Nový fotočip od Samsungu natáčí Full HD slo-mo videa ve 480 fps. Co na to S9?

Samsung dnes představil novou produktovou řadu fotoaparátů řady ISOCELL, která se pravděpodobně v reálu poprvé ukáže již u připravovaných Galaxy S9 a Galaxy S9+. A, z toho co nám naznačila webová prezentace, je zřejmé, že novinky od Samsungu budou chtít hodně těžit z vylepšeného fotoaparátu.

Nový fotočip od Samsung má ostřit rychleji a také přesněji. Vděčí za to technologiím 3-Stack FRS (Fast-Readout-Sensor) a také Dual Pixel Super Phase Detection. Samsung tuto funkci zkracuje na „Super PD“, a podle jeho vyjádření bude nový foťák „schopen rychle a přesně identifikovat vzdálenost rychle se pohybujících objektů, a to i v horších světelných podmínkách, a následně na ně přesně automaticky zaostří“. 

Mnohem zajímavější je však potvrzení natáčení slow-motion videí ve Full HD rozlišení (1 080p) se snímkovací frekvencí 480 fps. Současná generace „es osmiček“ natáčí zpomalené videa pouze v HD rozlišení a maximálně ve 240 fps. Bavíme se tedy o dvojnásobném zvýšení frameratu natáčeného videa s výrazně vyšším rozlišením. Pokud jsou známy mantinely při rozlišení Full HD, teoreticky by Samsung mohl při HD rozlišení umožnit natáčení videí s 960 fps, s nimiž na trh před pár lety vyrukovalo Sony. Řešení ale nebylo ideální, mohli jste totiž natočit pouze velmi krátkou videosekvenci.

Smartphony řady Galaxy S9 tentokrát nebudou osazeny stejnými fotoaparáty. Základní „es devítka“ nabídne samostatný 12Mpx snímač s optickou stabilizací, Galaxy S9+ pak duální fotoaparát v konfiguraci 12 Mpx + 12 Mpx. Fotoaparáty v obou smartphonech mají mít variabilní světelnost, ze základní F1.5 se v ideálních světelných podmínkách přepnou na F2.4 pro výraznější hloubku ostrosti. Technologie není nikterak nová, Samsung ji již použil u véčka W2018, které prodává v Číně.

Smartphony Galaxy S9 a S9+ by měl Samsung ukázat již na únorovém veletrhu MWC v Barceloně, a fotoaparát bude zřejmě jedním z klíčových vylepšení.

Představení Super slow motion videí u Sony Xperia XZ Premium:

Zdroj Samsung

Diskuze (4) Další článek: Které odvětví spotřební elektroniky roste nejrychleji? Nejsou to smartphony ani nositelnosti

Témata článku: Samsung, Sony, , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S9, Stack, Super slow-mo, Únorový veletrh, Nový fotočip, HD +, Mantin, Pohybující objekt, Super PD, Zpomalené video,