Padělky Samsung v ČR: baterie, kryty i telefony

Čínské e-shopy lákají na nízké ceny, ale musíte počítat s řadou rizik. Jak to chodí na ruzyňském Celním úřadě, který je vstupní branou do ČR?

Nákupy elektroniky z Číny přes portály á-la Ebay či Aliexpress stále narůstají. Telefony jsou dostupné a cenově výhodnější, než „identické“ modely prodávané u nás, obdobně zajímavé jsou i modely značek, které u nás nemají oficiální zastoupení, a lákají také ultralevné „no-name“ telefony.

Vždy si ale buďte vědomí rizik. Záruka je prakticky nevymahatelná, doprava trvá týdny, v extrémních případech měsíce a nebo se nemusíte dočkat vůbec. Ceny jsou lákavé, ale problém je, že dopředu nevíte, co vám vlastně v zásilce přijde (ať už jste před koupí četli či na fotkách viděli cokoliv). 

Celní úřad Praha Ruzyně

Zásilky ze zahraničí v ČR prochází stejným přijímacím místem - Celním Úřadem Praha Ruzyně, kde projdou kontrolou na základě místa odeslání, typu zboží, uváděné ceny a dalších informací. Když výsledek ukáže podezřelé zboží, úřad přistupuje k fyzické kontrole. Pokud je při kontrole nalezeno zboží, u kterého je podezření na padělek, je v ČR kontaktován zástupce ochranné známky, patentového vzoru, tedy ve většině případů pobočka výrobce nebo oficiální distributor. Ten pak potvrdí nebo vyvrátí, zdali se jedná o padělek.

Klepněte pro větší obrázek
Kontrolu nad přijatými poštovnými zásilkami do ČR zajišťuje Celní Správa. Ta má za úkol mj. hledat a hlásit padělky zboží.

V rámci zjednodušeného postupu se kontaktuje adresát, kterému je sděleno, že zboží bude zničeno pod dohledem celní zprávy nebo odesláno zpět do zahraničí. Pokud adresát nesouhlasí, věc jde před soud, a pokud se prokáže, že jde o padělek, soud rozhodne o zničení. Soudní náklady jsou následně vymáhány od příjemce a pohybují se okolo 20 tisíc Kč. 

Největší problém?

Pokud k celému loňskému roku připočteme první tři měsíce letošního roku, došlo v ČR k odhalení 7 462 ks padělků mobilních zařízení a příslušenství, jejichž rozpis vidíte v této tabulce:

Zachycené padělky Rok 2014 leden - březen
2015
počet případů 80 7
telefon 147 ks 23 ks
obal 434 ks 23 ks
paměťová karta 30 ks  
adaptér 100 ks  
baterie 6280 ks  
zadní kryt 161 ks  
sady s příslušenstvím 15 ks  
tablet 2 ks  
sluchátka 68 ks  
papírové krabičky 50 ks  
krycí sklo 42 ks  

Největším případem je zachycení 6 280 ks baterií pro smartphony Samsungu, který nepochybně mířily do komerčního prodeje. Můžete se jednat o baterie „vyrobené na koleni“ nebo kusy vyřazené z oficiální výroby. A vyřazené byly, protože nesplňovaly měřítka kvality a nikdy se neměly dostat k lidem. Stejné je to se stovkou zabavených nabíječek. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zásilka padělaných 6 280 ks baterií mířila zcela jistě do prodeje.

Zanedbatelné nejsou ani padělky 147 smartphonů Samsung. Prvním krokem kontroly je vizuální porovnání designu včetně pohledu na tlačítka a na prostor pod zadním krytem. Často jsou padělky patrné na první pohled, jindy se telefony identifikují podle kódu IMEI (pod baterií či v paměti telefonu). U padělků se stává to, že nesou IMEI kód, který neodpovídá databázi produktů Samsung, takže telefon „nevyjel“ z oficiální produktové linky. Někdy jsou padělatelé důkladní, takže vyrobí stovky telefonů s jedním IMEI. Pokud se pak dvě taková zařízení dostanou do stejné národní sítě, operátor to vyhodnotí jako problém a IMEI jednoduše zablokuje, takže si uživatel nezavolá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Padělaný Galaxy S4 včetně základního balení, některé modely mají přelepena loga, některé zase loga se záměrnou chybou, např. na poslední fotografii logo 8AM8UNB

