Poco M3. Smartphone pro mladé za pár tisíc má slušný výkon a obří baterii

Poco M3 je dosud nejnižší model představený podznačkou čínského Xiaomi. Ta zcela jasně myslí na mladší uživatele, kteří nejsou ochotni dávat za smartphone desetitisíce korun, ale přitom nechtějí být ochuzeni na výkonu a výbavě. Poco M3 se prodává na českém trhu v černé, modré a žluté barvě s pamětí 4 + 64 GB za 3 990 Kč a 4 + 128 GB za 4 490 Kč.

V dané cenové kategorii je konstrukce telefonu celoplastová, ale zpracování je kvalitní. Rozpoznávacím znamením je textura zadního krytu imitujícího kůži nebo koženku. Má i praktický přínos – díky zdrsnění povrch na krytu tolik neulpívají otisky. Ze všech tří dostupných barev je nejvýraznější žlutá, my jsme ovšem na test dostali univerzální černou. Telefon se rozhodně nestydí za svoji identitu a hrdě se hlásí velkým logem POCO umístěným v sousedství fotoaparátu.

Hodí se i na hry

Telefon podle současných měřítek patří ke středně velkým, jeho takřka bezrámečkový displej se rozprostírá na úhlopříčce 6,5 palce. Co rozhodně není u telefonu za 4 tisíce běžné, že má displej s Full HD+ rozlišením. Většina konkurence dává HD+, ovšem rozdíl je opravdu viditelný – obraz je jemnější a ostřejší. Pochopitelně někde se ušetřit muselo, a tak tento IPS displej nabídne maximální jas pouze 400 nitů. Plocha zobrazovače je krytá ochranným sklem Gorilla Glass 3.

Jako „motor“ pro tento telefon zvolil výrobce letošní model čipsetu Snapdragon 662. Ten je vyroben 11nm procesem a opět platí, že v dané cenové kategorii jde o nadstandard. Energii dodá akumulátor s nadstandardní kapacitou 6 000 mAh, funguje i rychlejší 18W kabelové dobíjení. Kvůli němu je větší celková tloušťka 9,6 mm a také hmotnost i přes odlehčenou plastovou konstrukci šplhá ke 200 gramů.

Telefon bude dobře využitelný pro hraní většiny her. K tomuto účelu, ale i poslechu hudby jsou určeny hlasité stereo reproduktory na nejkratších hranách zařízení. Výrobce ovšem nevynechal ani 3,5mm jack na sluchátka. Špatný není ani hlavní trojitý fotoaparát, jehož primární senzor nabídne rozlišení 48 Mpx. Čtečka otisků má boční umístění a je kombinovaná s odemykacím tlačítkem. Jediným nedostatkem je chybějí NFC pro bezkontaktní platby. Vzhledem ke zbylé, spíše nadprůměrné výbavě to zamrzí, ale vzhledem k prodejní cenovce je tento kompromis zcela pochopitelný.

Poco M3 128GB
rozměry a hmotnost: 162 × 77 × 9,6 mm, 198 g
displej: 6,5", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 2 340, 396 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 4 GB, baterie: 6 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 662 (8× Kryo 265, 2 GHz, 11nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 48MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
57 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (10) Další článek: Xiaomi je smartphonovou jedničkou ve střední Evropě. Předběhlo i Samsung

Témata článku: Poco, , , , , , , , , , , , , Poco M3 128GB, Full HD, Telefon, Kryt, SMA, Slušný výkon, Pro +, Cenová kategorie, Konstrukce, Displej