Rusko opět ukázalo svou moc. Apple i Google smazal z obchodů aplikace kritizující Putina

Přestože Apple a Google kritizují některé politické režimy, ve skutečnosti jim v daných zemích často přistupují na jejich požadavky. Důkazem je i odstranění aplikace Smart Voting Alexeje Navalného z obchodů Google Play a Apple App Store. 

Navalnyj jako velký odpůrce ruského režimu si sice v Rusku odpykává trest ve vězení za údajnou zpronevěru, nicméně jeho organizace funguje dál a provozovala aplikaci ve které před aktuálními ruskými volbami propagovala kandidáty, kteří by měli šanci sesadit vládnoucí politiky. Sám Navalnyj s nápadem aplikace přišel již v roce 2018 od kdy pomohla s propagací více než 1 000 politiků.

Kreml a Moskva však celou organizaci označili za extremistickou a začali tlačit právě na Google a Apple, aby aplikace odstranili z obchodů, což se nakonec také stalo. Během voleb Rusko ukázalo i vliv na komunikátor Telegram, který během voleb podle Engadget a serveru RadioFreeEurope dočasně zablokoval všechny chatboty patřící organizaci Navalného.

Není to přitom poprvé, kdy se v Rusku museli tyto firmy musely přizpůsobit. U prodávaných telefonů například v musí být v Rusku nabízeny k přeinstalování vládou schválené lokální aplikace.  Země si ale došlápla i na některé softwarové služby. Například populární aplikace NordVPN a Express VPN zde byly zakázány z důvodu zpřístupňování obsahu, který v Rusku není povolený místními úřady.

Apple A15 Bionic:

Zdroj: Reuters, The NextWeb

Diskuze (28) Další článek: Apple vydal iOS 15 a watchOS 8. Aktualizace je pro všechny stejně jako loni

Témata článku: Apple, Google, , , , , , , , Země, Aplikace, Úkaz, Obchod, Rusk, Moskva, Reuters, Volby, SMA, NordVPN, Kreml, Putin