Ohýbací rodeo začíná. Huawei Mate X jde na věc úplně jinak, než Samsung. Připravte si 60 tisíc

Samsung Galaxy Fold má od dnešního dne velkého konkurenta. Je jím Huawei Mate X, který firma představila na veletrhu MWC. Výrobce na to šel jinak, než korejci, jelikož displej se zde nachází z vnější strany. V zavřeném stavu tedy máte dva displeje. Čelní s úhlopříčkou 6,6” a 2 480 × 1 148 pixelů a menší zadní s úhlopříčkou 6,38” a rozlišením 2 480 × 892 pixelů. V otevřeném stavu tyto dvě plochy tvoří jeden displej o velikosti 8” a narozdíl od Samsungu bez jakéhokoliv výřezu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei Mate X na produktových snímcích.

Huawei totiž všechny nutné senzory a trojitý foťák vměstnal do bočního rozšířeného rámečku, za který se telefon pohodlně drží v otevřeném stavu. Zbytek těla je ovšem velmi tenký a Huawei se pochlubil, že je tenčí dokonce než nový iPad. Pokročilý je i samotný kloub, který se skládá ze 100 komponent, které zaručují plynulé ohýbání a dodávají mu zároveň patřičnou pevnost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei Mate X v zavřeném a otevřeném stavu.

Mate X nabídne i skvělý výkon díky procesoru Kirin 980, nabízí však i podporu 5G, kterou zajišťuje světově první 7nm 5G modem Balong 5000, který nabízí až 2× rychlost, než modem X50 od Qualcommu, který je přítomen ve Snapdragonu 855. S Mate X jste tak schopni stáhnout 1GB film za pouhé 3 sekundy. Podpora 5G však bude dostupná jen v jednom ze dvou slotů, ten druhý bude podporovat pouze kartu se 4G nebo lze využít k vložení paměťové karty NMCard, kterou známe z modelu Mate 20 Pro.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei Mate X se narozdíl od Samsung Galaxy Fold vyvaroval výřezu.

Narozdíl od Samsungu zde Huawei šalamounsky vyřešil fotoaparát. Umístil ji totiž do oné rozšířené boční části, kterou nikdy nepřekrývá displej. Stejná trojitá kamera tak může plnit funkci hlavní kamery i selfie kamerky. Na vás je jen na jaký displej se při pořizování fotografie bude dívat. Kamera se navíc zařadí k tomu nejlepšímu na trhu, Huawei na ní znovu spolupracoval s Leicou. Hlavní objektiv sází na rozlišení 40 Mpx a sekundovat mu bude 16Mpx objektiv s ultraširokým záběrem a 8Mpx teleobjektiv.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky skládací konstrukci telefon využívá stejné trojité kamery na hlavní focení i selfie. V obou případech se focená osoba vidí na některém z displejů.

Telefon bude excelovat také po stránce výdrže. Do obou skládacích částí Huawei umístil akumulátory, které mají dohromady kapacitu 4 500 mAh, díky rekordnímu 55W rychlému nabíjení jej však nabijete na 85% kapacity za pouhých 30 minut.

Huawei Mate X je domonstrací moderního designu a technologií, což se projevilo i na ceně. K dispozici bude v jediné konfiguraci s 8 GB RAM a 512 GB paměti za šílených 2 299 €, tedy cca 60 000 Kč. Do prodeje půjde na vybraných trzích v polovině tohoto roku. O dostupnosti v ČR zatím nemáme žádné informace.

Skládací Huawei Mate X jsme si prohlédli přímo v Barceloně:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (44) Další článek: Xiaomi Mi 9 ukazuje vnitřnosti a chlubí se špičkovým foťákem. České ceny nadělají konkurenci vrásky

Témata článku: Huawei, , , , , Rodeo, Rod, Otevřený stav, Kamera, Huawei Mate, Výřez, Mat X, Sam, Huawei Mate X, Jin, Česká republika, Samsun, Displej