Nové notebooky od Samsungu dostaly QLED displej a zpětné bezdrátové dobíjení

Samsung na dnešní vývojářské konferenci SDC 2019 představil dvě nová zařízení. Jedná se o notebooky Galaxy Book Flex a Galaxy Book Ion, které se pyšní výbornou přenositelností, bohatou konektivitou a vysokým výkonem pro práci na cestách. Na vývoji notebooků spolupracoval Samsung s Intelem, který je zařadil do svého vývojového programu Project Athena.

Mezi nejvýraznější novinky patři QLED displej s velmi dobrou čitelností na přímém slunci, který se v segmentu notebooků objevuje úplně poprvé. Dalším přídavkem je funkce Wireless PowerShare, přímo z notebooků můžete bezdrátově nabíjet další zařízení. Samozřejmostí je pak nízká váha a tloušťka.

Galaxy Book Flex

Hliníkový notebook Galaxy Book Flex se pyšní kloubem, který otočí obrazovku až o 360 stupňů. Hodit se to bude zejména při kreslení nebo črtání poznámek perem S Pen, kdy si displej otočíte až na druhou stranu klávesnice, čímž z notebooku prakticky vytvoříte tablet. Stylus S Pen se bude zasouvat do těla notebooku, bude tak v případě potřeby rychle po ruce. Dvojici reproduktorů na levém a pravém boku doladila společnost AKG.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Book Flex otočí displej o 360° a z řady Galaxy Note si převezme stylus S Pen

Notebook bude k dispozici s 13,3 nebo 15,6" displejem, v obou případech dostane rozlišení 1 920 × 1 080 pix. Výkon dodá 10. generace procesorů Intel Core (Ice Lake), který doplní až 16GB operační paměť LPDDR4x. Integrované grafiky Intel Iris Plus Graphics nebo Intel UHD Graphics doplní v nejdražší variantě 15" modelu i 2GB GeForce MX250. MVMe disky budou mít u obou variant kapacitu až 1 TB.

Z pohledu konektivity je podporována Wi-Fi 6 (Gig+), Thunderbolt 3 a USB-C konektory, zabezpečení obstarává čtečka otisků prstů. Do postranního slotu můžete vložit microSD i UFS paměťové karty. Klávesnice je plně podsvícená, napevno vestavěná baterie má kapacitu 69,7 Wh. Uvnitř samozřejmě poběží Windows 10, v němž nebude chybět ani aplikace PENUP známá z řady Galaxy Note10. Galaxy Book Flex se na vybraných trzích objeví od letošního prosince a to v modré barevné variantě, ceny jednotlivých konfigurací v tuto chvíli neznáme.

Galaxy Book Ion

Druhá notebooková novinka od Samsungu je určena pro náročné uživatele, kteří v kanceláři tráví minimum času, ovšem na cestách potřebují výkonný a lehký počítač. Šasi Galaxy Book Ion je vyrobeno z lehkého magnézia, v případě 13" varianty se váhově dostáváme dokonce pod jeden kilogram! I Větší 15" varianta bude jen o čtvrt kila těžší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ultratenký Galaxy Book Ion bude mít šasi vyrobené z magnésia

Z pohledu hardwarové výbavy je na tam Book Ion stejně jako Book Flex, notebook jen přišel o otočnou konstrukci a také o stylus S Pen. Použitým procesorem bude 10. generace Intel Core (Comet Lake), větší verze se může navíc těšit na přídavné sloty pro SSD disk a DDR4 RAM. Samsung Galaxy Book Ion se bude prodávat v odstínu Aura Glow, který zaujal již u řady Galaxy Note10, a to již v průběhu prosince. Dostupnost je omezena pouze na vybrané trhy. Zda alespoň jedna z novinek dorazí i na český trh, není v tuto chvíli známo.

Diskuze (1) Další článek: Samsung odstartoval akci SDC 2019. To hlavní se bude točit okolo softwaru

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Dobíjení, PENUP, Dostál, Bezdrátové dobíjení, Intel UHD Graphics, DDR, Samsung s Intelem, SSD, Pen, Kilogram, Notebook, Nový notebook, Samsung Galaxy Book,