Osmý Týden mobilně z karantény. Otazníky nad aukcí a chytrý trik od Huawei

Událostí týdne je nepochybně uzavření připomínkového kola „5G aukce“. Každý si přihřívá svoji telekomunikační polévku, ale stejně záleží na tom, které připomínky se dostanou do finálních pravidel aukce.

Co se technologií týče, čeká nás jeden zajímavý posun. NFC se kromě párování zařízení a bezkontaktních plateb naučí také nabíjet – menší elektroniku, jako jsou hodinky nebo sluchátka. A vzhledem k tomu, že právě true wireless sluchátka jsou nejrychleji rostoucím druhem elektroniky, jistě najde NFC WLC uplatnění. Další posun technologie má na svědomí Xiaomi, které nacpalo baterii do zapalovače. Tentokrát si však přínosem pro uživatele nejsme tolik jistí, komplikace převažují nad nevalnými benefity.

V týdnu vyplavala spekulace o faceliftovaném telefonu Huawei P30 Pro New Edition. To je loňská P30 Pro s několika vylepšeními – větší paměť, možná lepší fotoaparát a pár drobností. Vtip je v tom, že jádro (čipset a Android) zůstávají stejné, takže pro telefon platí certifikace pro Google služby získaná ještě před uvalením amerického embarga. Stejně už to firma udělala s modelem P30 Lite New Edition, který už se prodává i u nás. Dočkáme se i P30 Pro New Ed.? Pro Huawei to je chytrý způsob, jak překlenout krizové období, než bude obchod s aplikacemi Huawei AppGallery a další služby schopné samostatného života.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (4) Další článek: Světlo nebo telefon. S unikátní lampou Yuue Balance si musíte vybrat

Témata článku: , , , , , , , , , , Sluchátko, MOBI, Pár drobností, Trik, Lite New Edition, T Mobil, Otazník, Karanténa, Elektronika, Posun,