Mapy.cz: vlastní „Street View“ a offline aplikace

Loni v létě Seznam slíbil mobilní offline mapy. Dočkáme se jich letos v létě. To je ale jen začátek: přijde odpověď na Street View i 3D modely.

Když před necelými dvěma lety koupil Seznam kartografickou firmu Plan Studio, bylo jen otázkou času, kdy se to promítne do jeho mobilních map. Plan Studio stálo za desktopovými a mobilními offline mapami Smartmaps.cz. Jenže Seznam.cz má své vlastní mobilní Mapy.cz, osud Smartmaps jako samostatného produktu je tedy nejistý.  

Klepněte pro větší obrázek
Od léta si budete moci celou republiku uložit přímo do paměti telefonu

Už před dvěma lety Seznam slíbil offline mapovou aplikaci, letos v létě se prý konečně dočkáme, konrétně na konci června a uživatelé si budou moci stáhnout mapy celé ČR. Data nepřesáhnou 500 MB, takže se hravě vlezou na všechny chytré telefony, případně SD kartu. Původní Smartmaps umí navigovat, s touto funkcí se ale v „seznamácké“ aplikaci nepočítá.

Modely měst a vlastní „Street View“

Seznam zapracuje i na webových mapách a vedle současných mapových podkladů nabídne i 3D modely 180 českých měst, které už dnes mají šikmé snímky. Každé takové místo si budou moci zájemci libovolně natáčet podobně jako vybraná města v 3D mapách od Nokie (Here.com) a Googlu.

Nakonec Seznam oznámil zcela nový mapový projekt Panorama. Nejedná se o nic jiného než o konkurenci pro Street View od Googlu, přičemž Seznam slibuje lepší pokrytí, vyšší kvalitu a snímkování po třech metrech a tedy vysoký detail. V těchto případech využije Seznam už letité spolupráce s brněnským Geodisem, který je českým dvorním dodavatelem leteckých snímků nejen pro Seznam, ale také pro mapy od Googlu.

Klepněte pro větší obrázek
Geodis už nějaký čas pořizuje panoramatické snímky ulic třeba pro správu železnic (přejezdy) a další zájemce, nyní tedy jeho technologii využije i Seznam.

Automobily společností Geodis a GIS Stavoinvex s fotoaparáty na střeše vyrazí do českých měst už v květnu a vše nafotí znovu. Můžeme se tedy těšit na čerstvé snímky, které doplní ty pomalu stárnoucí od Googlu. Tři až čtyři vozidla budou snímkovat nejprve Prahu, jejíž fotografování bude trvat asi dva měsíce. V ostrém provozu by mohlo být Panorama spuštěno už na konci léta.

Klepněte pro větší obrázek
Seznam Panorama

V průběhu příštích čtyřech měsíců bude Seznam snímkovat okresy Břeclav, Brno-město, Brno-venkov, České Budějovice, Český Krumlov, Hlavní město Praha, Karviná, Kroměříž, Nymburk, Ostrava, Praha-východ, Praha-západ, Zlín. Snímkování republiky bude časově mnohem náročnější – podle generálního ředitele Seznamu Pavla Zimy zabere alespoň dva roky, přičemž auta by se mohla podívat i do míst, kam se jinak dostanete jen s povolením.

Opravte si mapu

Poslední oznámenou novinkou jsou opravy mapových dat přímo od uživatelů. Už v průběhu června dostanou návštěvníci map možnost pomocí jednoduchého kreslítka upozornit na chybu v mapě. Opravu zkontroluje redakce mapového portálu a vypustí ji do světa. Mapy by tedy měly být aktuálnější než doposud včetně drobných místních detailů.

Klepněte pro větší obrázek
Nahlášení chyby v mapě
Diskuze (19) Další článek: O2 spustí LTE v Praze a Brně, také 3G bude rychlejší

Témata článku: , , , , , , , , Dvorní dodavatel, Nahlášení, Aplikace, Český Krumlov, Str, View, Karviná, Břeclav, Kroměříž, Přejezd, Street, Offline mapa, Vysoký detail, Nymburk,