Rusko má další falešnou propagandu. Tvrdí, že za služby Applu jde platit kartami Mir. Není to pravda

Válka na Ukrajině vyvolala v posledních týdnech silnou vlnu podpory pro napadenou zemi a spousta velkých technologických společností se postavila proti Rusku zastavila v této zemi prodej a ukončila některé své služby. To se týká i Applu, který zde přestal prodávat své produkty a dokonce i zablokoval platby v obchodě App Store či Apple Music.

Klepněte pro větší obrázek
Přestože Rusko tvrdí, že Apple karty Mir podporuje, ve skutečnosti to není pravda, jak ukazují screenshoty ruských uživatelů (obr.: iPhone-ru)

Přesto se Rusko a jeho tisková agentura TASS rozhodli využít jméno největší technologické společnosti světa ke své propagandě. V tiskové zprávě TASS z 15. března se totiž chlubí tím, že Apple začal podporovat v rámci Apple ID ruské platební karty Mir. Ty je dle údajné zprávy možné nově přidat jako platební prostředek například k dobití kreditu a následné placení služeb v rámci App Storu.

Problém je, že je to celé lež. Jak upozorňují někteří uvědomělí uživatelé, kteří se touto informací nechali ovlivnit a přidání karty vyzkoušeli, jejich karta byla zamítnuta. Agentura měla tuto informaci oslavovat daleko dříve. Je tomu totiž zhruba rok, kdy Apple skutečně podporu karet Mir zavedl a tyto karty bylo možné v rámci jeho služeb používat.

Tyto karty se však v systému Applu moc dlouho neohřály a koncem února jejich podporu nekompromisně ukončil. Jde tedy jen o další ukázku toho, jak je v Rusku nutné prověřovat veškeré informace, které jsou oficiální cestou předávány lidem. A zrovna toto je jedna z těch, které si každý majitel iPhonu v Rusku může snadno ověřit. Zpráva tak cílí spíše na ty, kteří tak učinit nemohou a dostanou tak mylnou představu, že sankce ze strany západu jsou na Rusko krátké.

Apple iPhone 13 a 13 Pro v nové zelené barvě:

Diskuze (28) Další článek: Tyto hodiny jsou dražší než špičkový mobil. Místo displeje mají digitrony a zobrazí, co jim přikážete v aplikaci

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Obchod, Rusk, Pro +, Ukrajina, F +, App Store, Platba, Karta, Válka na Ukrajině, Mir, Propaganda,