Legendární Motorola Razr V3. Před 19 lety tato břitva rozsekala všechny konkurenty

  • Neexistuje o moc větších legend než první žiletka Motoroly
  • Razr V3 byl oficiálně představen 27. července roku 2004
  • Motorola s ním měla obří úspěch, z nějž těžila mnoho let

Abych vám co nejlépe vysvětlil, jak úžasná Motorola Razr V3 v roce 2004 byla, ukážu vám běžné mobily té doby. Podívejte se třeba na bachratý Siemens C55, jiné véčko stejné značky, Motorolu V500, která ještě měla vystupující anténu, nebo 2 centimetry tlustý Sony Ericsson K700.

A pak přišla Motorola Razr V3. Elegantní štíhlé kovové véčko s chemicky leptanou a modře podsvícenou klávesnicí. Mluvilo se o futuristickém designu, o luxusu, o inspiraci sci-fi, o dvou úžasných barevných displejích, o dokonale pevné konstrukci, ale také o 14 milimetrech tloušťky, což byla tehdy neuvěřitelná hodnota. Tím spíš pro véčko.

Telefon byl až nekriticky obdivován jako nějaký šperk. Kdo se chtěl tehdy předvést ve společnosti nebo na obchodní schůzce, musel vytáhnout tuhle otvírací břitvu. Když se později v říjnu 2004 dostal Razr V3 i na český trh, byl s cenovkou 21 tisíc druhým nejdražším telefonem své doby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A takhle „žiletka“ fotila. Na dnešní poměry nic moc...

Co na tom, že uživatelské prostředí bylo podivné, nepřehledné a beze změny přejaté od starších modelů značky? Designem zmámení uživatelé si prostě museli zvyknout. Také se objevovala řada chyb, které Motorola postupně řešila vylepšenými modely. V průběhu následujících let přidávala nové funkce, aby udržela kult žiletky naživu.

Výrobce se snažil slavné jméno vzkřísit ještě o mnoho let později v éře smartphonů, ke slovu se dostaly i verze s ohebným displejem, ale prvotní wow efekt z léta 2004 už se nikdy zopakovat nepodařilo.

Motorola Razr V3
rozměry a hmotnost: 98 × 53 × 14,0 mm, 95 g
displej: 2,2", nedotykový TFT LCD, 176 × 220, 128 PPI
sítě: GSM
konektivita: none, Bluetooth null
paměť: 5 MB, baterie: 750 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: nestandardní
fotoaparát: 0,3MPx
8 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Příběh Razru ve vzpomínkách bývalého zaměstnance Motoroly:

Motorola Razr byl telefon, který se původně neměl zrodit. Porušil všechna pravidla společnosti, a přesto ji následně definoval.

V důsledku komplexních vývojových procesů společnosti Motorola se do tzv. „road mapy“, tedy plánu připravovaných produktů, dostávaly pouze takové telefony, které měly splnit stanovenou ziskovou marži. To vyžadovalo minimální objem tří milionů prodaných kusů daného modelu.

Na prvních schůzkách výboru, který schvaloval nové produkty, byl navržen model Razor (tehdy ještě s nevynechaným písmenem „o“) s očekávaným objemem prodeje 800 tisíc kusů. Už jen na tomto základě měl být okamžitě zamítnutý. Nejenže byl objem příliš nízký, ale telefon byl celkově velmi náročný na výrobu. Integrovaná anténa představovala velkou inženýrskou výzvu, vnější displej musel být monochromatický, aby nevyčníval nad profil zařízení, leptanou tlačítkovou klávesnici dokázal vyrobit jediný dodavatel, a to ještě v omezeném množství.

Že výbor rovnou nesmetl budoucí Razr ze stolu, byla zásluha dvou mužů: marketingového ředitele Geoffreyho Frosta a Rogera Jellicoe, který byl jedním z hlavních designérů Motoroly a za sebou měl úspěšné modely MicroTAC a StarTAC. Oba v Razru viděli koncepci mobilů budoucnosti. Projekt úplně zrušen nebyl, ale rozpočet na jeho realizaci výbor neschválil.

Razr byl tedy v Motorole veden jako utajený projekt, jehož vývoj uvnitř firmy „krylo“ několik zasvěcených manažerů. Na prototypech pracoval tým nadšených inženýrů mimo svoji běžnou agendu po večerech a víkendech. Rozpočet na vývoj Razru nebyl oficiálně schválen, takže se část prostředků „ulívala“ z jiných probíhajících projektů.

Uvnitř firmy se brzy rozneslo, že Razr nakonec vniká a podle šuškandy vedení tušilo, že to bude hit. Každý zaměstnanec, který se k Razru dostal, nedokázal utajit emoce, lidé z ostatních týmů práci na něm záviděli. Telefon se podařilo dokončit a po prezentacích operátorům a prodejcům bylo jasno – chtěli ho všichni. Veřejnosti byl telefon Motorola Razr V3 oficiálně představen 27. července 2004.

Původní předpovědi prodejů Razru pod milion kusů se ukázaly jako dramaticky chybné. V různých podobách a barvách se ho nakonec prodalo více než 100 milionů. Motorola ale po prvním Razru V3 (a jeho nejbližších odnožích) už nikdy stejný úspěch nezopakovala. Mohly za to dvě věci.

Špatný a zastaralý software, který mnoho uživatelů od dalších modelů Motoroly odradil, a také procesní politika uvnitř firmy. Na základě zkušenosti s „partyzánským“ vývojem Razru byla napříště snaha dosáhnout širšího konsenzu u managementu, čímž se ale celý proces natahoval a firma se začínala stávat nepružnou.

To se projevilo hned u příštího modelu, jenž měl ambice způsobit podobný wow efekt jako Razr. Luxusní Motorola Aura s bočně vytáčecím displejem měla přijít několik měsíců po Razru. Nakonec se vývoj opozdil o několik let, Aura byla uvedená až na konci roku 2008, kdy už ale mobilní svět dávno okouzlil telefon úplně jiného ražení a koncepce – iPhone 3G.

...ze vzpomínek Simona Rockmana, bývalého kreativního ředitele Motoroly
(via mobilephonemuseum.com)

Diskuze (4) Další článek: Samsung Galaxy Tab S9 je špička mezi tablety. Jeho dotykové pero umí psát i pod vodou

Témata článku: Motorola, , , , , , , , , Motorola Razr V3, Následující rok, Telefon, Motorol, Běžný mobil, Leptaná klávesnice, Legenda, Kter, Český trh, Nová funkce, Dnešní poměry, Slavné jméno, Razor, Model, Konkurent, Ráz,