První benchmarky Samsungu Galaxy Note 10: nový Exynos, 5G a až 12GB RAM

Představení Samsungu Galaxy Note 10 se blíží mílovými kroky, a není divu, že se na internetu pomalu začínají objevovat první výsledky benchmarků, v nichž se ukazují různé testovací verze připravovaného smartphonu. Výraznou změnou v řadě Galaxy Note bude to, že se rozdrobí do několika modelů. Základní dělení bude na Note 10 (možná Note 10e) a na Note 10 Pro. Každý z těchto modelů bude mít i svou speciální 5G variantu.

Nejvýkonnější konfigurace se schovává pod označením SM-N976V, což bude 5G varianta Galaxy Note 10 Pro. V benchmarku Geekbench se smartphone ukázal se Snapdragonem 855 a s gigantickou 12GB operační pamětí. Písmeno V značí regionální model pro amerického operátora Verizon, v jednojádrovém testu získal 3 529 bodů, ve vícejádrovém pak 10 840 bodů.

Evropská 5G verze telefonu dostala označení SM-N976B. V testu byl smartphone „pouze“ s 8GB RAM, zato označení čipsetu naznačuje nový Exynos 9825. Má se jednat o vylepšení současného 8nm Exynosu 9820, který najdeme v řadě Galaxy S10. Samsung má výkon a energetickou efektivitu čipsetu vylepšit přechodem na 7nm výrobní proces, tedy stejný, který je použit při výrobě Snapdragonu 855. Výsledky testů jsou nepatrně nižší - 3 557, resp. 9 654 bodů.

Pokud bychom srovnávali výsledky testů s aktuálně prodávanými modely, zařadí se Note 10 výkonově poblíž Samsungu Galaxy S10. Telefon však bude absolvovat ještě softwarovou optimalizaci, takže do svého uvedení se na skóre může ještě leccos změnit. Galaxy Note 10 má dále dostat rychlé 45W nabíjení a spekuluje se i o těle bez tlačítek, které by suplovaly zdrsněné dotykové plošky.

Aktuální generace - Samsung Galaxy Note 9:

Samsung navíc koketuje s tím, že do Galaxy Note 10 nedodá 3,5mm jack, ale rovnou v základní krabici přibalí USB-C sluchátka. Pokud by díky tomu výrazněji narostla kapacita nevyměnitelné baterie, asi bychom se moc nezlobili. Smartphonů se sluchátkovým jackem na trhu stejně pomalu ubývá, a Samsung je jeden z mála výrobců, kteří na sluchátkový konektor (zatím) nezanevřeli.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (13) Další článek: Samsung chystá Galaxy Xcover 4s: další obrněnec, specifikace opět průměrné

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Note10, Internet, Samsun, Test, Galax Note, Model, Verze telefonu, Verizon