Microsoft Continuum: Budoucnost či slepá ulice? [recenze]

Vyzkoušeli jsme magickou krabičku od Microsoftu, která ze smartphonu s Windows 10 Mobile udělá počítač. A víte co? Ono to funguje!

Microsoft Display Dock. Tak se jmenuje černý kvádřík, který připojí smartphone s Windows 10 Mobile k monitoru, klávesnici, myši, případně dalším periferiím. Celé to pak poslouží jako běžný stolní počítač. Bude vám tenhle skoropočítač stačit? Kolik kompromisů je nutné strpět? Ale stojí to za to?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Celé kouzlo Continua se vleze do dlaně. Jeden z USB portů je neustále pod proudem, může tedy i nabíjet připojené zařízení.

Připojíte a používáte

Největší výhodou Display Docku je uživatelská přívětivost. Vše máte nachystané, jen zapojíte smartphone a je to. Žádné nastavování bezdrátových spojení, ovladačů atp. Smartphone musí mít operační systém Windows 10 Mobile a procesory Snapdragon 808 či 810, podle posledních zpráv bude dostačovat i Snapdragon 617. Na druhé straně může být zobrazovací panel s maximálním rozlišením Full HD. Do ostatních konektorů Display Docku zapojíte myš, klávesnici (drát či bezdrát), flashdisk, externí harddisk, smartphone, fotoaprát, prostě vše, čemu postačuje napájení přes USB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S Display Dockem můžete schovat veškerou kabeláž někam, kde nebude rušit oči. Na stole tak může být jen jeden kabel vedoucí do smartphonu.

Používání Continua je překvapivě jednoduché a intuitivní. S myší a klávesnicí jste jako doma, nabídka Start i notifikační centrum jsou jako na dospělých Windows, v pravém horním rohu je tlačítko pro minimalizaci či zavření, fungují také veškeré zkratky jako Alt + Tab, Ctrl + C/V/X/A. Co je trochu jinak, to je stavová roletka, která připomíná spíše telefon, než PC. V nabídce Start lze procházet vaší domovskou plochou na smartphonu, ale i zobrazit všechny aplikace, přičemž spouštět lze jen ty univerzální, tedy ty, co nejsou zašedlé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obrovská krabice ukrývá kromě Display Docku jeden oboustranný USB-C kabel a také adaptér do zásuvky s USB-C na druhém konci.

V praxi jsme nenarazili na moc problémů. Službu, pro kterou není univerzální aplikace, která by se uměla přizpůsobit velkému rozlišení na druhém monitoru, lze případně bezproblémově ovládat přes webové rozhraní. Problémy jsme pocítili jen u pop-up oken na webu, která prostě nevyskočí, a také v některých univerzálních aplikacích, kdy pokročilé fuknce již fungují jen na smartphonu. Typicky třeba u obrázků. Fotky jsou sice univerzální aplikací, ale upravovat jednotlivé snímky je lze jen na smartphonu.

Těsně před cílem ...

Zatímco dospělé Windows jsou všeobecně chváleny a mobilní desítky zase spíše proklínány, Continuum je dopracované tak na 90 %. Umím si představit nahradit tímto řešením jednoduché pracovní stroje, které nevyžadují žádné specifické aplikace. Kolem těch univerzálních se totiž celý tento koncept točí a ve webovém rozhraní také nejde spustit všechno. Největší přednost Windows 10 jako celku je tak alfou a omegou úspěchu Continua.

Kladně lze hodnotit především uživatelský zážitek, jednoduchost instalace, možnost používat zaroveň smartphone i externí zobrazovač, průběžné dobíjení smartphonu a hlavně plynulost celého uskupení i při desítce spuštěných aplikací. Jako negativum lze označit omezení rozlišením na druhém displeji, nemožnost zobrazit aplikaci jinak než ve fullscreen módu a fakt, že otevření aplikace na jednom displeji ji zavře na tom druhém. Alespoň, že si pamatuje otevřené záložky, rozpracovaný dokument, polohu ve skladbě atd.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Display Dock se povedl i designově. Kovové provedení s protiskluznou spodní částí je praktické i elegantní zároveň.
Diskuze (253) Další článek: LTE-U zpomalí Wi-Fi, varují kritici. V USA se už testuje

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Alcatel Pop Up, Uživatelská přívětivost, Mic, Univerzální aplikace, Kvádřík, Největší přednost, Ctrl, Slepá ulice, Oboustranný USB-C, Externí harddisk, Ulice, Stolní počítač, Zobrazovací panel, Kabela, Kovové provedení, Alt + Tab, Velké rozlišení, Budoucnost