Richard Knight: Mobilní platby dorazí i do Evropy [rozhovor]

Vyzpovídali jsme evropského produktového manažera Samsungu. Řeč bude o Samsung Pay i o nově představených smartphonech.

Na veletrhu MWC v Barceloně jsme vyzpovídali Richarda Knighta, evropského produktového manažera společnosti Samsung. Poslední rozhovor proběhl na veletrhu IFA 2013, takže bylo co dohánět. V konverzaci jsme se zaměřili zejména na nově představené smartphony, jejich klíčové funkce, směřování portfolia, odladění TouchWizu, mobilní platby Samsung Pay, a také samozřejmě na nový design v kombinaci kovu a skla.

Právě na té chce Samsung postavit svoji budoucnost. Bylo to vidět i na samotném stánku výrobce, všude je vystaven Galaxy S6 nebo S6 Edge, na většinu starších modelů se vůbec nedostalo.

Klepněte pro větší obrázek
Richard Knight odpovídal na naše dotazy v průběhu veletrhu MWC v Barceloně
  • SamsungMania.cz: Jak to bude s barevnými variantami Galaxy S6 a S6 Edge? Nejvíce mě pochopitelně zajímá Česká republika.
    Richard Knight: Všechny barvy se dostanou do prodeje. Tři základní barvy - zlatá, bílá a černá jsou sdíleny mezi Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge. Modrá (Topaz Blue) je určena jen pro základní Galaxy S6 a zelená je vyhrazená pro S6 Edge.
      
  • Myslím, že právě světle modrá se povedla nejvíce.
    Mě se zase nejvíce líbí zelená. Nehledě na oblíbené barvy, líbí se mi, jak vypadají barvy na skleněných zádech. Je to to, čím se teď na první pohled odlišujeme.  
Klepněte pro větší obrázek
  • Všiml jsem si, že se barvy krytů mění podle toho, kolik je okolo světla. Pokud je světlo, tak je S6 Edge téměř trávníkově zelená, za šera je téměř černá.
    Ano, právě to se mi na nových telefonech líbí.
      
  • Vyberte tři klíčové funkce, které Galaxy S6 Edge přináší na trh.
    Asi bych vzal obě zařízení najednou. Je to design, klíčem je kombinace kovu a skla. Víme, že naši zákaznicí požadují ten nejlepší design. A, přiznejme si to, u modelu řady Galaxy S musíte vždy myslet na ten nejvyšší možný výkon. Za další je to fotoaparát - 16pix na zádi, 5Mpix vepředu nad displejem. Je to vůbec poprvé, co přední i zadní snímač sdílí stejnou F/1.9 čočku a také HDR v reálném čase. Oba foťáky si navíc poradí s focením za horších světelných podmínek. Za třetí je to síla pohodlnosti, v roce 2015 stačí desetiminutové nabíjení na to, abyste mohl zařízení nadále používat 4 hodiny. Využíváme posledních technologií, takže na obědové pauze dobijete telefon dle potřeby.
    Samusng Pay je službou, která se spustí v budoucnu. Nejprve začne v USA, poté se dostane do zbytku světa. To bude také významný krok směrem kupředu. Takže ano, abych to shrnul - zaprvé design, zadruhé pohodlnost, byť ta má očividně celou řadu aspektů. Právě to má být od nás tou hlavní zprávou.
  • Kdy můžeme Samsung Pay očekávat v Evropě?
    Ve třetím čtvrtletí spustíme platby v USA, později by se měla dočkat i Evropa. Již nyní v Evropě vedeme vyjednávání, bohužel je Evropa natolik fragmentovaná na menší státy, takže to jde pomalu. Je třeba určit, kdy bude služba spuštěna nejdříve, na jakém trhu. Nejdůležitější je to, že diskuse již začala, takže doufáme že se v dohledné době dočkáme fungující služby i v Evropě.
      
  • A co obchodníci? Budou muset mít nějaké speciální terminály, aby mohli využívat platby Samsung Pay?
    Využíváme kombinaci technologií NFC a MST (Magnetic Secure Transmission), které jsou doslova využity k emulaci magnetického pruhu na platební kartě. Toto řešení je již nyní podporováno více než 90 procenty stávajících platebních terminálů, takže to bude velké.
      
  • Vraťme se ale zpět do Evropy, můžete mi sdělit koncové ceny Samsungů Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge? 
    Zatím nikoliv, cenová politika se ještě stále řeší. Budete si tedy ještě muset počkat.  
  • A jak to bude s dostupností?
    Ta byla oznámena včera. Začátkem dubna se modely dostanou do prvních dvaceti zemí, bohužel zde nemám jejich seznam. Následně bude v dalších týdnech zahájen celosvětový prodej. Takže Galaxy S6 bude v prodeji v tomto dubnu.
      
  • Na tiskové konferenci jsme viděli, že jste u pořízených fotek a videí porovnávali s iPhonem 6. Chcete se stále srovnávat s Applem?
    V rámci dřívějších akcí Unpacked jsme zacházeli příliš do detailů, hodně jsme odbíhali a ukazovali někdy funkce až příliš do detailů. Nyní jsme vše chtěli zjednodušit a zpřehlednit a bavit se o hlavních funkcích - novém fotoaparátu, bezdrátovém nabíjení, videu, apod., a chtěli jsme to prezentovat tak jak to je. Viděli jsme to včera a vidíme to i dnes okolo nás, zájem novinářů je enormní. Je to skvělé.
      
