Oživení pro Samsung Galaxy Gear: OS Tizen

Samsung splní to co v minulosti naznačil, hodinky Galaxy Gear první generace přejdou z Androidu na Tizen. Co nového blízký update přinese?

Šest měsíců po představení hodinek Galaxy Gear (zářijový veletrh IFA 2013) se v na veletrhu v Barceloně objevily nové hodinky Gear 2 a Gear 2 Neo s operačním systémem Tizen. Zřejmě i díky dřívější dohodě Samsungu a Googlu, kterému se nelíbily úpravy na Androidu v prvních chytrých hodinkách jihokorejského výrobce, musel Samsung vsadit na alternativní systém. V potaz přišel již dlouho vyvíjený Tizen, u kterého se neustále odkládal nástup ve smartphonech a hodinky byly ideálním cílem, protože již dříve se systém dostal do některých fotoaparátů.

S představením letošní generace hodinek však vyvstala otázka, jak to bude do budoucna. Zdali Samsung bude nadále zásobovat aplikacemi Android i Tizen hodinky nebo je nějak slouží do jednoho celku. Nakonec mluvčí Samsungu potvrdil, že Galaxy Gear dostanou postupem času přímý update na operační systém Tizen, přesný časový rámec ale nebyl schopen blíže specifikovat. Aktualizace se však již pomalu blíží, protože na webu Sammobile již vyzkoušeli testovací ROM pro hodinky první generace, je však stále ve stádiu vývoje, takže ke stažení zatím nic uvolněno nebylo. Můžeme se alespoň podívat na novinky, které nový update přinese.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zleva: Galaxy Gear, Gear 2 Neo a Gear 2. K dvojici s Tizenem se v brzké době přidá i aktualizace na Tizen u loňských hodinek Galaxy Gear. Stejné pohotovostní obrazovky a hlavního menu

V prvé řadě dojde k nahrazení Androidu 4.2.2 Jelly Bean za Tizen 2.0.0 Magnolia. Na domovské obrazovce s hodinami tak přijdete o zkratky při potažení nahoru a dolů, na druhou stranu můžete upravovat barvu a obrázek na pozadí, včetně různých stylů hodin, podobně jako u současných hodinek řady Gear 2. Vybrat můžete systémový font, případně gestem pich-zoomu přepínat mezi zobrazením jedné a čtyř ikon na displeji. Dvojitým kliknutím tlačítka se u Galaxy Gear aktivovala obrazovka s rychlým nastavením jasu a hlasitosti, u Tizenu jde na tlačítko nastavit jakákoliv funkce. Samozřejmě ale na něm ale můžete nechat nastavenu aplikaci Ovládání, která slouží k tomu stejnému, jako u Androidu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Gear budou umět monitorovat spánek a nastavit obrázek či barvy na pozadí

Galaxy Gear s Androidem disponovaly pouze jednoduchým krokoměrem, Tizen přinese i různé režimy cvičení a měření spánku. Mezi novinky můžeme zařadit i samostatný hudební přehrávač, do Galaxy Gear si tedy budete moci nahrát hudbu přímo z počítače a pustit ji z vestavěného reproduktoru nebo ze sluchátek. V rámci nastavení se můžete spojit i s libovolným bluetooth handsfree. Pokud se od hodinek vzdálíte, můžete se na nich objevit číselným zámek, který vás, nebo toho, kdo hodinky najde, nepustí k soukromým datům. Fotoaparát bude moci být nově ovládán hlasem, i když přes S Voice a jen v angličtině. Podpora češtiny již několik generací chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémová nastavení a informace o zařízení

V neposlední řadě by mělo být možné hodinky spojit s novou aplikací Gear Manager, která byla původně určena pro letošní hodinky, přes kterou půjde nainstalovat další Tizen aplikace z Google Play. V současné době sice na Tizen nenajdeme mnoho aplikací, to by se vak s vypsanou vývojářskou soutěží mělo již brzy změnit. Na druhou stranu s updatem přijdete o Android a spoustu potenciálních aplikací, na hodinky Galaxy Gear jste totiž mohli naistalovat jakoukoliv aplikaci, případně i úplně jiný launcher a klávesnici

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnost nastavení hodin na úvodní obrazovku

Aktualizace na Tizen má však hodinkám přinést větší výkon a hlavně větší výdrž na jedno nabití. Měla by však být volitelná, pokud si budete přát zůstat na Androidu, bude vám stačit jen to, že si aktualizaci do hodinek nestáhnete. Datum oficiálního zahájení aktualizací na Tizen pro Galaxy Gear zatím není známo, ovšem to, že se chystá aktualizace na Tizen, může povzbudit prodeje loňské generace hodinek, která se v současné době vyprodává za necelé tři tisíce.

Zdroj: Sammobile

Diskuze (3) Další článek: Nový tablet Xiaomi Mi Pad za 5 tisíc. Má 2K displej a čip Tegra K1

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Alternativní systém, Zářijový veletrh, Web Sammobile, Knight Rider, Samsun, Jednoduchý krok, Pro +, Dvojitý klik, Ideální cíl, Custom ROM, Oživení, Sam, Letošní hodinky, OS Tizen, Gear, Galaxy Gear, GAL