Rekord pokořen. Bleskurychlý HyperCharge od Xiaomi nabije baterii z nuly na 100 % za 8 minut

Čínské Xiaomi o víkendu avizovalo, že v pondělí představí novou rekordní technologii rychlého nabíjení. To se také stalo – novým milníkem v této oblasti je technologie označená jako HyperCharge s nabíjecím výkonem až 200 wattů.

Pomocí 200W nabíjení lze zcela vybitou baterii s kapacitou 4000 mAh nabít přes kabel během pouhých osmi minut. V případě bezdrátového nabíjení výkonem až 120 wattů si uživatelé počkají pouhou čtvrthodinku. Aktuálně jde o absolutně nejvyšší dosažené rychlosti nabíjení v tomto segmentu.

Xiaomi HyperCharge

Čínský výrobce při této příležitosti publikoval video, ve kterém pomocí nové technologie nabíjí upravený telefon Xiaomi Mi 11 Pro se 4000mAh baterií. Při použití 200W nabíjení kabelem se mobil nabije na 50 % během pouhých tří minut. Za dalších pět minut se pak dostane na 100 %.

Bezdrátové nabíjení výkonem 120 wattů je sice o něco pomalejší, avšak ve srovnání se současnými technologiemi je doslova bleskově rychlé. Během jedné minuty se baterie telefonu nabije na 10 %, na polovinu se dostane za sedm minut. Úplné nabití zcela vybitého telefonu pak trvá čtvrt hodiny.

Xiaomi tak získalo světový rekord v rychlosti kabelového i bezdrátového nabíjení. V tuto chvíli se jedná pouze o demonstraci schopností nové technologie – Xiaomi ani nenaznačilo, v jaké časové perspektivě hodlá bleskurychlé nabíjení implementovat do svých telefonů.

Rychlé nabíjení jako bitevní pole

Rychlost nabíjení je doslova bitevním polem čínských společností vyrábějících chytré telefony. Ty často demonstrují průlomová řešení, jež se mohou, ale nemusí objevit ve finálních produktech. Před dvěma lety například Xiaomi oznámilo 100W nabíjení, které dokázalo nabít baterii s kapacitou 4000 mAh za 17 minut.

Rychlé nabíjení se postupně prosazuje i v praxi. Například loňský model Xiaomi Mi 10 Ultra je možné nabíjet výkonem až 120 wattů, díky čemuž trvá plné nabití zcela vybité baterie s kapacitou 4500 mAh jen 23 minut.

Dalším lídrem v této oblasti je Oppo, jehož technologie VOOC tvoří základ systémů rychlého nabíjení Dash a Warp, využívaných i v telefonech OnePlus. V loňském roce demonstrovalo nabíjení výkonem 125 wattů, jež dokázalo nabít 4000mAh baterii za 20 minut.

Pokrok je vždy vítaný a představa, že by bylo možné plně nabít telefon za osm minut, je jistě lákavá. Je však třeba poznamenat, že tyto systémy rychlého nabíjení vždy vyžadují proprietární nabíječku a kabel, takže se budou používat spíše doma než v nouzových situacích, kde by mohly být nejužitečnější.

Diskuze (87) Další článek: Samsung si patentoval skládací tablet. Stylus snadno schováte na zádech

Témata článku: , , , , , , , , Telefon, Minuta, Warp, HyperCharge, Nouzový, MAh, Kabel,