Spojení řad se povedlo na jedničku. Samsung Galaxy S22 Ultra vypadá a funguje jako legendární Note

  • Řada Galaxy S22 si odbyla svou formální premiéru
  • I tentokrát jsou telefony hned tři, Ultra se však trochu vymyká
  • Výkon obstarává Exynos 2200 s RDNA2 grafikou od AMD

Samsung dnes na akci Unpacked veřejnosti poprvé ukázal řadu Galaxy S22. Dva základní modely vycházejí z loňské řady, Galaxy S22 Ultra se inspiroval u předloňského Galaxy Note20 Ultra. Mezi největší novinky patří stylus zabudovaný  v těle Ultry, dále pak vylepšené noční focení, dvojnásobný výkon umělé inteligence a samozřejmě i efektivnější čipset s grafickým adaptérem od AMD, což je mezi smartphony dost velká rarita!

Za zmínku stojí i vyztužené kovové šasi (Armor Aluminium) a o něco více odolnější sklo Gorilla Glass Victus+ na přední a zadní straně všech telefonů. Základní model tedy už nebude mít záda z plastu.

Klepněte pro větší obrázek
Řada Galaxy S22 (zleva): Galaxy S22, Galaxy S22+ a Galaxy S22 Ultra

Samsung se mezi řádky snažil i o menší ekologickou zátěž telefonů. Krabičky jsou vyrobeny z recyklovaného papíru a jsou o dost menší, než dříve (protože v nich je jen telefon, datový kabel a uživatelské manuály). Samsung u plastových součástí či doplňkových krytů dále hojně využívá recyklované materiály z rybářských sítí.

Výrazným bonusem je pak příslib čtyř následných generací Androidu a až pět let bezpečnostních aktualizací. Bude to stačit k úspěchu?

Samsung Galaxy S22 Ultra

Nejvýkonnější model řady Galaxy S22 je nástupcem, jak loňského Galaxy S21 Ultra, tak předloňského Galaxy Note20 Ultra, po němž podědil design. Ultra je tak oproti zbývající dvojici o něco hranatější, použitý displej je, jako u jediného modelu řady, na krajích dvakrát zakřivený. Jedná se o 6,8" Dynamic AMOLED 2X displej s rozlišením QHD+, který nabízí dynamickou obnovovací frekvence 1 - 120 Hz a 240Hz touch sampling rate při hraní her. Technologie Vision Booster se stará o nastavení jasu displeje a jeho barev přesně podle denní doby.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung bude Galaxy S20 Ultra nabízet ve čtyřech barevných odstínech, matná záda mohou navozovat dojem leštěného hliníku, jedná se však o sklo Victus+

Displej má maximální jas na přímém slunci až 1 750 nitů, barevné naladění pokrývá 100% barevného prostoru DCI-P3. Součástí softwarové výbavy je i režim pro eliminaci modrého světla, který hojně využívá umělou inteligenci. Součástí displeje je průstřel pro 40Mpx selfie (F2.2) a také ultrazvuková čtečka otisků prstů.

Toto jsou nové Samsungy řady Galaxy S22:

Ultra měří 163 × 78 × 8,9 milimetru a váží 229 gramů. Pod vyšší hmotnost se podepsal ještě odolnější hliník (Armor Aluminium). Rozměry oproti poslednímu Notu tak narostly opravdu jen nepatrně. Stylus S Pen je v řadě Galaxy S vůbec poprvé vestavěn, přičemž nijak neovlivnil kapacitu pevně integrované baterie. Ta se oproti zmiňovanému Notu dokonce o 500 mAh zvýšila, a to na konečných 5 000 mAh. Nabíječku o maximálním výkonu 45W si však musíte zakoupit samostatně. Z nuly na sto dobijete telefon za osmdesát minut.

Klepněte pro větší obrázek
Špičkový Dynamic AMOLED displej je po stranách výrazně zakřiven

Samsung mezigeneračně snížila latenci stylusu z 9 na 2,8 ms, a to i díky umělá inteligenci, která odhaduje další polohu stylusu podle čáry, kterou už jste nakreslili. Stylusem můžete ovládat prostředí telefonu, črtat texty, poznámky či převádět ručně psaný text do elektronické podoby. Mezi podporovanými jazyky nebude chybět ani čeština. Stylus, stejně jako zbytek telefonu, podporuje zvýšenou odolnost IP68.

