Samsung ChatON: meziplatformní komunikace [video]

Samsung vytvořil jendnotnou aplikaci, přes kterou můžete psát zprávy vašim přátelům. Nezáleží však na operačním systému, který používají.

Aplikace ChatON je freewarovým produktem Samsungu, který můžeme nalézt v řadě jeho modelů. K dispozici je v Google Play, v SamsungApps pro Badu a v javové podobě jej potkáte i u některých „hloupých“ telefonů výrobce. Začátkem června přibyla podpora zařízení s Windows Phone (pouze modely Samsung), delší dobu již aplikace funguje na platformách BlackBerry, iOS a setkáme se s ní i ve webovém prohlížeči. K úspěšnému fungování aplikace je třeba registrace telefonního čísla v zařízení případně účet Samsung pro webového klienta. I ten ale v konečném důsledku můžete svázat s vaším mobilním číslem. Připojení k internetu je samozřejmostí.

Instalace a registrace

Aplikaci najdete předinstalovanou v řadě zařízení Samsung, pokud ji však v hlavní nabídce nenajdete, můžete si ji stáhnout z Google Play, SamsungApps, na Windows Marketplace a dalších aplikačních portálech mobilních platforem. Po instalaci a stažení aplikace jste vyžádáni k registraci. Do aplikace je třeba zadat vaše telefonní číslo, následně je přijata SMS zpráva se čtyřmístným ověřovacím kódem, který zpětně do aplikace zadáte. Tím proběhne vaše ověření, pojmenujete váš účet jménem nebo přezdívkou a základní nastavení máte hotovo.


Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhled aplikace ChatOn v operačním systému Android

Na hlavní ploše v záložce kamarádi, máte uvedeny všechny kontakty, se kterými si přes ChatOn můžete psát. Aplikace si projde telefonní seznam, a pokud má pro nějaké číslo záznam na serveru o tom, že toto číslo také používá službu ChatOn, máte vytvořeno propojení a může si s daným kontaktem psát. Pokud se vám ozve kamarád, kterého ještě nemáte v telefonním seznamu, konverzace se zobrazí, ale do kontaktního listu se uloží až poté, co si jej uložíte do telefonního seznamu nebo jakmile jej přijmete jako kamaráda. Samotné přátele můžete přidávat do seznamu oblíbených, který se zobrazuje nad klasickým abecedním řazením přátel. Telefonní číslo kontaktu můžete vidět v jeho profilu, viditelnost čísla lze v nastavení aplikace volitelně zablokovat. Kontrola případných nových přátel probíhá prakticky při každém startu aplikace.

Chatujeme s přáteli v mobilní aplikaci

Chat s přáteli je standardně ve formě konverzací, kdy jsou pisatel a protistrana vždy barevně odlišeni. V rámci nastavení můžete vybrat jedno z dostupných podbarvení plochy i styl bublin pro příchozí a odchozí texty. U odeslaného textu se zobrazuje číslo v závorce, které značí, kolik cílových uživatelů si zprávu ještě nepřečetlo. Záměrně hovořím o více uživatelích, protože k jednomu chatu můžete přizvat více kamarádů. K dispozici je i režim Vysílání, kdy můžete chatovat se všemi uživateli najednou (např. je pozvat na svou oslavu narozenin). V rámci psaní můžete do textu přidat desítky statických smajlíků, případně můžete stáhnout i několik animovaných. Mimo psaní klasického textu na systémové klávesnici můžete ke zprávám přidat i multimediální obsah všeho druhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhled aplikace ChatOn v operačním systému bada

Můžete kupříkladu nakreslit animovanou zprávu, ta se pak bude animovat přesně podle toho, jak jste chronologicky na displej kreslili, přidávali objekty nebo psali text. Vytvořené dílo pak můžete poslat jako animaci nebo jako statický obrázek. Dále můžete posílat fotografie (z galerie nebo aktuálně pořízené), to stejné platí i pro videosoubory. Poslat můžete i maximálně dvouminutovou hlasovou zprávu ve formátu *.3gp, případně i celé kontaktní údaje jedné osoby. Sdílet můžete i události z kalendáře nebo vlastní polohu.