  • Zkoušel jsem Galaxy S6 a nový TouchWiz. Jak dlouho trvalo optimalizovat grafickou nadstavbu? Co jsem měl možnost vidět, je S6 zatím nevyladěnější Samsung. Vidím výrazné změny, jde se cestou zjednodušování...
    V prvé řadě musím zmínit výkon. Ten je vztažen ke 14nm procesoru, který je rychlejší a energeticky úspornější. Přesná čísla jsme uváděli ve včerejší tiskové konferenci. Omezili jsme velké množství vyskakovacích oken, aplikace se spouští rychle díky integraci nové DDR4 RAM. Celkový výkon tedy záleží i na UFS 2.0 paměti s rychlými přístupy, zmíněném procesoru, proto je telefon tak rychlý.
    Druhá otázka míří na uživatelské rozhraní, což je něco, nad čím jsme strávili obrovské množství času. Odřezali jsme zhruba 40% dřívějších vlastností systému, chtěli jsme aby byla Galaxy S6 jednoduchá k použití a dostatečně svižná. Nahrazení ikon texty, nebo doplnění textů k ikonám u fotografického Pro režimu nutí uživatele funkce skutečně používat. Je to pro nás obrovský skok kupředu.

  

  • Kolikrát se mi také stalo, že byly v nativní aplikaci použity podobné ikony, u kterých jsem na první pohled nevěděl jakou mají funkčnost.
    Ano, je to skutečně něco na co jsem velmi pyšný. V telefonech, které vystavujeme, jsou vidět různá dema, tedy předvyplněné obsahy v různých aplikacích a vše je na první pohled zjednodušeno. Třeba v Nastavení jsme úplně odstranili celou kategorii, tedy 10 položek, vše má za cíl být zjednodušeno. Je to velký krok kupředu.
      
  • V S6 není paměťová karta. Jak myslíte, že na toto zareagují potenciální zákazníci a zájemci?
    Proto máme jako základní variantu 32GB model, naproti loňské 16GB variantě, což je velký rozdíl. K tomu navíc přidáváme bezplatně 100GB na cloudu OneDrive. Myslím, že si na to lidé zvyknou. Technologie jde rychle kupředu a je třeba, nejen velkých úložišť, ale také větších rychlostí čtení. Pro budoucnost je to vlastně velká výhoda, když do celého koloběhu zapojíme „Internet věcí“. Vše bude v budoucnu sdíleno hladce mezi zařízeními, tablety, auty... Takže ano, nemyslím si, že by chybějící microSD byla nějakým problémem.
  • V poslední době jste změnili schéma označení telefonů. Např. Galaxy A5 je SM-A500, Galaxy A3 je SM-A300. Můžeme předpokládat, že nástupce Galaxy A5 bude SM-A51X? Je v novém značení nějaký vzorec, který uživatelům ukáže, kam model zařadit?
    To je skutečně dobrá otázka, byl bych rád, kdybych Vám na ni mohl odpovědět. V nedávné době jsme skutečně změnili označení. Bylo to třeba, protože nám už pomalu docházelo označení. Vytvořili jsme nové řady modelů - Galaxy A3, A5, A7 a další. Doufám, že takto nastavené označování produktů bude pokračovat i nadále, ale samozřejmě nevím jak to bude s modely příští rok. Mám rád postupnou změnu v portfoliu, která se děje.
      
  • Ještě zpět ke Galaxy S6. Jaké je vaše stanovisko k únikům informací o nových modelech ještě před oficiálním představení? Víte, kdo byl zdrojem úniku?
    Ano, informace unikly s předstihem, zcela jistě již v Samsungu pracuje na pozadí nějaký tým, který „loví“ toho, kdo informace vynesl s předstihem. Je vždy těžké udržet před tak velkou událostí všechno pod pokličkou. Úniky jsou na druhou stranu užitečné v tom, že vzbuzují zájem. Stejně ale nenahradí to, že si telefon vyzkoušíte a uděláte si na něj vlastní názor.
  • A co nositelná zařízení? Až doteď se na každém veletrhu IFA a MWC objevily chytré hodinky, takže se očekávaly i nyní. Proč jsme se nedočkali?
    V současné době vévodíme sekci chytrých hodinek, zatím posledním produktem jsou 3G hodinky Gear S. Chtěli jsme se při této příležitosti soustředit pouze na S6 a S6 Edge. Samozřejmě zvažujeme další nová zařízení a sledujeme prostředí chytrých hodinek.
  • Vaše hodinky běží na Tizenu, jak to teď vypadá s tímto systémem? Tizen se začíná rozrůstat v Indii, máte v plánu jej dostat do Evropy. Je Evropa vůbec cílovým trhem pro Tizen smartphony?
    Plány zatím ještě nejsou úplně zafixovány. Tizen pro nás ale znamená více, než mobilní systém. Na Tizenu máme fotoaparáty, chytré televize, a když už mluvíme o nositelnostech, Tizen je v tomto opravdu užitečný a silný systém. Jsme rádi, že stále pokračujeme s jeho vývojem.

SamsungMania.cz: Děkujeme za Váš čas a na některém s příštích veletrhu nashledanou.

Diskuze (4) Další článek: Samsung oznámil rekordní předobjednávky na Galaxy S6 a S6 Edge

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Z1, Knight, MOBI, Dobrá otázka, Možný výkon, Masaryk, Významný krok