Německo má za sebou aukci frekvencí pro 5G. Vzešel z ní čtvrtý operátor

Německý telekomunikační trh je v mnohém podobný tomu českému. Ovládají jej stejní tři síťoví operátoři O2, Telekom (u nás T-Mobile) a Vodafone, kteří drží ceny služeb vysoko, jejich nabídky jsou velmi podobné a pod nimi živořící virtuálové nemají ani přístup ke všem technologickým inovacím (nyní např. 5G), takže svým zákazníkům nedokáží nabízet konkurenceschopné služby.

Rozdíl ze strany spotřebitelů je ten, že proti ČR je trh zhruba 8× větší a díky vysoké kupní síle obyvatel se běžný Němec o cenu tarifů příliš nezajímá, protože pro něj v rozpočtu žádnou velkou zátěž nepředstavuje. I tak jde ale o nezdravé oligopolní prostředí, do kterého se v Německu v rámci právě ukončené aukce 5G frekvencí dostal nový čtvrtý hráč.

Klepněte pro větší obrázek
Licencovaná frekvenční pásma pro 5G. Nejvíce bude využíváno nízkofrekvenční pásmo 700 MHz a vyšší kmitočty mezi 3,4 až 3,6 GHz (Zdroj: GSA)

Současnou trojku rozšíří operátor 1&1 Drillisch, jenž dosud působil jako poskytovatel pevného internetového připojení. V aukci získal celkem 70MHz šířku pásma na kmitočtech 2 a 3,6 GHz. Tyto vyšší frekvence bude k celistvému pokrytí německého území nutné doplnit vypůjčenými frekvencemi v nižších pásmech od některého ze starých hráčů v rámci národního roamingu. Jako nejpravděpodobnější partner se v tuto chvíli jeví německé O2.

Pokud půjde vše podle plánu, odstartuje v Česku aukce frekvencí pro 5G letos na podzim, samotná dražební fáze proběhne z kraje roku 2020. Velkým lákadlem pro nového hráče je zejména dražba pásma 700 MHz uvolněného po digitálním televizním vysílání DVB-T. Vláda si od aukce slibuje nejen příjmy do státního rozpočtu za vydražené frekvence, ale zejména vstup čtvrtého operátora, zvýšení konkurence a tím i férovější ceny pro české spotřebitele. Národní regulátor ČTÚ novému hráči vytvořil příhodné podmínky vhodným nastavením parametrů aukce.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (9) Další článek: Nejlevnější Redmi 7A se chystá do Evropy. Na e-shop jej umístil i český prodejce

Témata článku: , , , , , , , , Česká republika, Němec, Aukce frekvencí, Operátor, F +, GSA, Pro +, Pásmo