat jako počítač – s monitorem, klávesnicí a myší. Stále jde o Android, ale vypadá jinak a ovládání je úmyslně velmi podobné Windows. K dispozici jsou všechna data z telefonu, aplikace běhají v oknech a je jedno, zda jde o kancelářskou práci, nebo hry.

Podobnost DeX a Windows není náhoda, Samsung a Microsoft na systému spolupracují. Microsoft stejný koncept zkoušel před dvěma lety, ale Continuum ztroskotalo na nutnosti upravovat aplikace (navíc umřela celá platforma smartphonů s Windows). Dex na to jde s Androidem, s nekonečnou zásobou aplikací a výsledek je naprosto skvělý! ...aspoň podle naší první krátké zkušenosti.

 

DeX je zkratka pro Desktop eXperience

 

DeX Station je přerostlý puk s výklopným víkem. Zasuňte smartphone, během pěti/šesti sekund se rozsvítí monitor a můžete pracovat jako na počítači. Nejde o pouhý stojánek, který vše propojí. V opěrce je větrák, který telefon zchladí při maximálním výkonu. Při ukázkách se však telefon moc nezapotil, takže jeho hlučnost nemůžu posoudit.

Pokud na stolním PC či notebooku používáte Windows, bude zde jako doma. Na plochách totiž najdete zástupce aplikací, které můžete „rozházet“ jak potřebujete či přidat další. Kde byste hledali nabídku Start, je nabídka aplikací, spustit lze všechny, které v mobilu máte. Otevřou se v oknech, kterých můžete mít otevřeno i desítky. Nechybí známé trio ikon v pravém rohu pro minimalizaci, maximalizaci a ukončení.

Ikony otevřených aplikací se zobrazují ve spodní „liště“, klávesa Home vás vrátí na plochu a přes vedlejší tlačítko „Recent“ můžete aplikace rychle přepínat (na klávesnici funguje známé Alt+Tab). Do pravé části spodní lišty se přesunuly notifikace z telefonu, panel s rychlými přístupy, baterie, čas, signál, apod.

Samsung DeX cílí na produktivitu. Předinstalované aplikace Word, Excel a PowerPoint vypadají natolik použitelně, že se nebojím srovnání s Office 360. Příchozí hovory se signalizují v pravém spodním rohu, hovořit můžete přes hlasitý reproduktor nebo Bluetooth sluchátko. Na příchozí SMS odpovíte přímo v notifikaci.

Samsung DeX Station ve zkratce

  • dock pro Galaxy S8 (USB-C s nabíjením)
  • upravené prostředí Androidu „Desktop eXperience“
  • HDMI (až 4K výstup s 30 fps)
  • 2× USB 2.0
  • 100Mbit Ethernet
  • kruhová chladicí podložka s větráčkem
  • cena: 150 EUR (zhruba 4 tisíce Kč)
Diskuze (119) Další článek: Bixby: Samsung má umělou inteligenci a tvrdí, že je lepší než Siri

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, Embargo, Celá platforma, Zkratka, Maximální výkon, Základní nastavení, Samsung DeX Station, F +, Notifikační centrum, Stolní pc, Notifikační centr, PUK, Rychlý přístup, Samsun,