knfb Reader: iPhone, přečti mi jídelníček

K čemu je nevidomému dotykový smartphone? Asi byste se divili... Aplikace knfb Reader posouvá schopnost „vidět pomocí mobilu“ na nový level.

S příchodem nové verze systému iOS jsem opět zaznamenal pár dotazů, k čemu je vlastně nevidomému iPhone? A proč zrovna iPhone, ale ne Android? Odpovědí by mohla třeba nedávno vydaná aplikace knfb Reader, která posouvá používání dotykových zařízení zrakově postiženými na nový level.

Klepněte pro větší obrázek 

knfb Reader je aplikace, která umí rozpoznat text na čemkoliv, co iPhone vyfotí. Podobné aplikace na trhu již sice jsou, ale knfb se od nich liší tím, že je navržen tak, aby se dal kompletně ovládat s odečítačem voiceover (od verze 3GS zabudovaný v každém iPhonu). A to je vlastně vše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka aplikace knfb Reader  z Apple AppStoru

Samozřejmě to až tak jednoduché není, konec konců aplikace, která stojí 99 EUR by toho rozhodně měla umět více a také že ano. Pokusím se nastínit, co knfb umí. Sám aplikaci koupenou bohužel nemám, jednak neumí rozpoznávat české texty a za druhé 99 EUR nazbyt nemám. Informace jsem čerpal z podcastu, ve kterém nevidomý Michael Hansen aplikaci předváděl.

Co to umí

Základní funkcí je rozpoznávání textu na vyfocených dokumentech. Michael předvedl fungování aplikace na stránce s textem o odečítači voiceover, ale dovedu si představit, že lze knfb použít na cokoliv jiného: dopisy z úřadu, účty, různá oznámení z pošty a podobně.

Rozpoznané texty lze pak rovnou v aplikaci číst pomocí vestavěné hlasové syntézy, opět bohužel ne v češtině. Skenovat lze i dávkově, nafotím za sebou pět stránek a pomocí jednoho tlačítka je naráz pošlu k rozpoznání. Kromě obrázku z fotoaparátu umí knfb rozpoznávat i text v souborech jpg a pdf, v podcastu Michael předváděl rozpoznávání na pdf, které mu dorazilo e-mailem. S rozpracovanými soubory lze dále pracovat, sdílet je mailem, na Facebook a Twitter, také je můžete uložit na Dropbox jako čistý txt soubor, či jako formátované html.

Jak se to používá?

Aplikace byla navržena tak, aby se ovládala co nejjednodušeji. To znamená, že namířím telefon na dokument, stisknu tlačítko take picture a během pár sekund se začne přehrávat rozpoznaný text. Pokud si člověk není jist, zda je v záběru telefonu celý dokument, má v knfb k dispozici funkci field of view report, po jejíž aktivaci je ohlášeno, jaká část dokumentu je vidět. Ideál samozřejmě je, když se ozve něco jako „viditelné všechny čtyři rohy“, ale chce to cvik naučit se telefon správně namířit, i Michael musel během demonstrace několikrát správnost záběru ověřovat.

Druhou užitečnou pomůckou při skenování je funkce, která pomocí vibraci indikuje, zda je telefon správně nakloněn. Když je ve vodorovné poloze, vůči dokumentu, je potichu, jakmile se odkloní, začne vrnět. Pokud tedy drží telefon člověk správně, stačí už pak jen dokument vyfotit a je hotovo.

Při přehrávání rozpoznaného textu si jej pak pomocí dvojklepu dvěma prsty může zapauzovat a tím samým gestem zase spustit. Text lze posouvat i po větách, či si jej nechat přehrávat na pozadí, například při zamčené obrazovce.

Pokud jsou při rozpoznávání textu nějaké problémy (v textu je hodně chyb apod.), lze proces rozpoznávání ještě doladit. Je možné nastavit, zda se má fotit s bleskem či bez, zda má telefon detekovat sám, zda blesk použít a také lze nastavit typ dokumentu, jedno či vícesloupcový.

Závěrem

Aplikace se mi (z toho, co jsem slyšel) hodně líbí. Je to sice nejdražší aplikace v Appstore, kterou jsem kdy viděl, na druhou stranu ani finereader (ze kterého knfb používá rozpoznávací engine), není nic levného. Pokud bude knfb v budoucnu umět i české texty (finereader je umí), budu o koupi vážně uvažovat.

Mám sice obavu, jak to půjde s různými typy dokumentů, různé velikosti, různé typy písma, různé světelné podmínky a tak podobně, ale myslím si, že až čas ukáže, jak to vše bude fungovat. I Michael upozorňoval, že naučit se skenovat chce notnou dávku trpělivosti. Ale myslím, že výsledek za námahu stojí.

Už vidím výraz úřednice, jak si vytáhnu iPhone, namířím ho na nějaké to šílené lejstro a za chvíli ho mám a čtu. A nebo dojdu do restaurace, dostanu jídelníček a během chvíle ho mám přečtený, žádné otvírání webu restaurace a podobně.

A v tom je právě kouzlo všech těch chytrých přenosných hračiček. To, že si nevidomí můžou skenovat téměř cokoliv, rychle a jednoduše, prakticky kdekoliv, je onen nový level, na který chytré telefony právě postoupily.

PS: Tvůrců knfb Readeru jsem se mailem zeptal, jestli bude aplikace i pro Android a jestli počítají s češtinou. Držte palce!


Diskuze (1) Další článek: Samsungy Galaxy Note 4 a Note Edge budou podporovat MirrorLink

Témata článku: , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Pře, Podcast, Nevidomý, Nový level, Konec konců, Jídelníček, Celý dokument, Read, Apple AppStore, Geekblind cz,