Mobil místo kamery. Házená v Německu se natáčela na 5G telefony od Samsungu

Německá televize Sky Sport uskutečnila první sportovní přenos, k němuž využila mobilní síť 5G a kamery nahradila Samsungy Galaxy S20 Ultra 5G a Galaxy Note20 Ultra 5G. Živý přenos zápasu v házené mezi týmy SG Flensburg- Göppingen byl součástí akce „5G Gipfel powered by O2“, jako kampaň na podporu nové technologie sítí 5G.

Mimo běžných televizních kamer použil Sky Sport ještě dvanáct 5G telefonů od Samsungu. Spojení s režijním pracovištěm bylo realizováno pomocí kampusové sítě 5G, kterou německá Telefonica Deutschland O2 ve Flens-Areně ve Flensburgu vybavila novou mobilní technologií 5G v rekordním čase pouhých sedmi dnů. 

Síť O2 5G v kombinaci se smartphony Samsung přinesla všem divákům hru blíže v HD kvalitě. Rychle se měnící pohledy ze zcela nových, a v průběhu zápasu se měnících, pozic po celém poli poskytly divákovi pocit, že je součástí dynamické hry. Obrovská flexibilita při výběru úhlů kamery proto při tomto způsobu výroby slibuje více akce a divákům dá pocit, že jsou k dění na palubovce ještě blíže. Nechyběly ani záběry a pokyny trenéra hráčům během oddechového času či rozhovory se střídajícími hráči v multidimenzi.

Snímky ze smartphonů řady Galaxy byly řízeny a sestaveny do výsledného streamu samostatnou obrazovou kontrolní režií umístěnou v tomto případě před halou a předány do celostátní sítě 5G O2 v reálném čase. Záběry ze smartphonů 5G byly k dispozici současně volně na internetu pro německého diváka jako živý přenos, paralelně s klasickým televizním vysíláním (u nás vysílala tento zápas stanice Nova Sport 1) na webových stránkách skysport.de. Jednalo se o první živé vysílání svého druhu v Evropě, které využilo vysílací prvky sítí 5G.

Kvalita přijímaného videa internetového streamu byla ovlivněna vlastnostmi služby na příjmovém místě. K zasekávání videa nedocházelo, pouze v důsledku použití adaptivní bitové rychlosti (ABR) se snižovalo při některých rychlých záběrech rozlišení. To bylo způsobeno také tím, že kameramani měli možnost se volbě pohybovat mezi sedaly v hale, protože zde nebyli diváci.

Celý zápas SG Flensburg- Göppingen​ můžete shlédnout zde:

Ve srovnání se satelitním příjmem bylo možno při příjmu zaznamenat obvyklé zpoždění signálu přes internet v délce půl minuty až minutu. Toto zpoždění by při příjmu na 5G telefonech v německé síti Telefoniky O2 mělo být minimální, vzhledem k tomu, že sítě 5G se kromě jiného vyznačují nízkou latencí. A to dává i potenciál produkčním týmům, které mohou pracovat nezávisle na umístění a již nemusí být nutně přímo na místě s velkým přenosovým vozem.

Redakční představení Samsungu Galaxy Note20 Ultra:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (2) Další článek: Tak trochu jiný Android. Sunmi L2K je odolný terminál pro práci ve skladu a logistice

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Kamera, Nova Sport, ABR, Evropa, Samsun, Německo