Příslušenství lze odhalit vizuální kontrolou, flipová pouzdra často nelícují nebo jsou na ně nedbale nalepené krycí samolepky. Na popiskách naleznete označení modelů, pro které jsou určeny, originální pouzdra však toto označení často nemají. Perličkou „druhovýroby“ jsou pak zadní kryty, které se tváří jako originální, místo loga Samsung však mají jen přípravu, tedy nápis „PUT YOUR LOGO HERE“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Padělané kryty pro Galaxy Note 3 a Galaxy S II

Padělají se dokonce i celé sady příslušenství, nebo značková sluchátka v ceně jen několika stokorun. Řada drobného neoriginálního příslušenství se pak maskuje oficiálním prodejními obaly, např. krycí skla nebo paměťové karty. Právě u paměťovek jsme i my v redakci zaznamenali několik žádostí o radu, co s kartou, která reálně nemá potiskem udávanou kapacitu. V takových případech však dobrá rada neexistuje...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Toto pouzdro S View Cover Samsung nevyrobil
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zajímavým artiklem jsou pro falzifikátory papírové krabičky, do kterých se až následně umístí telefony z jiné zásilky. 

Na padělky telefonů a příslušenství jsme se zeptali u firmy, která byla v loňském roce postižena nejvýrazněji. Na dotazy odpovídal Ladislav Fencl, produktový manažer pro mobilní telefony značky Samsung:

  • Podle čeho určíte, zda je baterie originální či nikoliv?
    Největší problém byla zásilka se stovkami padělaných baterií. Že se jedná o falzifikáty, jsme zjistili podle sériového čísla. Výrobky parazitující na naší značce jsme schopni určit i podle jiných parametrů, které bychom z pochopitelných důvodů neradi prozrazovali.
      
  • Jaké jsou nejčastěji dovážené padělky smartphonů do ČR?
    Nejčastěji dováženými padělky jsou Galaxy S5 a Galaxy Note 4.
      
  • Má dovoz padělků do ČR vzrůstající tendenci? Např. pokud byste porovnal případy z roku 2013 a 2014?
    Ano, evidujeme rostoucí počet případů. V roce 2014 jsme zaznamenali mnohem více žádostí o poskytnutí vyjádření pro orgány celní správy.
      
  • Kolik kontrol zásilek podle fotografií celní zprávy měsíčně zhruba provedete?
    Aktuálně se jedná zhruba o deset zásilek měsíčně. Nicméně jedna zásilka může obsahovat jeden telefon, ale i desítky či stovky kusů příslušenství.

Nízká cena a riziko

O tom, že padělání elektronky je rostoucí problém, nasvědčují údaje z Celní Správy. V roce 2010 byla v ČR zachycena padělaná elektronika za 40 milionů Kč, loni už byla více než dvojnásobná (84 milionů). Kromě duplicitního IMEI je riziko při koupi takovýchto smartphonů v tom, že není jasné, co je uvnitř, jaké sítě přístroj podporuje a tedy jestli bude fungovat v Česku. Nekompatibilní pásma LTE jsou problém pro oficiální distribuci mnoha smartphonů, nečekejte tedy, že se dočkáte u pochybných padělků.

O tom, že padělání mobilních zařízení je problém, svědčí i reportáž České Televize. Řada světových výrobců si přímo v Číně najímá „hledače padělků“, kteří pak informují dozorové orgány. V Číně není problém na jedné ulici v Šen-čenu koupit vše: originály, na první pohled věrohodné kopie i nezdařilé klony za směšně nízké ceny. Pokud budete vybírat telefon z Číny, počítejte s tím, že lákavě nízká cena může znamenat značná rizika.

Diskuze (18) Další článek: Před patnácti lety vypustil Bill Clinton GPS z řetězů

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, S View Cover, Celní správa, Sam, Samsun, Oficiální distributor, Padělky, Pochopitelný důvod, Produktový manažer, Dobrá rada, IVysílání