Samsung AllShare Play: propojte si domácnost [test]

AllShare Play v podání Samsungu umožňuje sdílení multimédií, ať již lokálně, nebo vzdáleně
Kapitoly článku

Android aplikace AllShare Control

Užitečná aplikace je určena zejména pro ty, kteří chtějí telefonem ovládat další zařízení s AllShare v domácnosti, např. klimatizaci, pračku, sušičku, počítač nebo televizi od Samsungu. My jsme si aplikaci vyzkoušeli ve spolupráci s LED televizí Samsung a byli jsme poměrně hodně spokojeni. Přes aplikaci se k ní jediným kliknutím připojíte a máte před sebou hned několik obrazovek s ovládacími prvky. První obrazovka nabízí základní ovladače pro přepínání programů a nastavování zvuku, druhá obrazovka disponuje kurzorovým křížem a základními funkčními prvky. Třetí je vyhrazena pro zadávání číslic, čtvrtá slouží jako touchpad. Poslední část zobrazuje prvky pro spuštění přehrávání, resp. pro přeskakování médií či pro spuštění a zastavení nahrávání.

Pokud se v televizi přehrává televizní kanál, v horní části aplikace se zobrazuje jeho název. Největší využití vidím při zadávání textu, na televizi musíte ovladačem zdlouhavě přecházet kurzorovými klávesami mezi virtuální klávesnicí, pokud jste připojení telefonem, můžete texty rychle psát na telefonní QWERTY klávesnici. Tím se tak konečně odbourává bariéra při vzdáleném prohlížení internetu na TV, přesto k úplné spokojenosti ještě chybí rychlejší scrollování. V aplikaci najdeme i vypínací tlačítko, televizi jím vypnete, zapnout ji však nelze, musíte si přeci jenom pomoci ovladačem.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace AllShare Control při ovládání televize a klimatizace.

Pro spolupráci s počítačem (nemusí být značky Samsung) je nejprve třeba nainstalovat PC software AllShare Control. Snad jediné úložiště nabízející stažení počítačové aplikace je překvapivě Uloz.to, k dispozici je zde 32bit a 64bit verze. Po nainstalování slouží aplikace jako touchpad, na velké ploše ovládáte pohyb myši vaším prstem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace AllShare Control při ovládání počítače. Větší část displeje slouží jako Touchpad pro ovládání myši.

Dvojklik slouží k potvrzování, k dispozici máte levé i pravé tlačítko myši. Zapomenout nesmíme na užitečný postranní scrollbar, který nahrazuje funkci kolečka. Ve spodní části je k dispozici pět záložek. První slouží k otevření vybraných aplikací (IE, Firefox, Správce souborů, Power Point, Media Player a zobrazení plochy), druhá ke spuštění a ovládání Windows Media Playeru, třetí k zadávání textu, čtvrtá pro ovládání prezentace a konečně pátá k práci s okny (minimalizace, maximalizace, zavírání).

Klepněte pro větší obrázek 
PC Aplikace AllShare control sdružuje propojená zařízení k desktopu, z uživatelského nastavení je k dispozici nastavení úrovně intenzity při snímání pohybu myši.

Ve spolupráci s Wi-Fi pračkami Samsungu můžete přes aplikaci dostávat upozornění, lze dálkově zapnout nebo pozastavit praní, změnit prací cyklus, atp. Co se týče klimatizace Samsung, přímo z telefonu můžete nastavovat požadovanou teplotu, nastavit intenzitu ventilátoru či vypnout a zapnout klimatizování.

AllShare Cast Dongle

Dokoupitelným příslušenstvím pro řadu Samsungů s Androidem je krabička s názvem AllShare Cast Dongle. Příslušenství slouží k zrcadlení obrazu z telefonu na televizi. Krabička je určena pro ty, kteří v televizi nemají potřebnou aplikaci AllShare Cast, ta se nachází pouze u nejnovějších high-end televizí Samsung. Pro správné fungování příslušenství je třeba do něj zapojit standardní microUSB nabíječku, pro propojení s televizí slouží HDMI kabel. Po změně zdroje signálu krabička na televizi informuje o možnostech pro navázání spojení s telefonem. Pro připojení je třeba v nastavení telefonu Samsung s Androidem (Nastavení - Další nastavení - AllShare Cast) vybrat dostupnou televizi, hned po výběru je třeba na krabičce stisknout tlačítko reset, což ji uvolní pro použití s tímto zařízením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Příslušenství AllShare Cast Dongle je nenápadná krabička o rozměrech 87 x 63 x 16 mm.

Hned na úvod nás překvapila aktualizace AllShare Cast Donglu, při prvním spojení s Galaxy Note II se na smartphonu stáhla aktualizace, která na dálku bezdrátově aktualizovala krabičku. Za deset minut bylo hotovo a plnohodnotné připojení bylo okamžitě funkční. Na monitoru se zrcadlí obraz displeje s nepatrným zpožděním a je to ideální věc, pokud např. hrajete nějakou multiplayer hru, kdy jeden s telefonem hraje a zbylé osazenstvo se u cizích tahů nenudí, ale pečlivě sleduje hru. Další využití je např. na přehrávání videa na televizi, které je přes příslušenství rychlejší než zprovoznění AllShare Play. Dále je možné na televizi zobrazovat instanci Group Cast, ve které je sdílený obrázek či dokument a může s ním manipulovat každý, kdo je k instanci služby připojen.

Jedno z možných využití je také natáčení uživatelského rozhraní a aplikací, což používáme při recenzování aplikací a her z portálu SamsungApps. Možnému využití se samozřejmě meze nekladou. Co se týče kvality obrazu, místy dochází ke zpoždění při přenosu, což se projevuje jemnou pixelizací určité části obrazu na televizi, jedná se však o krátkodobou záležitost, která nijak nenarušuje celistvost obrazových vjemů. Rozhodně doporučujeme být s telefonem u televize do tří metrů, ovládání z jiné místnosti nebo ze vzdáleného konce obýváku nebude moc použitelné. Cena tohoto volitelného příslušenství se pohybuje okolo 1500 Kč.

Co si propojíme příště?

Technologie AllShare Play má řadu efektivních využití, je vhodná zejména, pokud máte domácnost vybavenou domácí elektronikou a přístroji od Samsungu. Mezi nimi můžete sdílet informace, multimédia a dokumenty či vzdáleně ovládat zařízení. Sdílení obsahu je možné mezi smartphonem, tabletem, fotoaparátem, počítačem či televizí a do budoucna se můžeme těšit na zprovoznění vzdáleného ovládání mimo praček a klimatizací i pro další zařízení, nejpravděpodobněji se jeví robotické vysavače a chytré lednice. Možná, že se již brzy dočkáme doby, kdy vás lednička na displeji smartphonu bude upozorňovat na jídlo, kterému se blíží datum spotřeby. 

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, První obrazovka, Sam, Play, PLA, Prací cyklus, Tv ovladač, Streamované video, Samsun, Smart TV od Samsungu, Největší využití, Test, Webový portál, Kvalitní wi-fi, Share Play, Pro +, První spojení, Pravé tlačítko, Domácí počítač