Nová mobilní jádra od ARM: konzolová grafika a notebookový výkon v jednom

ARM představilo novou mobilní architekturu, která se příští rok dostane do smartphonů prostřednictvím výrobců čipsetů. Uvidíme ji v návrzích značek Snapdragon, Exynos, Kirin a dalších. Návrhy od ARM však používají i čipsety řady A od Applu, které jsou považovány za daleko odladěnější a svižnější. Podle analytiků totiž Apple při jejich návrhu přidává navíc podpůrné obvody a rychlou procesorovou cache paměť, aby se systém nemusel tolik spoléhat na pomalejší operační paměť.

A právě tento rozdíl mezi čipsety od Applu a všemi zbývajícími chce ARM minimalizovat u nové architektury jader Cortex-A76. Ta má přinést až o 35% větší výpočetní výkon ve srovnání se současnými high-end čipsety používajícími 10nm jádra Cortex-A75. Šestasedmdesátka totiž vsází na energeticky efektnější 7nm proces, a podle vyjádření výrobce nová architektura cílí v dosažení maximálního výkonu přímo na Intel Core-i5 7300. A pokud se k čipsetu přidá větší cache paměť, má A76 konkurovat dokonce i těm nejvybavenějším čipsetům řady Intel Core-i7!

Velký potenciál u architektury A76 vidí i Microsoft. Notebooky bez větráčků s Windows 10 běžící na ARM mají na jedno nabití vydržet až dva dny. Nová architektura má umožnit procesoru vykonávat o třetinu více paralelních instrukcí najednou, urychlí komunikaci mezi paměťmi a využije nové instrukce pro predikci. Součástí nové architektury je i grafický čip Mali-G76 a dedikovaný videočip Mali-V76. Grafiku G67 zkoušel Google u svých brýlí VR Daydream, a slovy produktového manažera si chválí „kvalitní konzolovou grafiku“.

Smartphony s Androidem se ARM Cortex-A76 dočkají příští rok. A těšíme se i my.

ARM brojí proti Intelu. Kdo z boje vyjde jako vítěz?

Zdroj Anandtech

Váš názor Další článek: Dnes večer je Apple keynote. Kde a jak sledovat?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Současný high-end, Nejvybavenější čipset, Cache, Produktový manažer, Maximální výkon, Čipset, Intel Core, MOBI, Nová architektura, Konzolová grafika, Podpůrný obvod, Nov, Velký potenciál,