Kvartální výsledku Applu poprvé bez počtu zařízení. Tržby z prodeje iPhonů klesají o 15 %

Apple zveřejnil kvartální hospodářské výsledky za poslední kalendářní čtvrtletí 2018. Poprvé nejsou součástí zprávy počty distribuovaných zařízení. Jinak by firma musela přiznat poměrně zásadní pokles prodeje iPhonů, které se celkových příjmech firmy podílejí ze 62 %. To se ale poměrně jasně ukazuje i na tržbách z prodeje iPhonů, které spadly o 15 %.

Celkovou bilanci firmy zachraňují ostatní zařízení a služby, takže celkové tržby Applu poklesly meziročně pouze o 5 % na 84,3 miliardy dolarů. Po odečtení provozních výdajů vychází provozní marže firmy na stále mimořádných 38 %. Odečtením nákladů na investice, administrativu a daně vychází čistý zisk Applu za čtvrtý kvartál na 19,97 miliardy dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

Z celé výsledovky Applu jsou po vypuštění čísel o počtu zařízení nejzajímavější tyto dva pohledy – tržby podle regionů a podle typu zařízení (služeb). Zde vidíme již dříve avizovaný propad prodejů v Číně a celkový pokles zájmu o iPhony. Naproti tomu Apple čím dál víc vydělává na službách a mimořádně se daří i skupině zařízení okolo nositelností a chytré domácnosti. Po uvedení nové generace iPadů se podařilo oživit i zájem zákazníků o tablety.

Diskuze (8) Další článek: Smartphony Xiaomi získávají novou funkci. Nyní je můžete odemykat skenem obličeje

Témata článku: Apple, , , , , , , Tržby, Kvartální výsledek, Pro +, Dolar, Zájem zákazníků, Odečtení, Zařízení, Prodej, Počet zařízení, Typ zařízení, Pokles prodeje, Pop