Nejlevnější 5G mobil má Realme a Redmi. Cena klesá také u dalších značek

Ceny nejdostupnějších 5G smartphonů postupně klesají. Před rokem byla konektivita pro sítě páté generace výsadou nejvyšších modelů v cenových relacích okolo 20 tisíc a výš, dnes se dá s cenou dostat na čtvrtinu. Aktuálně je jedním z nejlevnějších 5G telefonů novinka Realme 8 5G, která vstoupila do prodeje v tomto týdnu. V nižší paměťové verzi 4 + 64 GB, která se prodává za 5 499 Kč. Za vyšší paměť (6 + 128 GB) připlatíte tisícovku.

Také další výrobci se snaží dostat cenovku co nejníže, ačkoli k pětitisícové hranici se podívají jen někteří. V aktuální akční nabídce jí dosáhl letošní model Redmi Note 9T, který se prodává ve dvou verzích (4 + 64 GB, 4 + 128 GB) a v obou nyní vychází na sympatických 4 999 Kč. Běžná cena mimo akci je přitom o 1 500 Kč, resp. 2 000 Kč vyšší.

Cena nejlevnější Motoroly s 5G konektivitou, modelu Moto G 5G s pamětí 6 + 128 GB klesla v průběhu času na 5 999 Kč. Podobně se drží i OnePlus Nord N10 5G s pamětí 6 + 128 GB za 6 499 Kč a za stejnou cenu se prodává starší, ale proti svému novému nástupci lépe vybavené Realme 7 5G.

Cenu s konkurencí se naopak nedaří srovnat Samsungu, jehož Galaxy A32 5G je prakticky stejně (nebo v některých ohledech i méně) vybavený, než výše zmíněné modely jiných značek, ale stojí pořád o dva tisíce víc, konkrétně 7 990 Kč.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (1) Další článek: Motýlí louka na dosah ruky. Snapchat ukázal další brýle pro rozšířenou realitu

Témata článku: Motorola, Oneplus, Realme, Redmi, , , , , , , Značka, Model, Cena, Mobil