Záda vypadají tentokrát poněkud netradičně. Samsung eliminoval vystouplý fotomodul a zarovnal záď do jednoho celku, z něho částečně vystupují jen objektivy fotoaparátů. Hlavní snímač s rozlišením 108Mpx (třetí generace fotočipu ISOCELL HM) využívá ostření Dual Pixel AF, spojuje až devět pixelů do jednoho, má optickou stabilizaci (o 58 % větší korekce roztřesení záznamu při pohybu) a světelnost F1.8.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nedílnou součástí výbavy je stylus, který se zasouvá do spodní hrany telefonu

Do výbavy se dostaly i dva 10Mpx teleobjektivy. První nabídne 3× optický zoom a úhel záběru 36° (F2.4), druhý pak 10× optické přiblížení a úzký úhel záběru (11°, světelnost F4.9). Maximální hybridního přiblížení Space Zoom je stonásobné, s co nejlepší kvalitou obrazu bude pomáhat technologie AI Super Resolution. Umělá inteligence má pomoci výrazně vylepšit kvalitu nočních fotografií (AI zaostří detaily a omezí šum), rozpozná scény či dokonce pomůže s ostřením. V Pro režimu pak můžete upravit nastavení všem objektivům na telefonu.

Těšte se na kvalitnější noční fotografie

Vylepšení se dočkal i portrétový režim, který využívá daleko více obrazových dat. I pomocí umělé inteligence je docílen efekt jemného rozmazání na pomezí mezi foceným subjektem a pozadím. Portrétový režim funguje i v noci, i při focení selfie v absolutní tmě se umělá inteligence snaží o to, aby fotka vypadala jako ve dne. Na prezentované ukázce byly výsledky opravdu velmi zajímavé, uvidíme, jak to bude fungovat v reálu. Portrétový režim nově funguje i pro zvířata.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotomodul se zarovnal se zbytkem těla telefonu, ze zádi nově vystupují pouze samostatné objektivy

V režimu Expert RAW zase můžete využít multi-frame zpracování fotek, které má výrazně omezit šum, a vylepšit ostrost a detaily. Expert RAW bude součástí přepracované aplikace Fotoaparát. Takto vytvořené fotografie pak můžete velmi snadno profesionálně upravit v softwaru Adobe Lightroom, a to přímo na telefonu. U videí (až v rozlišení 8K) se zase dočkáme podpory vylepšeného autoframingu. Telefon dokáže v jednu chvíli rozeznat několik osob až 5 metrů před objektivem a postupně na ně zaměřovat svou „pozornost“.

Galaxy S22 Ultra běží v Evropě na 4nm čipsetu Exynos 2200, který přináší největší novinky ve dvou oblastech. Oproti Exynosu 2100 nabízí čipset až dvojnásobně výkonnou jednotku NPU pro zpracování umělé inteligence. Druhou stěžejní oblastí je grafický adaptér využívající technologii RDNA2 od AMD, který u smartphonů zažívá svou premiéru. Samsung zcela přepracoval chlazení telefonu, přidal kvalitnější teplovodivé materiály a přepracovanou vypařovací komoru přesunul na nové místo, což má zajistit výkonnější chlazení čipsetu a baterie.

Telefon podporuje až 5G sítě, UWB a Wi-Fi 6E, samotný Wi-Fi čip má o 30% nižší spotřebu bez zásahu do jeho výkonu. Telefon také dokáže upřednostnit některé datové toky na úkor dalších, např. při probíhajícím videohovoru dokáže snížit rychlost stahování na pozadí, aby se videovolání „nesekalo“. Samotný čipset je oproti předchozí generaci ještě více zabezpečený, platforma Samsung Knox je absolutní samozřejmostí.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá přímé srovnání Galaxy S22 Ultra (vlevo) a Galaxy Note20 Ultra z roku 2020

V telefonu je připraven Android 12 s nadstavbou One UI 4.1, jejíž součástí je i „peněženka“ Samsung Wallet, do které půjde uložit různé digitální klíče, palubní lístky, vstupenky nebo doklady. Tato služba bohužel zatím v Česku k dispozici nebude.

Samsung Galaxy S22 Ultra se v Česku začne prodávat 25. února. Základní varianta 8/128 GB vyjde na 31 999 Kč, verze 8/256 GB bude stát 34 999 Kč. Za nejvybavenější variantu zaplatíte 36 999 Kč (12/512 GB). Telefon bude dostupný v černé, bílé, zelené (pouze s 256GB pamětí) a ve vínové barevné variantě, u všech je třeba zapomenout na sluchátkový jack i na podporu microSD karet. Do bočního šuplíčku vložíte maximálně dvě fyzické nanoSIM karty, příp. můžete jednu nahradit pomocí eSIM.

Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB
rozměry a hmotnost: 163 × 78 × 8,9 mm, 227 g
displej: 6,8", kapacitní Dynamic AMOLED, 1 440 × 3 080, 500 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 8 GB, baterie: 5 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 2200 (8× Cortex-X2, 4nm)
operační systém: Google Android 12
fotoaparát: 108MPx, video (7 680 × 4 320), autofocus, blesk
81 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Při předobjednání přidá Samsung k telefonu zdarma sluchátka Galaxy Buds Pro v hodnotě 5 990 Kč. Pokud současně dáte váš stávající telefon na výkup, přihodí Samsung ještě výkupní bonus v hodnotě pěti tisíc korun.

Diskuze (23) Další článek: Skrytá funkce Apple Watch, o které jste nejspíš nevěděli. Hodinky můžete ovládat prsty i bez dotyku

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,