Samsung C3560: véčka jsou dnes vzácná [recenze]

Když chcete véčko, nemáte dnes příliš na výběr. Zkuste Samsung C3560. Má kovovou konstrukci, decentní design a skvělou klávesnici.
Kapitoly článku

Hlavní klady:

  • dobré dílenské zpracování
  • rozměrná a dobře ovladatelná klávesnice
  • microUSB konektor, 3,5mm konektor jack
  • kvalita zvuku při hovoru
  • nízká cena
  • doručenky již nenarušují celistvost konverzací

Hlavní zápory:

  • absence externího displeje
  • chybí klávesy pro regulaci hlasitosti
  • několikrát nezazvonil budík
  • přemrštěné množství ovládacích kláves
  • nekvalitní fotoaparát

Slušné konstrukční zpracování

Samsung C3560 je levný véčkový model o rozměrech 94,8 x 46,7 x 16,6 mm a hmotnosti 84 gramů. Telefon je vyroben z plastu, až na kryt čelní plochy, u kterého se jedná o pokovený plast. Kartáčový kov na čele přístroje je určitě líbivým prvkem, raději bych jej ale oželel na úkor externího displeje, který citelně chybí. V horní části předního dílu je pak vsazena čočka 2Mpix fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Levý bok je určen pro provlečení poutka a pro zapojení sluchátek s 3,5mm konektorem jack. Na pravém boku je schována pouze záslepka microUSB konektoru. Oddělat jde poměrně ztuha, takže se o její brzkou ztrátu nebo ukroucení nebojím. Horní hrana disponuje jen plastovou zarážkou, při otevření se totiž horní díl jakoby posune pod díl spodní a právě o tento plastový výstupek se otevírání véčka zastaví. Na spodním dílu je umístěn zářez pro otevření zadního krytu, ten ale drží velmi pevně, takže pro první vložení SIM budete potřebovat trochu umu a hlavně delší nehty. Reproduktor telefonu je umístěn na zadním krytu, stejně tak, jako logo výrobce.

Pod krytem je umístěna baterie o kapacitě 800mAh, se kterou vám telefon při minimálním využívání funkcí vydrží nepřetržitě i 4 dny. Pokud se však dáte na poslouchání hudby, je logické, že zbývající baterie půjde dolů rychleji, než je obvyklé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Véčko v rozevřeném stavu neleží na povrchu celou svojí zadní stranou a trochu se viklá. Samsung si pro nás připravil 2,2″ QVGA displej poměrně slušné kvality, i když nemohu nevidět korekce barev při bočních pohledech a i odraz okolních objektů na displeji se mi zdá více než znatelný. Jedním dechem ale rád dodám, že zobrazovač postačí na všechny důležité funkce, které s telefonem budete chtít provádět. Díl s displejem není úplně využit, určitě by se ještě našlo místo pro zvětšení TFT panelu, to však nejde říci o dílu s klávesnicí.

Zde je dokonce ovládacích prvků až nadbytek. Posuďte sami, mimo dvou kontextových kláves a rozměrné kurzorové klávesy s potvrzováním zde najdeme ještě designově odlišená sluchátka pro ovládání hovorů, mazací „c“ a klávesu pro focení (resp. pro vstup do nabídky fotoaparátu) a klávesu pro spuštění hudebního přehrávače. Co u jiných modelů zvládly klávesy tři, zde obstarává hned osm hardwarových ovládacích prvků. Za mě to je určitě bod dolů, ale ovladatelnosti to nijak neubírá, klávesy jsou rozměrné a ovládají se velmi přesně a jistě. To samé, jako přes kopírák, mohu tvrdit o alfanumerické klávesnici. Je to asi ta nejkvalitnější klávesnice, se kterou jsem se mohl za poslední měsíce u hloupých telefonů Samsung setkat. Velké popisky, bílo-modré podsvětlení, rozměrné klávesy – to jsou atributy, kvůli kterým psaní textovek přestane být noční můrou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nedotyková platforma

Po spuštění telefonu vás přivítá klasické, a možná již známé, nedotykové uživatelské rozhraní Samsungu. Základem je plocha, na které mohou být umístěny, jak prosté hodiny, tak i jakási varianta aktivního pohotovostního režimu se zkratkami a různými doplňky. Stavový řádek informuje o všem podstatném, co se s telefonem děje. Hlavní nabídka si vystačí s jedinou obrazovkou, matici ikon a vlastně i celé menu můžete přebarvit jedním ze tří připravených schémat. Další do telefonu pravděpodobně nijak nedostanete, protože C3560 není podporován v Samsung Theme Designeru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co se však bude hodit, je možnost nastavení třech typů a několika fontů písma. Můžete si i zvolit velikost zadávaných číslic na displeji, takže bych telefon rovnou, i s přihlédnutím na pohodlnou klávesnici, doporučil lidem s horším zrakem. Podnabídky jsou již jen textové, avšak nechybí zrychlená číselná volba. Při přepínání mezi nabídkami se mohou zobrazovat animované přechody, ve většině případů ale spíše zdržují, takže je můžete s klidem vypnout. K uživatelskému rozhraní žádné výtky nemám, přijde mi intuitivní a rychlé, při testování jsem se nesetkal s žádnými chybami nebo zpomalením.

Témata článku: Samsung, , Samsung C3560, Samsung Galaxy S, Vánoční stromeček, Ideální dárek, Samsun, Nastavený budík, Herní nabídka, Cílový uživatel, Přijatá zpráva, Metallic Black, Hlasový výstup, Časté využívání, Sam, Stavový řádek