RAM v mobilu jako v počítači. Samsung rozjel výrobu 16Gb DRAM čipů LPDDR5

Samsung ve své továrně umístěné v jihokorejském Pchjongtcheku rozjel hromadnou výrobu vůbec prvních 16Gb LPDDR5 DRAM pamětí pro mobilní zařízení. Paměťové moduly mají v segmentu mobilních zařízení zatím největší kapacitu a také nejvyšší výkon. Oproti 12Gb DRAM LPDDR5 modulům jsou až o 16 procent rychlejší, maximálním přenosová rychlost čistí 6 400 Mb/s! Nově vyráběné 16GB mobilní RAM složené z osmi 16Gb DRAM čipů tak dokáží za jednu jedinou vteřinu přenést 51,2 GB dat!

Samsung nové mobilní RAMky vyrábí zatím nejpokročilejším procesem 1z (10nm), takže jsou v telefonu paměti o třetinu menší, než dříve. Samsung 16GB mobilní RAMky nevyrábí poprvé, již dříve je nasadil u Galaxy S20 Ultra. Jenže tehdy využíval proces 1y, v rámci kterého kombinoval 8 12Gb čipů a čtyři 8Gb čipy, což se samozřejmě promítlo i na větších rozměrech. Nově jsou paměti menší a rychlejší, což umožní jejich snazší integraci do smartphonů, kde je již nyní nouze o dostatek volného místa. Máme na mysli, nejen smartphony s 5G, ale také telefony s více fotoaparáty na zadní straně nebo skládačky, kde rozhoduje doslova každý milimetr.

Mimo mobilů počítá Samsung s uplatněním nový pamětí i v segmentu automobilů. Výrobní linka Line 2 o rozloze 128 900 metrů čtverečních (!), je u Samsungu zatím ta úplně největší. Mimo vlastních špičkových smartphonů, tabletů a skládacích hybridů řady Galaxy budou nové mobilní paměti brzy dostupné i pro konkurenční výrobce.

Zdroj Samsung News

Diskuze (3) Další článek: Life Unstoppable. Samsung ukázal nový tablet, levný 5G telefon a fitness náramek

Témata článku: Samsung, , , , , , , Mobil, DDR, Čip, Samsung News, Pchjongtchek, DRAM, Samsun, Mobilní zařízení, Počítač, Výroba