Realme X50 Pro je supervýkonný fešák a jeden z cenově dostupnějších 5G telefonů

Realme X50 Pro dorazilo do českých obchodů. Připomeňme, že pro tuzemský trh je oficiálně určená nejvyšší existující paměťová verze 12 + 256 GB a prodává se za 20 990 Kč. Vybírat můžete mezi zelenou a červenou barvou. Telefon podporuje i 5G, což je momentálně v českých operátorských sítích nadbytečný luxus, ale příští rok už se tato konektivita může hodit. Náš testovací kus je určen pouze pro jednu SIM kartu, jako Single SIM uvádí novinku i většina obchodů.

Design zařízení je zdařilý, byť ničím výjimečný. Kovový rám a k okrajům mírně zakřivená skleněná záda jsou prověřená kombinace, naopak rovná plocha displeje může mnoha uživatelům vyhovovat. Líbí se nám matné provedení zad připomínající mléčné sklo – na světle vytváří decentní „saténové“ efekty a šikovně maskuje otisky prstů. Zařízení je spíše větší a těžší, příznivcům kompaktnějších telefonů tolik vyhovovat nemusí. Chybí certifikace voděodolnosti.

Realme použilo špičkové komponenty v čele s procesorem Snapdragon 865. Právě díky němu se telefon umí připojit i k 5G sítím. Absence funkce Dual SIM nicméně může být pro některé zákazníky nevýhoda. Paměti je opravdu dostatek, takže chybějící slot pro paměťovou kartu nikoho trápit nemusí. Chválíme za použití rychlých typů LPDDR5 a UFS 3.0.

Jasný displej a bleskové dobíjení

Špičkový je také Super AMOLED displej, u kterého si můžete v nastavení manuálně zvolit obnovovací frekvenci 90 Hz. Větší plynulost a bleskovou odezvu pak poznáte už při vysunutí spodní rolety s aplikacemi. Mimochodem na poměry AMOLEDů má tento displej i nadprůměrnou hodnotu maximálního jasu. Optická čtečka otisků je ukrytá přímo v displeji v jeho spodní části a patří k těm rychlejším.

Telefon se nabíjí přes USB-C konektor a nemá 3,5mm jack, ale v době používání bezdrátových sluchátek už to velký handicap není. Potěší kompletní podpora bezdrátových kodeků (SBC, AAC, aptX HD, LDAC). Baterie disponuje kapacitou 4 200 mAh, což je samo o sobě konkurenceschopná hodnota navíc umocněná technologií rychlého kabelového dobíjení SuperDart 65 W. Bezdrátové dobíjení ale telefon bohužel nepodporuje a v nejvyšší třídě, kam spadá, už to považujeme za nedostatek.

Hlavní čtyřnásobný fotoaparát s primárním 64Mpx senzorem se jeví jako schopný univerzál. Umí širokoúhlé snímky a také zoom (2× optický, 5× hybridní, 20× digitální). Selfie fotoaparát je duální (32 + 8 Mpx) a dokáže pojmout i širokou scénu pod úhlem až 105 °. Zařízení běží na Androidu 10 a vlastní nadstavbě Realme UI, která je proti dříve používanému prostředí Color OS přehlednější a sympatičtější.

Realme X50 Pro stojí 21 tisíc a s touto cenovkou může být zajímavou alternativou vlajkové lodi proti konkurenčním telefonům známějších značek, které jsou obvykle ještě o několik tisíc dražší. Zda mu tyto ambice něco nepřekazí, naplno zjistíme v recenzi, kterou pro vás už nyní připravujeme.

Realme X50 Pro
rozměry a hmotnost: 159 × 74 × 8,9 mm, 205 g
displej: 6,4", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 2 400, 411 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 6 GB, baterie: 4 200 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 865 (8× Kryo 585, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 64MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
65 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (8) Další článek: Motorola uvádí první mobil se stylusem. Moto G Pro má posloužit pro práci i zábavu

Témata článku: Realme, , , , , , , , , , , , Realme X50 Pro, DOS, Sup, Fešák, Super AMOLED displej, Single SIM, Mléčné sklo, AAC, Super +, Jasný displej, Dual Sim, SBC, Pro +,