Ve druhé záložce aplikace najdete všechny, přítomné i minulé, chaty s přáteli. Z tohoto zobrazení je můžete i smazat, to se týká i všech přijatých souborů a animací. V záložce Moje stránka si můžete personalizovat vlastní profil stavovou zprávou, fotografií, telefonem nebo vlastními narozeninami. Pokud je budete sdílet, dozví se o nich i vaši přátelé.  V neposlední řadě můžete ve svém profilu vidět úroveň interakce s vašimi přáteli, tedy kontakty, se kterými si píšete nejčastěji. Jsou hodnoceny bodovým ohodnocením, ale to se mi nepodařilo zprovoznit na žádné mobilní platformě. Naopak funkční je položka „kamarádi říkají“, což je něco jako zeď na Facebooku, kde vám mohou vaši přátelé psát vzkazy. Vy nad nimi máte kontrolu, pokud budou urážlivé, můžete je jednotlivě smazat, případně umístit přítele do seznamu blokovaných. Jednotlivé vzkazy komentovat nelze.

Chatujeme s přáteli v internetovém prohlížeči

Pro desktopové verze je připraven webový portál ChatOn, na který je třeba se přihlásit pod účtem Samsung. Pokud žádný nemáte, musíte si jej nejprve vytvořit. Pokud jej už vlastníte, máte vyhráno, s největší pravděpodobností na něm již budete mít nějaké přátele používající aplikaci ChatOn. Otevře se vám uživatelské rozhraní podobné mobilním aplikacím. V levé části displeje jsou umístěny vaše kontakty, prostor vpravo od něj je volná plocha pro otevření oken konverzací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhled aplikace ChatOn v internetovém prohlížeči.

V rámci konverzací s kontakty můžete odesílat a sdílet řadu multimediálních souborů, případně pozývat do chatu další kamarády. Zajímavou věcí je export chatu v *.html formátu, který si můžete uložit do počítače. Jinak je u konverzací historie ukládána automaticky. V rámci svého profilu můžete upravit vlastní fotografii, datum narození a uživatelské jméno, to se standardně nastaví jako váš e-mail, ale naštěstí jde změnit. Funkcionalita webové aplikace je dále stejná, snad jen s dvěma rozdíly. Můžete ji spárovat s mobilním číslem, aby se vám do webové aplikace načetly kontakty. Dále můžete do aplikace manuálně přidat nové kontakty. Buď podle mobilního čísla (pouze pokud je uživatelem ChatOn, jinak ho portál nepřidá) nebo Samsung účtu.

Závěrem

Samsung ChatOn je bezesporu odpověď na službu iMessage od Applu. Samsung ji však vytvořil jako alternativu odesílání zpráv ve formě externí aplikace, kterou je třeba dopředu nainstalovat. Zprávy se odesílají přes internet a odešlete je jen těm, kteří jsou také uživateli aplikace ChatOn. To naštěstí nemusí být problém, protože je aplikace multiplatformní. Aplikace na telefonu zobrazuje push notifikace s možností rychlé odpovědi na zprávu bez samotného otevření aplikace.

Pokud máte internet v mobilu a rádi píšete textové nebo multimediální zprávy, může být ChatOn alternativou, která vás nepřijde ani na korunu navíc. Přímou konkurencí aplikace ChatOn je WhatsApp, která je navíc dostupná pro telefony Nokia se Symbianem, schází ji ale podpora bady, javových modelů a webového messengera. Na rok je zdarma, poté je třeba za její používání zaplatit 1 USD za rok. V praxi tedy rozhodnou podporované platformy a lidé kolem vás, kteří se již rozhodli pro jednu či druhou variantu. 

Diskuze (12) Další článek: WhatsApp, zabiják drahých SMS, brzy v češtině

Témata článku: Blackberry, Samsung, , , , , Váš účet, Statický obrázek, Mez, Samsun, Komunikace, Cílový uživatel, Sam, Externí aplikace,