Nokia 8 Sirocco: Známá skleněnka se vrací, ale nostalgie přináší jen minimum

Na český trh dorazil aktuálně nejvyšší model finské společnosti HMD Global, Nokia 8 Sirocco. Telefon si vypůjčil název od legendární, 12 let staré skleněné tlačítkové Nokie 8800 a má k tomu i svůj důvod. Je totiž úplně jiný než většina současných vlajkových modelů konkurence.

Sirocco zachovává klasický poměr stran displeje 16 : 9 a proto v ruce působí trochu širším dojmem. Lepšímu držení napomáhá zakřivení krycího skla k okrajům, a to jak na straně displeje, tak i na celoskleněných zádech. Konstrukce je naprosto precizní a přesná. Tělo je tak štíhlé, že se do něj nevešel ani 3,5mm jack. Odemykací tlačítko je hodně zapuštěné, takže ho po hmatu jen tak lehce nenajdete. Naštěstí funguje oblíbená funkce odemknutí dvojím poklepáním na displej.

Dostatek paměti a bezdrátové dobíjení

Samotný panel je typu OLED s výborným podáním černé a 2K rozlišením. Zahnuté okraje mají trochu jiné podání barev, ale naštěstí na nich nedochází k nechtěným dotykům. Výkon reprezentuje loňský top procesor Snapdragon 835, který bude ve společnosti 6 GB operační paměti a 128GB vnitřního úložiště stačit prakticky všem.

Nokia je historickým průkopníkem bezdrátového dobíjení, a tuto funkci ve standardu Qi dostalo i Sirocco. Vestavěná baterie má průměrnou kapacitu 3 260 mAh a více než s jednodenní výdrží spíše nepočítejte. Pod duálním fotoaparátem je podepsána známá značka Zeiss a kromě využití druhé čočky k dvojnásobnému přiblížení nebo bokeh efektu se nám líbí jednoduchá a přehledná práce s profi režimem.

Nokia 8 Sirocco je prémiově vyhlížející smartphone s čistým Androidem a spíše konzervativním designem. Prodává se pouze v černé barvě a prémiová je také cenovka, která se vyšplhala na 20 tisíc korun.

Nokia 8 Sirocco
rozměry a hmotnost: 141 × 73 × 7,5 mm, 175 g
displej: 5,5", kapacitní P-OLED, 1 440 × 2 560, 534 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 6 GB, baterie: 3 260 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 835 (8× Kryo 280, 2 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 8 (Oreo)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
55 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (8) Další článek: Podívejte se na nejlepší reklamy na Animoji. Takhle umí uplést z hovínka bič jenom Apple

Témata článku: Nokia, , , , , , , , , , , , , , Nokia 8 Sirocco, Zahnutý okraj, Nechtěný dotyk, Typ oled, Dvojnásobné přiblížení, Klasický poměr, Český trh, Výborné podání, Displej, Průměrná kapacita, Dvojí poklepání,