Řada Galaxy S21 nesplní cíl. Oproti „es desítkám“ se prodává o polovinu hůř

Těsně před představovací akcí Galaxy Unpacked se jihokorejský výrobce dostal do médií z nelichotivého důvodu. Letošní „esková“ řada se neprodává podle představ, a podle informací jihokorejského zdroje jsou prodejní čísla za prvních šest měsíců na trhu u řady Galaxy S21 nižší o rovných 20 procent než u loňských „es dvacítek“, resp. o 47 procent nižší, než u populární řady Galaxy S10

Samsung prodal za první půlrok 13,5 milionů telefonů řady Galaxy S21, loni měl touto dobou prodáno již 17 milionů „es dvacítek“. O rok předtím překonaly projede Galaxy S10 metu 25 milionů telefonů. Nutno dodat, že loni udělala, nejen Samsungu, čáru přes rozpočet nastupující pandemie, letošní rok má být druhotně ovlivněn nedostatkem komponent, který nastal krátce po uvedení řady Galaxy S21 na trh.

Před pár dny vyplula na povrch informace o tom, že v mobilní divizi Samsungu probíhá již od května detailní nepravidelná kontrola, která má skončit v průběhu srpna. Mobilní divize prochází kontrolou zhruba každých 4 - 5 let, jenže neuspokojivé prodeje vlajkových telefonů, nedostatky v dodavatelském řetězci a až čtvrtá pozice v segmentu 5G rozsvítila varovná světla. Samsung sice druhé čtvrtletí zakončil s vyššími prodeji, než v prvním kvartále. Jenže, pokud se „eska“ neprodávala tak dobře, zřejmě tomu bylo na úkol levnějších modelů řad Galaxy M a Galaxy A.

Samsungu do karet nehraje ani fakt, že letos neoznámí žádný Galaxy Note, byť se probíhající petice snaží o pravý opak. V červenci jej navíc na pozici lídra mobilního trhu, podle agentury Counterpoint, vystřídalo Xiaomi. Zda si čínský výrobce přilepší i v dalších měsících, nebo se jednalo jen o jednorázovou záležitost, bude jasné v nadcházejících čtvrtletích. Samsung si však pomůže novým skládačkami a novými hodinkami, které by měl představit již v průběhu příštího týdne. 

Očekává se, že jihokorejská značka bude mít v nadcházejících třech letech naprosto dominanci na poli skládacích zařízení. Její podíl na trhu má činit až 75 procent. Výrobce si slibuje i velké věci od čipsetu Exynos 2200, který bude osazen grafickým adaptérem od AMD. Jenže u high-endů klasické konstrukce už Samsung není zdaleka tak dominantní, jak býval. 

Zdroj Businesspost, The Elec, Counterpoint

Diskuze (73) Další článek: Zásoby se tenčí. Kartu 100 GB za 300 Kč bude O2 nabízet nejdéle do příští neděle

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy S21 5G, Samsung Galaxy S21 5G 256GB, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 256GB, Samsung Galaxy S21+ 5G, Samsung Galaxy S21+ 5G 256GB, Pandemie, Counterpointresearch, Rozpočet, Eska, Milión telefonů, Galaxy m, Eso, Výrobce, Pro +, Telefon