O2 si stěžuje na podmínky 5G aukce u Evropské komise. ČTÚ zatím reagovat nebude

O2 si stěžuje u Evropské komise na parametry připravované aukce kmitočtů pro 5G, informuje ČTK. Podmínky aukce Český telekomunikační úřad (ČTÚ) už dvakrát přepracovával, nyní probíhá připomínkování třetí verze. O2 však zřejmě na vypořádání připomínek, ke kterému má dojít nejpozději 7. srpna, čekat nechce. ČTÚ se ale do té doby ke stížnosti vyjadřovat nebude.

Podle O2 jsou podmínky aukce v rozporu s českou i evropskou legislativou. Hlavní výhrada směřuje na retroaktivní povinnost poskytnutí národního roamingu i subjektům, které již v minulosti vydražily frekvence v pásmu 3,7 GHz. Podle O2 se má tento závazek stávajících operátorů uplatňovat pouze vzhledem k vydražitelům pásma 700 MHz v aktuální aukci a nemá být delší než 5 let.

O2 dále rozporuje cenu národního roamingu, která má být stanovena pomocí nákladového modelu a nikoli komerční dohodou obou zúčastněných stran. Operátor chce zvýšit spektrální limit v pásmu 3,5 GHz ze současných 60 na alespoň 80 MHz. Připomínku má O2 také k procesnímu postupu možnosti stažení nejvyšší nabídky z vyhrazeného bloku 700 MHz a poukazuje na možné spekulativní chování, které by mohlo vést ke krachu podobně jako zfušovaná první LTE (800 MHz) aukce z roku 2013.

ČTÚ je aktuálně ve fázi vypořádávaní připomínek k aukci a na informaci o stížnosti O2 zareagoval stručně: „Úřad v současné době vypořádává všechny připomínky. Nejzazší termín pro jejich vypořádání je 7. srpna, tudíž se Úřad v této fázi nebude k žádným ze vznesených připomínek vyjadřovat. O zmiňované stížnosti společnosti O2 nebyl Úřad ze strany Evropské komise doposud informován a nemůže se k ní tedy v současné době vyjádřit.“

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (17) Další článek: Asus ROG Phone 3 má dvě verze. Obě potěší náruživé hráče, za elitní výbavu si ale připlatíte

Témata článku: , , , , , , , , , Česká tisková kancelář, Připomínky, GHz, MHz, Pásmo