Konektor není jen pro nabíječku. 8 tipů, jak na Androidu co nejlépe využít režim USB OTG

  • USB-C konektor k telefonu neslouží jen pro připojení nabíječky a sluchátek
  • Přes redukci k němu připojíte klávesnici, myš, externí disk, zvukovou kartu, tiskárnu nebo třeba bicí
  • Základem je redukce a aplikace, která u vašeho telefonu uvěří podporu OTG

Ve specifikacích smartphonů se často dočteme o podpoře USB OTG, přičemž spousta uživatelů zřejmě ani nemá ponětí o tom, co tato zkratka znamená. USB OTG (On-The-Go) je specifikace z roku 2001, která umožňuje USB zařízením, např. tabletům nebo smartphonům, chovat se jako hostitel (tzv. USB Host) pro další USB zařízení, např. pro myš, klávesnici, flash disk, gamepad nebo fotoaparát. Pokud váš smartphone tento standard podporuje, připojíte k němu další periferie přes microUSB nebo novější USB-C. 

Zda váš telefon OTG podporuje, se dozvíte jednoduše. Stačí si z Google Play stáhnout aplikaci USB OTG Checker, která vám ukáže zelenou fajfku nebo červený křížek. V případě současně připojených zařízení se dozvíte i jejich základní informace, které poskytuje systém Android. Samsung a někteří další výrobci mají OTG povolené již od prvního vybalení telefonu, u jiných značek může být nutné ruční povolení funkce přes systémové Nastavení. Stačí v sekci Rozšířené, popř. fulltextově, vyhledat položku OTG, a aktivovat ji.

Jak využít u Androidu USB UTG na maximum:

Zatímco mobilní zařízení využívají konektor USB-C, popř. starší microUSB, periferie, které byste k telefonu mohli připojit, mají často konektory USB-A. Budete tedy potřebovat redukci, do které můžete periferie zapojit. My jsme pro účely článku využili adaptér EE-UN930 od Samsungu, který byl přibalený již u řady Galaxy S9. Můžete jej za padesátikorunu zakoupit i dnes, popř. jsou samozřejmě k dispozici i další adaptéry různých značek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První důležitým doplňkem je redukce do microUSB či USB-C na USB-A

V Androidu si můžete při připojení externího zařízení v horní liště nastavit režim, v němž bude komunikace s periferií probíhat. Některé značky smartphonů mají automaticky nastaveno sdílení souborů (mód MTP), především u čínských značek je vždy aktivní režim pro nabíjení, a k přenosu dat se musíte proklikat až přes notifikaci v horní liště. Defaultní režim USB si můžete nastavit ve vývojářských možnostech. Stačí v Nastavení - O telefonu - Informace o softwaru pětkrát poklepat na Číslo sestavení, poté se vrátit o krok zpět a v nabídce Vývojářské možnosti vyhledat Výchozí konfigurace USB.

1. Připojte si k telefonu flashdisk

Nejjednodušší použití OTG je připojení flash disku nebo externího disku. Jakmile je zapojíte do redukce, objeví se vám disk jako externí úložiště v systémovém správci souborů. Přímo z externí paměti můžete přehrávat hudbu, videa nebo kopírovat soubory do paměti telefonu

Klepněte pro větší obrázek
Připojený flash disk či externí disk se hned objeví ve vašem správci souborů. S NTFS architekturou má Android dost často problémy

V případě externích disků nemusí spojení fungovat. Záleží na tom, zda telefon disku poskytne dostatek energie. V případě externích disků se samostatným napájením by mělo vše fungovat bez problémů.

2. Propojte si telefony navzájem

Další možností, jak využít USB OTG, je přímé propojení dvou zařízení s Androidem, ať už se jedná o dva telefony nebo o tablet a smartphone. Režim hostitele připadne tomu zařízení, do jehož redukce zapojujete USB-A koncovku datového kabelu. Při připojení obou zařízení vám na displeji USB Host zařízení vyskočí akce, které můžete při tomto spojení učinit. 

Klepněte pro větší obrázek
Pokud vaše mobilní zařízení propojíte s tabletem kabelem, zobrazí se vám podobná nabídka

Konkrétně při připojení Galaxy Z Fold3 a Galaxy Tab S7+ máme hned čtyři možnosti. V prvním případě můžete přejít do Galerie a z podnabídky vybrat Zařízení MTP. Na telefonu tak můžete prohlížet fotky z tabletu a rychle je stáhnout do telefonu. Na obdobném principu ostatně funguje i import z aplikace Fotky Google. Tu využijete i při připojení digitálního foťáku k telefonu. Můžete si tak do smartphonu rychle stáhnout fotky bez nutnosti počítače jako prostředníka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z tabletu (nebo foťáku) si můžete stáhnout třeba fotografie nebo přistoupit do souborového systému

Třetí možností je Hostitel MTP, kdy si přímo v telefonu zobrazíte kompletní souborový systém z druhého zařízení. Můžete tak soubory, nejen kopírovat, ale i přímo otevírat. Při veškerých přístupech do paměti druhého zařízení musíte na protější straně vždy potvrdit přístup ke čtení souborů. Povolení nelze udělit defaultně jako u počítače, ale pro každé vytvořené spojení. Poslední možností je v našem případě Smart Switch, tedy kopírování dat z jednoho telefonu do druhého. To sice funguje i bezdrátově, ovšem kabel je kabel.

Diskuze (18) Další článek: Pixely nebudou mít exkluzivitu. Google v budoucnu uvolní schémata v Androidu 12 jako open source

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , OTG - On The Go, USB Hub, Myš, Levák, QWERTZ, Periferie,