Překvapení! Evropské verze Galaxy Note20 poběží opět na Exynosu 990

Dva nezávislé zdroje obeznámené s vývojem v zákulisí potvrdili, že se připravovaná řada Galaxy Note20 od Samsungu nedočká vylepšeného čipsetu Exynos 992, ale že zůstane u Exynosu 990. Ten byl nasazen již u řady Galaxy S20, ovšem při přímém srovnání nestačil na Snapdragon 865, na němž běží americké „es dvacítky“, a v některých testech dokonce ani na starší Snapdragon 855! Exynosům byla vytýkána vyšší energetická náročnost a rychlejší zahřívání čipsetu, což měl vylepšit 6nm Exynos 992. Ten se však do nové řady tabletofonů s největší pravděpodobností nedostane.

Jenže, výkonové nůžky se letos mezi evropskými a americkými Samsungy rozevřou ještě více. Galaxy Note20 a Galaxy Note20+ mají být totiž v USA postaveny na vylepšeném Snapdragonu 865+! Nové modely od Samsungu dostanou Android 10 a nadstavbu One UI 2.5, která je optimalizovaná pro celou řadu čipsetů. Jenže u těch od Samsungu je nejvýše uváděn právě Exynos 990. Existuje sice malá šance, že by jihokorejci pustili do světa řadu Note20 kompletně osazenou Snapdragony 865+, s ohledem do minulosti to však moc nadějně nevidíme.

Samsung si tak nevzal k srdci nedávnou petici se 48 tisíci podpisy, která vzbudila velkou vlnu mediálního zájmu. Když už ne Snapdragon, tak se u nových tabletofonů očekával  alespoň vylepšený in-house čipset, který odstraní některé nedostatky Exynosu 990. Samsung sice přehřívání a energetickou efektivitu čipsetu „poladil“, ovšem pohled na USA zanechává určitou pachuť. Pokud dostanou americké tabletofony vylepšený Snapdragon, neměly by i evropské modely dostat vylepšený Exynos? Zda se spekulace o čipsetech potvrdí, bude jasné už za tři týdny.

Představení čipsetu Exynos 990, který má dostat i řada Galaxy Note20:

Zdroj Max Weinbach, Ice Universe

Diskuze (7) Další článek: Francie nezakáže vybavení Huawei v 5G sítích. Operátory ale od jeho použití odrazuje

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Max Weinbach, Ica Universe, Galax Note, Exynosu, Čipset, Evropská verze,