Po Covid pasu uložíme do mobilu i další doklady. Chystá se aplikace eDokladovka

Covid pas v mobilu byl jen první vlaštovkou, státní tiskárna cenin má v plánu do mobilů již brzy uložit i další osobní dokumenty jako např. cestovní pas, občanku, průkaz pro osoby se zdravotním postižením, povolení k pobytu nebo řidičský průkaz. Zastřeší je aplikace eDokladovka, která je prakticky hotová, čeká se jen na chybějící zákonnou legislativu pro využívání digitálních dokladů, která by celému projektu dala zelenou k jeho dopracování a zařazení mezi stávající eGovernment projekty v Česku.

Státní tiskárna cenin uvádí, že výroba českých osobních dokladů zahrnuje 60 procent její pracovní náplně, a převod osobních dokumentů do digitální formy, je vzhledem ke globální digitalizaci státní správy a probíhající pandemii, nevyhnutelný. Aplikace bude k dispozici pro Android a iOS, a od Covid pasu se bude lišit tím, že výměna dat primárně proběhne přes QR kód, sekundárně pak čtečka vašemu telefonu potvrdí úspěšně skenování přes Bluetooth. Bezpečnost uložení dat a výměny dat mezi aplikacemi zajistí celosvětová interoperabilní norma ISO 18013/5.

Ověřování dat bude fungovat i v offline režimu, a samotný uživatel si ještě před skenováním ověří, jaká data poskytuje ke kontrole. Vývojáři počítají s ochranami proti reverznímu inženýrství a s ochranou uživatelů proti hackerským útokům. Uživatelské rozhraní aplikace vypadá jednoduše, po přihlášení k aplikaci (PIN, heslo, otisk prstu, Face ID) si vyberete doklad a stisknete tlačítko pro jeho předložení druhé osobě. Ta se postará o skenování dokladu, nebo o zjištění dílčí informace (např. věku při konzumaci alkoholu nebo řízení vozidla). Jak bude aplikace vypadat v praxi, vidíte na videu níže:

Podívejte se, jak bude fungovat aplikace eDokladovka:

Dokud však zákonodárci neschválí příslušnou legislativu o využívání digitálních osobních dokumentů, budeme muset stále v peněžence nosit spoustu plastových kartiček...

Zdroj STC

Diskuze (67) Další článek: Nothing oznámil cenu svých sluchátek. Prodávat se začnou koncem července

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Aplikace, Scanování, STC, EGovernment, Cestovní pas, Státní tiskárna cenin, Pas, Covid, Osobní dokument, Data, Mobil, Doklad, Česká republika,