O2 spouští 5G. Už žádný test, síť budoucnosti si může vyzkoušet každý

„Počínaje 1. červencem v Praze a Kolíně spouštíme plnohodnotnou 5G síť. Žádný pilot, žádný test, bude to veřejná síť dostupná našim zákazníkům.“ Tak zahájil Jindřich Fremuth, generální ředitel O2 dnešní tiskovou konferenci, a krok označil za další milník v historii společnosti a českých telekomunikací.

Konkrétně půjde o technologii 5G NR na architektuře NSA, což znamená, že na 5G pojedou data, pro hovory se použije 4G. Operátor použije aktivní antény Massice MIMO 32×32, co se frekvencí týče, síť pojede na 40 MHz v pásmu 3,7 GHz. Technologii dodali Ericsson, Nokia a Huawei.

Pokryté jsou dvě části Prahy (asi 50 vysílačů), v Kolíně je vysílač jediný, v galerii článku najdete mapu pokrytí.

Za korunu se Samsungem

Chcete si 5G vyzkoušet? O2 do začátku prázdnin představí balíčky, které si mohou aktivovat zákazníci s datovými tarify od 4 GB měsíčně výše (tarify NEO Zlatý a Platinový, FREE+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý). Dočasně bude cena balíčku nastavená na 1 Kč, aktivovat bude možné od července v online samoobsluze Moje O2.

Klepněte pro větší obrázek
5G od O2 zatím vyzkoušíte jen s telefony Samsung

O2 5G bude fungovat s telefony Samsung Galaxy S20 Ultra a Galaxy S20+ 5G, od července se přidá Galaxy A51 5G a další (ještě nepředstavený) Samsung s cenou pod 10 000 Kč.

Špetka politiky

Jak to bude s rozšiřováním. Kdy bude celoplošné pokrytí? Jednoduché otázky se složitou odpovědí. Dvě základní dimenze:

  • Jak operátoři s technologickými partnery a zákazníky zrealizují 5G projekty, tzn. dostanou 5G do praxe, využijí benefity, které technologie nabízí.
  • Podmínky na trhu, které stanovuje stát, aktuálně tedy jde o výsledky připravované aukce frekvencí. „Musí vzniknout podnikatelské prostředí, které umožní realizovat podnikatelský plán. V aktuálních podmínkách jsou některé, které brzdí rozvoj,“ řekl Jinndřich Fremuth a ukázal následující graf, na kterém je vidět, že v porovnání s Evropou aktuální návrh podmínek aukce nedává operátorům mnoho prostoru pro budování sítě. Je to jako chtít budovat supermoderní dálnici o šesti pruzích, ale dostanete na to šířku jedné polní cestičky…
Klepněte pro větší obrázek

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (75) Další článek: Herní RedMagic 5G přichází v novém barevném provedení. Koupit jej můžete i v Evropě

Témata článku: , , , Historie společnosti, NEO + Zlatý, Test, Praha, Spoušť, Veřejná síť, Jindřich Fremuth, Budoucnost, FREE + Bronzový, Kolín, Síť